• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.11.2022

16:43

Dačić čestitao ambasadorki Kine na preuzimanju nove dužnosti

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Dačić čestitao ambasadorki Kine na preuzimanju nove dužnosti

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je na sastanku čestitao ambasadorki Ðiang Ju preuzimanja dužnosti specijalnog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine za saradnju Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIE)

Dačić je naglasio značaj koji obe države pridaju saradnji u okviru ovog mehanizma, što potvrđuje i činjenica da poseta ambasadorke Ðiang grupi zemalja Centralne i Istočne Evrope počinje baš od Beograda, saopšteno je iz MSP.

Ministar Dačić je iskoristio priliku i da uputi čestitke na uspehu nedavno završenog 20. Kongresa Komunističke partije Kine i na reizboru predsednika Si Ðinpinga na funkciju generalnog sekretara partije, izrazivši nadu da ćemo u skorijoj budućnosti ponovo imati priliku da predsedniku Siju ukažemo gostoprimstvo u zvaničnoj poseti Srbiji.

Dogovoreno je dalje jačanje saradnje u okviru mehanizma Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope, koji Srbija vidi kao integralni deo globalne inicijative „Pojas i put“ i kojima pridaje veliki značaj.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog uzlaznog trenda kada je reč o ekonomskim odnosima dve zemlje i ukazano na postojanje značajnih potencijala za njihovo dalje obogaćivanje.

Sagovornici su bili saglasni da će Sporazum o slobodnoj trgovini, iniciran u razgovoru predsednika Vučića i predsednika Sija u februaru ove godine, biti usaglašen i potpisan u najskorijem periodu, čime će se odlični bilateralni odnosi i čelično prijateljstvo koje nas spaja dodatno unaprediti.

Ambasadorka Ðiang Ju je izrazila zadovoljstvo zbog izvanrednih sveukupnih odnosa Srbije i NR Kine, kao i spremnost za dalje svestrano osnaživanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva i jačanje čeličnog prijateljstva naša dva naroda.

Navela je da Narodna Republika Kina vidi Republiku Srbiju kao jednog od najpouzdanijih partnera u ovom delu sveta, te da je tome doprinela odlučnost srpskog rukovodstva da unapređuje srpsko-kinesku saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kako na bilateralnom planu, tako i kroz mehanizam saradnje Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Sagovornici su se saglasili da će dodatan podsticaj razvoju ukupnih odnosa i zbližavanju dve zemlje i dva naroda značajno doprineti nedavno otpočeti direktni letovi kompanije „Er Srbija“ na relaciji Beograd-Tjenđin-Beograd, kao i uspostavljanje direktne avio-linije kineske kompanije „Hainan Erlans“ između Beograda i Pekinga.

Tokom razgovora su razmenjena mišljenja o unapređenju saradnje u velikom broju oblasti, kroz intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou i ponovljena je uzajamna podrška u pitanjima od nacionalnog interesa za dve zemlje.

Šef srpske diplomatije je još jednom zahvalio Narodnoj Republici Kini na principijelnom stavu u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije i potvrdio doslednu podršku Srbije politici „jedne Kine“ i principu „jedna zemlja, dva sistema“, kao i borbi Kine protiv separatizma, navedeno je u saopštenju,


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija