• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

15.12.2022

18:35

ŠTA TREBA SRBIJA DA URADI POSLE DRSKOG PREUZIMANJA SEVERA KIM?! Bocan-Harčenko jasan, Eskobar i Lajčak da zaustave Prištinu, ili...

Tanjug

Politika

ŠTA TREBA SRBIJA DA URADI POSLE DRSKOG PREUZIMANJA SEVERA KIM?! Bocan-Harčenko jasan, Eskobar i Lajčak da zaustave Prištinu, ili...

Podeli vest

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ocenio je danas da Priština otvoreno i drsko nastavlja preuzimanje kontrole nad severnim delom KiM.

Ruski ambasador kaže da se to događa u vreme kada specijalni predstavnici SAD i EU, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, pokušavaju da nađu rešenje u vezi sa aktuelnim zaoštravanjem situacije, što, kako navodi, nameće pitanje o istinskoj svrsi sastanaka u Beogradu i Prištini koje vode zapadni emisari. 

- U sklopu sastanaka u Beogradu i Prištini zapadnih emisara, Amerikanca Eskobara i specijalnog predstavnika EU Lajčaka, koji pokušavaju, kako se navodi, da pronađu rešenja u vezi sa aktuelnim zaoštravanjem situacije na Kosovu, prištinski „vrh" otvoreno i drsko nastavlja sa preuzimanjem kontrole nad severnim delom pokrajine koji naseljavaju Srbi. I ne namerava da se predomisli. Nameće se pitanje o istinitoj svrsi zapadnjaka - rekao je Bocan-Harčenko, saopštila je Ambasada Rusije u Beogradu. 

On ocenjuje da sve to, kako kaže, izgleda kao novo zavrtanje ruku Beogradu. Prema rečima ruskog ambasadora, kosovski "premijer" Kurti samovoljno je instalirao, uz policijsku pratnju, svoje štićenike na mesta odbornika u skupštini Severne Mitrovice, koja su Srbi prethodno napustili u znak protesta. 

- Bili smo u pravu, kada smo upozoravali da je odluka Prištine da se odlože odgovarajući lokalni izbori, podmukla podvala. To se i desilo: postavili su „svoje" bez održavanja izbora. Pravi trijumf demokratije po evropskim standardima", naglasio je Bocan-Harčenko. On je ukazao i na, kako je rekao, jednu indikativnu, bukvalno upadljivu činjenicu o delovanju Zapada u korist kosovskih Albanaca - aplikaciju za članstvo nepriznate kvazidržave u EU. 

Bocan Harčenko zato pita zar je to ikada bilo moguće bez odobrenja Brisela? 

- Gde je posvećenost Evropske unije principima proširenja na tzv. „Zapadni Balkan", koji, inače, predviđaju poštovanje Rezolucije 1244 SB UN - upitao je ruski ambasador. 

- Slika je veoma ružna, teška. Mada su reči američkog specijalnog izaslanika Eskobara o tome da iz svake krize treba tražiti optimizam - uz svu njihovu prividnu apsurdnost - razumljive. Po svoj prilici, optimistima SAD čini upravo očajnički položaj kosovskih Srba - zaključio je Bocan-Harčenko, prenela je ruska ambasada u Beogradu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Velko

pre 1 godinu

Sve ovo je uz znanje i saglasnost BG zvanicnika koje je birao NAROD ? Srbi ili se..... ili lizite sto ste si zamesili !?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija