• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

30.03.2023

07:00

SVI IDEMO U TAMNICU AKO ZATVORE VUČIĆEVIĆA! Milomir Marić o sramnoj presudi glavnom uredniku Informera!

printscreen

Politika

SVI IDEMO U TAMNICU AKO ZATVORE VUČIĆEVIĆA! Milomir Marić o sramnoj presudi glavnom uredniku Informera!

Podeli vest

Da se nekad sudilo kao sada, Aleksandar Tijanić bi umro u zatvoru, jer sve što je on pisao bilo je na granici uvrede, onoga za šta Dragan Vučićević danas ide u zatvor. Ako se ova presuda uspostavi kao praksa, slobodno novinarstvo biće nemoguće.

Sudskom presudom kojom je glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević krivično osuđen na šest meseci zatvora zbog 'uvredljivih tvitova' o Jugoslavu Ćosiću bukvalno se zabranjuje slobodno novinarstvo u Srbiji! Ukoliko zatvore Vučićevića, svi mi novinari idemo u tamnicu! Ako Vučko bude u zatvoru, svi ćemo mi novinari i svi slobodnomisleći građani biti u pritvoru!
 

Novinari prvog i drugog reda

Ovde postoje novinari prvog i drugog reda. Jedni su zaštićeni od svakog zakona kao beli medvedi, iako ih niko ne gleda i ne čita, a drugi su proglašeni za 'idiote i robove', a cela Srbija ih čita i svi im veruju
Milomir Marić

 


Ovo kaže Milomir Marić, najbolji srpski živi novinar, glavni urednik TV Hepi. On podseća da su se novinari svojevremeno godinama borili za dekriminalizaciju verbalnog delikta, koji sada sudovi, u formi uvrede, vraćaju na scenu. Prema njegovim rečima, da su sudovi pre dve ili tri decenije presuđivali kao danas, Aleksandar Tijanić i Bogdan Tirnanić bi verovatno umrli u zatvoru, jer gotovo sve što su pisali bilo je na granici uvrede i ironije, onoga zbog čega Dragan Vučićević danas ide u zatvor!?!

Hrabrost

Poštujem ljude koji imaju hrabrost da brane svoja uverenja
Ljiljana Smajlović

Van svake pameti

 

Naš sagovornik naglašava da slučaj 'Ćosić protiv Vučićevića' nikako ne bi smeo da postane sudska praksa, jer bi onda novinarstvo izgubilo svaki smisao.
- Mi smo tokom osamdesetih godina prošlog veka silne dane i godine izgubili boreći se za dekriminalizaciju verbalnog delikta. Nosili smo transparente i tražili ukidanje člana 133 Krivičnog zakona. Silni protesti su se dešavali od Slovenije, pa sve do Makedonije i Crne Gore. To je delo, uvreda, dekriminalizovano u gotovo čitavoj demokratskoj Evropi! Pa da je ovakvo suđenje zbog izražavanja mišljenja i stavova bilo sudska praksa pre dve ili tri decenije, Aleksandar Tijanić i Bogdan Tirnanić bi verovatno umrli u zatvoru. Gotovo sve što su oni pisali bilo je na granici uvrede i ironije, dakle ono zbog čega Dragan J. Vučićević danas ide u zatvor!?! Ovakvim sudskim presudama bukvalno se onemogućava novinarstvo u ovoj državi - ističe Marić.

Foto: printscreen

Milomir Marić


Prema njegovim rečima, u Srbiji se očigledno institucionalizuje podela novinara na one prvog i drugog reda.
- Novinari prvog reda su oni koje malo ko od građana uvažava, gotovo niko ih ne sluša, ne čita i ne gleda, ali su oni zaštićeni kao beli medvedi. Niko ne sme ružnu reč da im uputi... Ovi drugi su i gledani i čitani, ali su proglašeni za 'korisne idiote', 'dobrovoljne robove' Vučića, 'propagandiste', iako im cela Srbija veruje!?! Ne mogu prosto da poverujem u kakvu se to kolotečinu, u kakvu se tragediju Srbija pretvara! Ti navodno politički korektni žele bukvalno da zabrane i pohapse sve one koji su bolji, uspešniji, talentovaniji i popularniji od njih... - upozorava Marić.


I novinarka Ljiljana Smajlović, bivša glavna urednica dnevnog lista 'Politika', za naš list kaže da nije pročitala sudske presude zbog kojih Vučićević protestuje.
- Zato o njima ne mogu da sudim. Ali imam simpatija za Vučićevićevo odbijanje da plati kaznu koju smatra nepravednom. Ne osuđujem ni njegovu najavu da će u zatvoru da stupi u štrajk glađu. Poštujem ljude koji imaju hrabrost da brane svoja uverenja... - naglašava Smajlovićeva.

Nije sve u parama

 

Naša sagovornica, međutim, dodaje da nije saglasna sa kolegama koje predlažu da se dekriminalizuje uvreda.
- Kao predsednica UNS sam se 2013. godine uspešno borila za dekriminalizaciju klevete, ali sam protivnik da se dekriminalizuje uvreda. Ne može sve da se rešava novcem... Ako uvreda nije krivično delo, to znači da svako ko ima para sme nekažnjeno da vređa koga god hoće, jer to sebi može da priušti. Moramo da čuvamo ugled i reputaciju svakog čoveka. To nije roba koja se kupuje - zaključuje Smajlovićeva.


Naglašavamo da je u brojnim evropskim zemljama delo uvrede dekriminalizovano, odnosno da se zbog nje ne može ići u zatvor. Dragan J. Vučićević kaže da je u Srbiji neophodno usvojiti dekriminalizaciju uvrede, pre svega zbog skandalozne sudske prakse.
- Evo vam samo primer Dragana Spasića, šefa 'Dveri' iz Trgovišta. Čovek je 2019. na Fejsbuku pozvao na silovanje majki i ćerki svih 'uticajnih SNS lica', ja sam mu javno na TV Pink poručio da je budala i da treba da odgovara zbog poziva na silovanje, a sud je mene prvostepeno krivično osudio zbog uvrede!?! Dakle, on poziva na silovanje naših ćerki i žena, ja mu odgovorim i onda ja moram u zatvor!?! Pa to ne da nema veze sa zakonom, nego je bolest mozga! - ogorčen je Vučićević.
 

Vučićević u petak drži konferenciju za medije

 

Dragan J. Vučićević, glavni urednik Informera, održaće u petak, 31. marta, u 9 časova konferenciju za medije na kojoj će govoriti o skandaloznoj presudi po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića.
Na konferenciji u Medija centru UNS u Knez Mihailovoj ulici, osim Vučićevića, govoriće i članovi pravnog tima Informera i kolege novinari, između ostalih i Milomir Marić.
Naš glavni urednik juče je još jednom ponovio da će se odazvati pozivu za robiju.
- U ponedeljak, 3. aprila, u 9 časova javiću se na odsluženje zatvorske kazne u Okružni zatvor u Beogradu. Poštovaću odluku suda i u zatvoru ću nastaviti borbu protiv strašne sudske nepravde. Ostajem i pri odluci o štrajku glađu... - rekao je Vučićević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija