• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.09.2022

10:14

GUVERNER REGIJE JUŽNI SINAJ: Dolazak Dragana Markovića Palme u Šarm el Šeik je nacionalni praznik za Arapsku Republiku Egipat

informer.rs

Politika

GUVERNER REGIJE JUŽNI SINAJ: Dolazak Dragana Markovića Palme u Šarm el Šeik je nacionalni praznik za Arapsku Republiku Egipat

Podeli vest

Dragana Markovića Palmu u Šarm El Šeiku primio guverner Južnog Sinaja Haled Fuda. Dolazak Dragana Markovića Palme u Šarm el Šeik je nacionalni praznik za Arapsku Republiku Egipat, rekao je guverner Haled Fuda na početku prijema za srpsku delegaciju na čelu sa Draganom Markovićem Palmom u njegovom kabinetu u Šarm El Šeiku

 

- Gospodine Palma, mi smo se prvi put videli u Beogradu 2021. i ovo je zapravo nacionalni praznik za Arapsku Republiku Egipat koji se ogleda u vašoj poseti Šarm El Šeiku i ja sam se nadao da ćete doći sa jednom velikom delegacijom u Šarm El Šeik i vi ste to učinili. Jako sam srećan i ovo je ozbiljan korak za produbljivanje saradnje Srbije i Egipta. Šarm El Šeik će biti od 06. do 16. novembra domaćin najvećeg svetskog skupa o klimatskim promenama kada očekujemo 120 državnika iz celog sveta - rekao je guverner Južnog Sinaja Haled Fuda.

- Mi znamo da je gospodin Palma jedna od istaknutih ličnosti u srpskom društvu i velika nam je čast što je naš gost. Srbija u Egipat su oduvek bile prijateljske zemlje i sada svedočimo velikom razvoju međusobnih odnosa i izražavamo poštovanje što ste došli u naš lepi grad Šarm El Šeik - kazao je Fuda o dodao: 

- Preporučujem vam da tokom boravka posetite crkvu Sinajskih svetitelja i džamiju u Šarm el Šejku. Mi se ovde jednako odnosimo kako prema džamiji tako i prema hrišćanskoj crkvi - rekao je Fuda i predložio da se pobratime Jagodina i grad Dahab u Južnom Sinaju koji važi za najveći ronilački centar u tom delu sveta.

Foto: informer.rs

Na ovu ponudu Marković je odgovorio "Šukran" što na arapskom znači hvala.

- Mi želimo da napravimo ekonomsku saradnju imajući u vidu da su predsednici Srbije i Egipta Aleksandar Vučić i El Sisi potpisali Sporazum o strateškoj saradnji. Kakav je moj lični odnos prema Egiptu najbolje pokazuje to što u jedinom Muzeju voštanih figura u južnom delu Evrope, onom u Jagodini, postoje voštane figure nekadašnjeg i sadašnjeg predsednika Egipta Nasera i El Sisija. Ne zamerite mi kada kažem da je moja kuća Srbija, moja druga kuća je Grčka, a treća Egipat. Moja molba za vas je da za proizvode koje Egipat uvozi da prioritet Srbiji. Ja sam pre pet i po godina počeo saradnju sa Egiptom sa tadašnjim guvernerom regije Crveno more Ahmetom Abdulahom i od tada se sve povećalo u odnosima Srbije i Egipta, i trgovinska razmena i broj letova između dve zemlje - rekao je Marković koji je dao intervju za egipatsku televiziju u kome je rekao da na sastanku sa guvernerom Južnog Sinaja nije bilo reči o globalnim temama, ali na pitanje "Da li ste za Rusiju ili Ukrajinu?", odgovara:

- Ja sam da prestane rat i to odmah.

Marković je svom domaćinu poklonio rukavice za kik boks, sportsku opremu, grb grada Jagodine, zatim medaljon sa grbovima Srbije i Jagodine, a Palma je guverneru Južnog Sinaja na rever od odela okačio i značku sa zastavama Srbije i Egipta, a guverner uzvratio tako što je Palmi poklonio ključ grada Šarm el Šeik.

Foto: informer.rs

Marković je Haleda Fudu pozvao da sa privrednom delegacijom poseti Jagodinu i Srbiju. U poseti guverneru Južnog Sinaja bio je i ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestovic, narodni poslanik Života Starčević, delegacija privrednika, zdravstvenih radnika i poljoprivrednika.

Razgovori Markovića i Haleda Fude, kao i privrednika iz Srbije i privrednika iz Egipta biće nastavljeni narednih dana. Delegacija se 2. oktobra vraća u Srbiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PALMA POVEO U EGIPAT DELEGACIJU SRBIJE OD 144 ČLANA
Politika

PALMA POVEO U EGIPAT DELEGACIJU SRBIJE OD 144 ČLANA

Sa beogradskog aerodroma 144 člana srpske delegacije na čelu sa predsednikom Jedinstvene Srbije, narodnim poslanikom i predsednikom Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom jutros je otputovala u Egipat, u grad Šarm El Šeik, koji se nalazi na jugu Sinajskog poluostrva

25.09.2022

08:15

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17