• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.09.2022

11:15

Dukić Mijatović: Oštro osuđujem svaki govor mržnje!

sns.org

Politika

Dukić Mijatović: Oštro osuđujem svaki govor mržnje!

Podeli vest

Pokret Opre Roma Srbija saopštio je da je obrazovni sistem Republike Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici time što je u obrazovnim ustanovama dozvolio da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome i najavio da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett. Dodaje se da u školi kao vaspitnoj-obrazovnoj instituciji u lektiri “Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće Klett pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, u 2022. godini deca čitaju uvredljive i diskriminatorne sadržaje

 

S tim u vezi državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i član Predsedništva SNS prof. dr Marijana Dukić Mijatović oštro osuđuje svaki govor mržnje, sprovođenje bilo kog vida diskriminacije i nepoštovanja manjinskih i ljudskih prava, te multikulturalnosti i različitosti svih ljudi, što su osnovni postulati politike predsednika Aleksandra Vučića.

Upravo je dijalog sa romskom zajednicom, koji predsednik Vučić aktivno vodi živ, svakodnevan i realan iznedrio niz mera podrške pripadnicima romske nacionalnosti, kao što su afirmativni upis u predškolske ustanove i osnove škole bez dokumenata, te osmišljavanje mnogobrojnih mere afirmativne akcije upisa romske dece u srednje škole, kao i stipendiranje i mentorsku podršku. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kreirao je i Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja. Učenici romske nacionalnosti imaju i mogućnost da pohađaju izborni program Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, a istraživanje Unicefa MICS (Multiple Indicator ClusterSurvey-MICS) ukazuje da su mere Vlade Srbije unapredile obrazovanje romske populacije.

Sve što je navedeno, a učinjeno u poslednjih 10 godina  dovelo je do značajnih pomaka, kojima se itekako dičimo: 20% više romske dece pohađa pripremni predškolski program, 15% više romske dece upiše osnovnu školu, odnosno 20% srednju, a 12% više nego ranije smo uključili devojčice u srednjoškolsko obrazovanje, dok nam je povećan broj studenata romske nacionalnosti.

Imajući u vidu sve istaknute aktivnosti, koje država sprovodi potpuno je nejasno kako je Republika Srbija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznato kao diskriminatorno, kada Ministarstvo niti propisuje niti odobrava sadržaj lektire, već propisuje oblasti za dodatno izučavanje i vrlo je jasno da je na izdavaču da, konkretno u ovoj temi „narodne umotvorine“ izvrši selekciju i pretvori u lektiru.

Pitanje, koje je ključno i postavljam ga Klettu je sledeće: Zašto ste se opredelili pored hiljada i hiljada priča, pripovetki i umotvorina baš za ovu diskriminatornu? Kojim ste se kriterijumima vodili, da li ste imali u vidu društvenu opasnost ovakvih odabira i ranjivost romske populacije? Najmanje što možete da uradite je da se javno izvinite svima, kojima ste naneli bol, javnosti, koju ste uznemirili i da otklonite u najkraćem roku iz svojih izdanja sve slične sadržaje. Bilo bi lepo i da u ime dobre volje svim pripadnicima romske populacije donirate besplatne udžbenike. Nije teško biti pristojan i human. Srbija je snažno uz Rome!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija