• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.03.2023

12:27

Proizvođači mleka iz Banata: Treba uvesti takse i na uvoz sira

Politika

Proizvođači mleka iz Banata: Treba uvesti takse i na uvoz sira

Podeli vest

Predstavnik Udruženja proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćin izjavio je danas da je dobro rešenje što je uvedena taksa na uvoz mleka od 15 dinara po litru, ali da se otvorio novi problem sa uvozom sireva.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Obaveštavam vas da smo na sastancima u ministarstvu poljoprivrede kao i na sastanku u Vladi Srbije dogovorili da se uvede taksa na uvoz mleka (prelevman) od 15 dinara po litri. To je jako dobro trenutno rešenje za nas proizvođače mleka. Sada je javio novi problem a to je uvoz sireva.

Trgovinski lanci uvoze sireve po 2.7 € za 1 kilogram. To sada stvara dodatni problem u proizvodnji mleka jer mlekare ne mogu da prodaju svoje proizvode i imaju velike zalihe. Evropska unija ima viška mleka i mlečnih proizvoda na svom tržištu jer ga ne izvoze u Kinu i Rusiju. Da bi zaštitili svoje proizvođače EU subvencioniše izvoz mleka i sireva. Napominjem da trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i prelaze na kupovinu sireva od uvoznika.

Mlekare su primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i u kašnjenje sa isplatom plata zaposlenima. Takođe, mlekare će biti primorane da otkazuju otkup mleka. Da bi sprečili sve ovo gore navedeno mi proizvođači mleka zahtevamo od Vlade Republike Srbije da što pre reši problem viska zaliha u mlekarama i da tim potezom trenutno zaštiti proizvođače mleka, zaposlene u mlekarama i same mlekare. Građani Srbije moraju da piju mleko i da jedu sir koji je proizveden u Srbiji a ne nešto što se uvozi iz EU.

Proizvodna cena kačkavalja iznosi oko 700 din po kilogramu, a uvoznici ga uvoze za 2,7 € što iznosi 318 dinara, a krajnji potrošač u Srbiji plaća oko 1920 dinara za kilogram.

Država Srbija ne sme da dozvoli trgovinskim lancima i uvoznicima da unište proizvođače mleka i mlekare.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija