• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.11.2022

22:22

Maja Popović: Novi Kazneno-popravni zavod u Kragujevcu u skladu sa najvišim evropskim standardima

Ministarstvo pravde

Politika

Maja Popović: Novi Kazneno-popravni zavod u Kragujevcu u skladu sa najvišim evropskim standardima

Podeli vest

Ministarka pravde Maja Popović otvorila je danas u Kragujevcu jedan od najmodernijih kazneno-popravnih zavoda, u kome će biti smešteno 500 lica lišenih slobode

Ona je rekla da je novi zatvor u Kragujevcu sagrađen uz pomoć kredita Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 17 miliona evra, dok je 13 miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.

- Srbija po prvi put nije više među zemljama koje imaju problem smeštaja u zatvorima, zahvaljujući brojim projektima izgradnje i rekonstrukcije od 2012. godine. Danas raspolažemo sa više od 11500 mesta za smeštaj lica lišenih slobode, koja u potpunosti zadovoljavaju sve standarde EU - naglasila je ministarka pravde.

Ona je istakla da je novi KPZ opremljen nameštajem - krevetima, dušecima, stolovima, stolicama, koje prave osuđena lica u drugim kazneno- popravnim zavodma - u Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, zavodu za maloletnike u Valjevu, koji su prethodno prošli stručnu obuku za rad u metalskim i drvnim pogonima u pomenutim zatvorima.

Foto: Ministarstvo pravde

Popović je navela da će KPZ imati 270 zaposlenih, od čega će novoprimljenih biti 138 pripadnika Službe za obezbeđenje, čiji prijem je sada u toku.

- Država je borbu protiv organizovanog kriminala stavila na prioritetno mesto i zato su ovi projekti izgradnje od ogromnog značaja kako bi se ispunila svrha humanog kažnjavanja“, naglasila je ministarka pravde. „Istakla bih da ta borba zahteva neprestana ulaganja ove vrste, ali i obuku i zapošljavanje novih ljudi za obavljanje visoko rizičnih poslova koji za veći deo javnosti nisu vidljivi, a ti poslovi nisu ništa manje odgovorni od poslova koji obavljaju kolege u policiji i vojsci - podvukla je Popović.

Foto: Ministarstvo pravde

Viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope Tomaš Boček pohvalio je rad Ministarstva pravde, a posebno Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u naporima da se izgrade ustanove koje zadovoljavaju evropske standarde za dostojanstven život zatvorenika i bolje uslove za rad zatvorskog osoblja. On je izrazio zadovoljstvo zbog učešća u ovom projektu i najavio podršku Razvojne banke budućim inicijativama Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tobias Flesenkemper izjavio je da Savet Evrope pozdravlja napore za poboljšanje materijalnih uslova u srpskim zatovorima, što predstavlja jedan od bitnih standarda Saveta Evrope, kako je navedeno i u poslednjem izveštaju Komiteta za prevenciju torture. On je istakao značaj stvaranja humanog zatvorskog sistema, čime se pokazuje koliko je jedno društvo napredovalo u oblasti ostvarivanja ljudskih prava.

Foto: Ministarstvo pravde

Ceo kompleks novog KPZ pokriven je sa više stotina kamera za nadzor, a sastoji se od 11 zgrada - dve za smeštaj osuđjenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, 11 šetališta, zgrade za posete i tehničkih prostorija, a prostire se na površini od 22.000 kvadrata. Zatvor je građen dve godine, u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila i može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
robija bajo moj

pre 1 godinu

Tamo ćemo strpati napredne lopove iz Vučićevog kartela!

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija