• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.01.2023

21:23

Vagner negira da regrutuje Srbe za borbu u Ukrajini

Tanjug/AP

Politika

Vagner negira da regrutuje Srbe za borbu u Ukrajini

Podeli vest

Ruska paravojna grupa Vagner negirala je da regrutuje građane Srbije za borbu u Ukrajini, dan nakon što su aktivisti podneli krivične prijave protiv te organizacije u Beogradu.

Među osobama navedenima u krivičnim prijavama su ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i Aleksandar Vulin, direktor Državne bezbednosno-informativne agencije Srbije, preneo je Rojters.
- Ja ne regrutujem Srbe - naveo je u saopštenju osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, rekavši da nikada nije čuo za Bocan-Harčenka ili Vulina.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučič je ranije ove sedmice rekao o Vagnerovoj grupi i pozivu upućenom na regrutaciju, da je reč o notornoj laži.

Advokat iz Beograda i predsednik grupe građana "Oktobar" Čedomir Stojković, kao i predstavnici ruskih i ukrajinskih antiratnih grupa podneli su juče Višem javnom tužilaštvu u Beogradu seriju krivičnih prijava zbog delovanja Vagner grupe u Srbiji, kao i "mobilisanja državljana Srbije za učestvovanje u ratu u Ukrajini".


Prigožin je početkom sedmice saopštio da ta kompanija nikada nije bila prisutna na severu KiM i nije imala nikakve kontakte sa Srbijom.
Prigožin je to naveo na zvaničnom Telegram kanalu kompanije, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike na srpskom, o tome kakve aktivnosti Vagner grupa sprovodi u Srbiji.
Prigožin tvrdi i da u Vagneru trenutno nema državljana Srbije i da ih odavno nije bilo i dodaje da glasine koje se "napumpavaju" oko interakcije Vagnerove grupe i Srbije nemaju nikakvog osnova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 1 godinu

to moze samo gluypi Vucic da kaze,a zaboravio je ko je nama na KOsovu i Metohiji pomogao u borbama protiv nato svinja ,pa Rusiiiiiiiii ,,preedsednice majmuncino jedna

Ja

pre 1 godinu

Lazu fasisti iz vagnera. Ima na RT objava, otvorili su indirektnu kancelariju ovde. Sto pre ih oterati odavde.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Ni Vagner grupa a ni bilo ko iz Rusije, pa čak i NJ. E. Bocan-Hančenko, ne treba da regrutuje bilo koga iz Srbije - Srbi koji žele da u Ukrajini pomognu Rusima, odlično znaju kako da tamo sami odu (a i Dejan Berić je više puta objasnio kako da to učine).

Cokulic

pre 1 godinu

Ovo je laz. Vagner ne vrbuje nikoga, u Vagner pristupas. Vagner ne prima, ljudi sa ogromnim iskustvom cekaju u redu da ih prime, njima ne trebaju pocetnici. Takodje sve je velika laz, jer niko nikoga ne vrbuje, onaj ko ide, ide svojom voljom, odnosno niko nikoga ne vuce za rukav. Cak naprotiv vrlo, vrlo je komplikovano otici. Klinci koji misle da su "spremni" da odu trebaju da znaju da idu u pakao, jednostavno ne bere se tamo cvece. Tkodje onaj ko ode kao "placenik", odnosno "pas rata" treba ocekivati sve najgore, jer "pas rata" je za svakoga onaj poslednji sljam u svakom smislu i pogledu. Ako vec neko hoce da ide, najbolje je da odete "regularno", znaci odete i potpisete ugovor sa ruskom vojskom, kao ruski vojnik, a ne sa privatnim ratnim organizacijama. Ne zalecite se, ne idite na "rec", nikada ne znate ko ce vas sacekati na aerodromu i kuda ce vas odvesti; ovo je cudno vreme. Pamet u glavu i kad krenete slikajte pasos i posaljite ruskim sluzbama na email da ste krenuli i da ce vas cekati taj i taj. Oni nece videti taj email isti dan, sto je dobro, da vas ne cimaju kad sletite, ali time se na neki nacin pokrivate da ne odete u "pogresne" ruke. Pamet u glavu, ratno je okruzenje, profitera ima mnogo, a patriota malo!

Ljubiša

pre 1 godinu

Ma šta ima da negira i bilo kome da se pravda? Ako ih i ima... dobro će nam doći, ako zatreba, bar će imati iskustvo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija