• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

13.10.2022

22:00

DA LI JE SRBIJA SPREMNA ZA ZIMU I KAKO ĆE SUKOB U UKRAJINI UTICATI NA CENE ENERGENATA U SRBIJI?!

Informer

Politika

DA LI JE SRBIJA SPREMNA ZA ZIMU I KAKO ĆE SUKOB U UKRAJINI UTICATI NA CENE ENERGENATA U SRBIJI?!

Podeli vest

Srbija ima zalihe nafte i gasa za dva meseca. Nadležni kažu da neće biti poskupljenja grejanja

Na početku grejne sezone energetska situacija u Evropi je više nego zabrinjavajuća. Nafta i gas su teško dostupni i cene struje skaču, pa vlade u svim evropskim zemljama strogo apeluju na štednju, ali Srbija u zimu ulazi sa dovoljno zaliha i bez poskupljenja energenata, kažu domaći stručnjaci.

Naša država, kažu oni, u ovom trenutku ima nafte za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok, a benzina u rezervama ima za 59 dana. Što se tiče gasa i u Mađarskoj i u Banatskom Dvoru napunjena su skladišta i imamo rezerve za dva meseca, ako bi prestao dotok ruskog gasa preko Turskog toka. Procene su i da ćemo struje imati dovoljno, kao i da neće biti restrikcija niti skoka cena.

Nema nestašice
Ne postoji opasnost od nestašica naftnih derivata na srpskom tržištu
Zorana Mihajlović

Imamo rezerve

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da država uprkos krizi čini sve da obezbedi dovoljne količine energenata za privredu i domaćinstva.

- Ne postoji opasnost od nestašica naftnih derivata na srpskom tržištu, a novi paket sankcija EU, kojim se zabranjuje uvoz ruske sirove nafte, neće uticati na stabilnost snabdevanja jer smo i do sada uvozili sirovu naftu iz drugih zemalja preko Jadranskog naftovoda, ne samo rusku. Ono što je važno jeste da ćemo svakako imati dovoljne količine sirove nafte. Rezultat zabrane uvoza ruske nafte posle decembra biće manji profit NIS-a, a ne povećane cene na pumpama - kaže Mihajlovićeva.

Srbija tranzinta ruta

Zorana Mihajlović kaže da bi izgradnja naftovoda do Mađarske i do Albanije i Grčke preko Severne Makedonije značila da Srbija postaje tranzitna ruta.

- To su investicije vredne između 500 i 700 miliona evra, ali to je uobičajeno za tako velike projekte koji su važni ne samo za Srbiju i region, već i šire - rekla je Mihajlovićeva.

Što se tiče gasa, dodaje ona, imamo ga dovoljno.

- Imamo napunjeno skladište u Banatskom Dvoru, imamo pola milijarde kubnih metara u Mađarskoj i doprema se kroz Balkanski tok. Ako se desi da gas ne dođe do nas, bilo da je reč o sabotaži ili kvaru, tog trenutka se aktiviraju krizni planovi i kreće zamena mazutom. Imamo dovoljno energenata za sve toplane. Što se poskupljenja cene grejanja tiče, iako to odlučuju lokalne samouprave, preporuka ministarstva je da se cene ne povećavaju - kaže Mihajlovićeva.

Foto: FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Zorana Mihajlović

Jelica Putniković, urednica portala "Energija Balkana", kaže da je država uradila sve da imamo dovoljno energenata za celu zimu.

- Nafta se kupuje na berzi i kupuje se unapred. Verujem da su u NIS-u radili na tome da se snabdeju i da imaju siguran dotok nafte. Što se tiče gasa, mislim da neće doći do prekida dotoka Turskim tokom. Nadam se da neće biti nekih havarija, poput ovih na Severnom toku, da nikome neće pasti na pamet da uništava Turski tok - kaže Putnikovićeva.

Biće struje
Rastu vodotoci Save i Dunava, pa očekujem dobro snabdevanje strujom
Vojislav Vuletić

Bez restrikcija

I stručnjak za gas Vojislav Vuletić kaže da problema s gasovodom Turski tok neće biti.

- Tu mi nemamo brige, imamo dovoljne količine i u skladištima, a mislim da neće biti ni problema oko nekih havarija. Što se tiče struje i tu nam situacija ide naruku, jer rastu vodotoci Save i Dunava, situacija više nije onako katastrofalna, a mi imamo dosta hidroelektrana. Ipak, tokom zime moraćemo da uvezemo neku manju količinu električne energije, ali to je i manje od 20 odsto, zaista nije mnogo. Takođe, svi možemo da uštedimo i da ugasimo po jednu sijalicu i zaista mislim da restrikcija neće ni biti, i da će ova zima za nas biti mirna - navodi Vuletić.

Foto: Informer

U Italiji skraćena grejna sezona

I Italija sa zebnjom dočekuje predstojeću zimu, energenti su sve skuplji, pa u tamošnjim specijalizovanim radnjama tona peleta košta 1.000 evra. Takođe, Italijani su zbog ekonomske krize i neizvesnosti oko nabavke energenata skratili grejnu sezonu za 15 dana. Kako se navodi u saopštenju ministarstva za ekološku tranziciju, u zemlji će vreme grejanja tokom dana biti skraćeno za jedan sat, dok će ukupna zimska grejna sezona biti skraćena za 15 dana, tako što će početak grejne sezone biti odložen za osam dana, a završetak će biti sedam dana ranije.

Nestašica goriva u Francuskoj

Skoro svaka peta benzinska stanica u Francuskoj nema dovoljno goriva zbog štrajka zaposlenih u kompaniji "Totalenerdžiz". Problemi sa snabdevanjem dovode do dugih redova na benzinskim pumpama, dok su pojedini regioni morali da ograniče koliko goriva vozači mogu da kupe i zabrane prodaju i kupovinu goriva u limenkama. Prefekt Primorskih Alpa u južnoj Francuskoj doneo je uredbu o ograničenju točenja goriva na 30 litara po automobilu.

Protesti u Nemačkoj zbog skupoće

U više gradova širom Nenačke održani su protesti zbog visoke inflacije, povećanih cena i troškova života. "Dosta je" i "Cene moraju pasti" neke su od poruka koje su demostranti uputili sa protesta. Okupljeni su od vlasti zahtevali da zaustave trend rasta inflacije, visokih cena i prekomernih poskupljenja. Istaknuto je da na desetine hiljada zbog poskupljenja ide ka siromaštvu, te da mnogi neće moći da plate račune za gas i električnu energiju. Demonstranti su zahtevali ukidanje poskupljenja cena gasa, određivanje gornje granice kada je u pitanju poskupljenje kirije, povećanje penzija i socijalne pomoći i ponovno uvođenje cena javnog prevoza od devet evra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija