• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.05.2024

17:46

"Nije isto kao takozvano Kosovo!" Španija iznela oštre stavove posle priznavanja Palestine

Shuterstock/twitter

Politika

"Nije isto kao takozvano Kosovo!" Španija iznela oštre stavove posle priznavanja Palestine

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je danas da su tzv. Kosovo i Palestina različiti slučajevi i da zbog toga Španija ne menja stav po pitanju nepriznanja nezavisnosti tzv. Kosovo, iako je ranije danas priznala državu Palestinu, preneo je Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku (RSE)

- Situacija u Palestini je drugačija. Priznavanje države Palestine ne utiče na teritorijalni integritet Izraela, jer ta teritorija nikada nije bila pravno deo države Izrael -  rekla je savetnica za medije u španskom Ministarstvu spoljnih poslova Elena Aljarila Kortezon na upit RSE.

Ona je istakla da je odluka Španije o priznanju države Palestine doneta u skladu sa međunarodnim pravom, principima Povelje Ujedinjenih nacija i rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Španija je jedna od pet zemalja EU, pored Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije, koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

Ranije danas Španija je priznala državu Palestinu koja uključuje Pojas Gaze i Zapadnu obalu, ujedinjene pod Palestinskom nacionalnom upravom, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je da Španija neće priznati nikakve promene palestinskih granica nakon 1967, osim ako sve strane postignu dogovor o tome.

Pored Španije, Palestinu su danas priznale i Irska i Norveška.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51