• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

21.11.2022

23:09

ALARMANTNA SITUACIJA NA KOSOVU I METOHIJI! ŠIPTARSKI SPECIJALCI KRENULI NA SEVER!?

Informer DN

Politika

ALARMANTNA SITUACIJA NA KOSOVU I METOHIJI! ŠIPTARSKI SPECIJALCI KRENULI NA SEVER!?

Podeli vest

Samo nekoliko sati pošto je u Briselu blokirao svaki dogovor sa Beogradom, takozvani premijer 'Kosova' Aljbin Kurti izdao je naređenje specijalcima i 'kosovskoj policiji' da krenu na sever!

Kilometarska kolona od oko 40 vozila takozvane kosovske policije iz pravca Bajgore spustila se u Srbovac i krenula ka Leposaviću.

- Njihovo krajnje odredište je baza na Jarinju. Takođe, na putnom pravcu od sela Dren ka novoj bazi u selu Jasenovik prisutni su specijalci na više lokacija. Reč je o potezu od Srbice ka Zubinom Potoku. U bazu Belveder u južnoj Kosovskoj Mitrovici stigli su takozvani ministri policije i odbrane Dželjaj Svečlja i Armend Mehaj - javljaju izvori sa Kosova i Metohije.

Prethodno su albanski mediji otkrili da su specijalne jedinice takozvane kosovske policije dobile naređenje da se skroz presele na sever Kosova i Metohije i samo čekaju naređenje da krenu!?

"Dok su trajali razgovori u Briselu, saznali smo da se sve jedinice specijalne policije Kosova pripremaju da se presele na sever Kosova. Dosad su se Specijalne jedinice rotirale na severu, a sad će se u potpunosti preseliti. Još se ne zna tačno da li je naredba o pomeranju na sever povezana sa razgovorima u Briselu i nemogućnošću da se postigne dogovor o rešenju pitanja registarskih tablica", piše 'Albanijan post', koji se poziva na izvore u samom vrhu 'kosovske' policije.

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da je situacija pred eskalacijom.

- Kurti je odlučio da pokrene nasilje i u tome očito ima podršku bar jedne velike zapadne sile. Srbija tu ne može mnogo da učini, sem da adekvatno reaguje na Kurtijeve drske i nasilne akcije. Srbi na severu KiM moraju pružiti otpor otimanju novca i imovine, a KFOR ima mandat UN i obavezu da zaštiti svakog građanina. Ako oni ne spreče nasilje prištinske paravojske, koja se očito za to priprema, ima ko mora to da uradi - kaže Karan i dodaje da je teško predvideti Kurtijeve konačne namere.

- Čini se da namerava da Srbiju uvuče u novi sukob, najverovatnije neku vrstu 'proksi rata' uz jaku podršku zapadnih sila. Pored Kurtija, zabrinjava ponašanje EU posrednika koji su Srbiji dali predlog potpuno svesni da ga nećemo prihvatiti. Odbijanje treba da posluži da se Srbija optuži za neuspeh pregovora - zaključuje Karan.

Moj ugao

Ivan Miletić Institut za javnu diplomatiju 
Kurti je uspostavio sebe na političkoj sceni primenom ekstremizma i nasilja. Nije realno očekivati od njega da sada, kada je na čelu administracije u Prištini, promeni način svog političkog delovanja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sini

pre 1 godinu

E jbg...... Kad se nas pregovarac uhvatio sah da igra i slika, drugi to mudrije rade. Toliko smo naivni, da satro uz šah pokazujemo kako smo jaki a od sutra kazne stizu i niko da zastiti ljude na kosovu, svi razduzili oruzje..... E moj narode naivni.

Normalac

pre 1 godinu

Deformerci, ratnohuškački gadovi, gorećete u paklu svog zla koga sejete.

Sasa89

pre 1 godinu

Vucic se svim snagama bori za ocuvanje srpskih vekovnih ognjista na KiM.Srbija i nas narod su svakog trenutka sve slozniji i sve snazniji

Sasa89

pre 1 godinu

Iako nisam optimista da ce se naci neko resenje, ali verujem da ce Vucic uraditi sve da sacuva mir.Nadamo se uspesnim razgovorima

Sasa89

pre 1 godinu

Srbija je spremna za razgovore.Vucic je uvek spreman da mirne razgovore i dogovor .

Sasa89

pre 1 godinu

Nadam se pozitivnom ishodu razgovora.Medjunarodna zajednica mora jednom da prizna da je Kurti faktor nestabilnosti na Balkanu.

Sasa

pre 1 godinu

Srbija se do sada pokazala kao ozbiljan pregovarac.Brisel treba da izvrši pritisak na Prištinu da sarađuje jer je krajnje vreme da se nastavi dijalog.

Sasa89

pre 1 godinu

Dosta je više samovoljnog ponašanja Kurtija! Njemu stati na put i problem je rešen.Ne smemo dozvoliti Kurtiju da maltretira nas narod. Zato smo uvek spremni za pregovore. Boricemo se lavovski

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija