• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Republika, Informer.rs

18.07.2023

14:22

Kurtijev pakleni plan! Masovno hapšenje Srba nije zbog zastrašivanja - motivi su stravičniji

Informer

Politika

Kurtijev pakleni plan! Masovno hapšenje Srba nije zbog zastrašivanja - motivi su stravičniji

Podeli vest

Dok su posrednicima iz EU usta puna „deeskalacije“ i dok njihov miljenik Aljbin Kurti neometano sprovodi svoj plan za tiho čišćenje Srba sa Kosova i Metohije, na desetine naših sunarodnika u južnoj pokrajini mesecima tavori u zatvorima i to uglavnom na pravdi Boga.

Poslednji primer bivšeg policajca Slađana Trajkovića protiv kojeg je podignuta optužnica zbog navodnog proterivanja 20.000 Albanaca iz sela kod Vučitrna, iako on lično i njegov advokat nisu mogli da se suoče sa svedocima, za koje se osnovano sumnja da su lažni, otvorio je mučnu priču o srpskim zatvorenicima u lažnoj državi.

Tako je, recimo, Duško Arsić iz Matičana kod Prištine uhapšen kada je podneo tužbu zbog uzurpacije svoje imovine u ovom selu. Priveli su ga pred decom 8. decembra 2021. na administrativnom prelazu Jarinje, posle povratka iz suda.

U optužnici ga terete za proterivanje građana Prištine, kao i paljenje kuća. Postupak i dalje traje, a Arsić se kao i svi Srbi optuženi za navodne ratne zločine nalazi u pritvoru zatvora visokog rizika u Grahovcu kod Podujeva.

– U ovom predmetu tokom izricanja presude nije dato obrazloženje ni jednom jedinom rečju zašto je Arsić kriv i koji su to dokazi i zaista mogu reći da su se u ovom predmetu sudije obrukale i kao ljudi i kao pravnici – naveo je posle izricanja presude advokat Dejan Vasić.

On napominje da su dva svedoka u slučaju Arsića davala različite izjave, dok rodbina tvrdi da je pravi razlog hapšenja imovina koju nije želeo da proda onima koji su lažno svedočili protiv njega, pišu mediji.

Da su mnogi sudski procesi protiv Srba na KiM usmereni s namerom da im se oduzme imovina, na najsuroviji način odslikava primer Milorada Đokovića iz Vitomirice kod Peći, kojem je nedavno srušena kuća koju je uspeo da povrati sudskim putem.

On je uhapšen 26. juna prošle godine pod sumnjom da je počinio navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Lokalne vlasti i pravosuđe čine sve da onemoguće ovog povratnika u Metohiji da živi na svom imanju i Vitomirici, gde je do hapšenja proteklih petnaestak godina bio jedini Srbin – pojasnio je za medije advokat Vasilije Arsić, napominjući da se Đoković 2006. godine vratio u svoj rodni kraj iz Crne Gore i da ni kriv ni dužan leži u Podujevu gde mu je do sad već pet puta produžavan pritvor.

I Gavrilo Milosavljević iz Istoka, uhapšen je decembra prošle godine, kada je pokušao da oslobodi stan svoje majke koja je kidnapovana u ovom metohijskom mestu 1999. Umesto da se vrati u svoj dom, prištinske privremene vlasti su ga privele zbog navodnog ratnog zločina, a na osnovu izjava svedoka u koje njegov advokat nije imao uvid. Milosavljević je i dalje u pritvoru.

Zlatan Krstić iz Nerodimlja koji je i pre, ali i posle 1999, živeo u Kragujevcu, osuđen je pred Osnovnim sudom u Prištini na 14,5 godina zatvora, iako ga nijedan od deset svedoka nije optužio. Čak je i glavni svedok izjavila da on nije osoba koju sumnjiči za ubistva članova svoje porodice. I u ovom slučaju prema tvrdnjama advokata, u pitanju je pokušaj da se reši pitanje imovine.

Ni Svetomira Bačevića iz Belog Polja kod Peći, koji je uhapšen decembra 1010. za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na pet godina, glavni svedok, žena koju je navodno pokušao da kidnapuje nije optužila pred sudijom.

Međutim, kao svedoci pojavili su se Albanci kojima nije hteo da proda imovinu.

– Suštinski razlozi hapšenja Srba na KiM jesu da se raseljena lica odvrate od povratka, a oni koji žive proteraju sa svojih ognjišta – navode politički predstavnici Srba na KiM.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija