• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

17.02.2023

12:24

Petković: Albanci ni sami ne veruju da je samoproglašeno “Kosovo” država već se nadaju velikoj Albaniji

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

Petković: Albanci ni sami ne veruju da je samoproglašeno “Kosovo” država već se nadaju velikoj Albaniji

Podeli vest

U međunarodno-pravnom smislu samoproglašeno „Кosovo“ do danas je ostalo provizorijum i politički čardak ni na nebu ni na zemlji, nešto što je osuđeno na postojanje u prostoru između želja i realnosti, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Žitelji Кosova i Metohije albanske nacionalnosti danas pompezno obeležavaju 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, učinjenog suprotno međunarodnom pravu i principima nepovredivosti granica suverenih država na kojima počiva stabilnost savremenog sveta. I pored najavljenih svečanih sednica i parada u Prištini, ne može se poreći činjenica da je u međunarodno-pravnom smislu samoproglašeno „Кosovo“ do danas ostalo provizorijum i politički čardak ni na nebu ni na zemlji, nešto što je osuđeno na postojanje u prostoru između želja i realnosti”, naglasio je Petković u saopštenju.

Realnost je, podvlači Petković, da samoproglašeno Кosovo, uprkos podršci značajnog broja moćnih i uticajnih zemalja, nije i ne može da postane država, jer značajno veći deo međunarodne zajednice svestan je da bi dopuštanje jednog takvog presedana imalo katastrofalne posledice po stabilnost u svetu.

“Naspram 84 države koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost, danas je 106 zemalja koje čvrsto stoje na strani Srbije i međunarodnog prava. To što je 27 država povuklo priznanje, bilans je rada politike Beograda i predsednika Aleksandra Vučića koji odlučnom i mudrom politikom predstavlja čvrstu branu legalizaciji takozvane kosovske nezavisnosti, za razliku od onih koji su do 2012. izdejstvovali više od 100 priznanja i različitim potezima s predumišljajem, ili bez, ojačavali pozicije Prištine. U međuvremenu, „najmlađu evropsku demokratiju“, kako samoproglašeno Кosovo nazivaju oni koji veruju u sopstvene laži, napustile su desetine hiljada ljudi, mladi su ostali bez ikakve perspektive i šanse da se zaposle, pravni i socijalni sistem je u haosu, i zato su današnje komemoracije proslava rasula, a ne uspeha”, dodao je on.

Pitanje je, kaže, zato ko od onih koji će danas učestvovati na proslavama i svečanim akademijama u Prištini zaista oseća da je takozvano „Кosovo“ išta više od puke maštarije, i ko se tamo istinski identifikuje sa izmišljenim „kosovarskim“ identitetom i plavo-žutom zastavom.

“Na kraju, pored Albanaca, koji ni sami ne veruju da je samoproglašeno „Кosovo“ država, već se nadaju da je ono samo faza u procesu stvaranja velike Albanije, tamo žive i Srbi i drugi nealbanci za koje je Кosovo i Metohija bilo i ostalo neotuđivi deo Srbije za koje će se Beograd, kao i do sada, čvrsto boriti i biti uvek uz njih”, zaključio je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija