• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.07.2023

14:13

Vesić: Ostavimo se praznih priča, novi zakon donosimo za opšte dobro i napredak Srbije

Ata images

Politika

Vesić: Ostavimo se praznih priča, novi zakon donosimo za opšte dobro i napredak Srbije

Podeli vest

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji znače napredak Srbije i čvrsto ih je podržala Evropska unija, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pozvao poslanike da, umesto što neki od njih kritikuju i pričaju prazne priče, podrže predložene izmene koje su za opšte dobro i napredak zemlje.

Vesić je u Skupštini Srbije rekao da je očekivao da će se na sednici govoriti o tome koliko ovaj zakon doprinosi transparentnosti i ubrzanju postupka izdavanja građevinskih dozvola, omogućava veću zaštitu građana, kako smo se u oblasti građevinarstva potpuno usaglasili sa propisima EU…ali da je, umesto toga, čuo prazne priče.

Kada je u pitanju ukidanje konverzije uz naknadu, Vesić je ponovio da je skoro 94 odsto konverzija urađeno bez naknade, za nula dinara.

- Ovaj institut ne postoji ni u jednoj republici bivše Jugoslavije. U svim tim republikama ovaj problem su rešili upravo na način kako ga mi predlažemo. Da je mogao da se reši drugačije, pa šta mislite, da oni ne bi hteli takođe da uzmu pare nego ne mogu na tome da se uzmu pare i to svi znaju, pa i oni koji nas kritikuju - rekao je Vesić.

Istakao je da institut konverzije koči razoj Srbije i ne donosi nikakve prihode.

- Izmena ovog zakona znaci napredak Srbije i nije tačno da se to odnosi samo na neke ljude koji su kupili fabrike jer to je laž. Činjenica je da je većina tih lokacija u stečaju, a da između ostalog desetine hiljada ljudi čeka da reši problem legalizacije upravo na zemljištu tih fabrika u stečaju - rekao je Vesić.

Naveo je da je postojeći Zakon o planiranju i izgradnji donet kao "lična osveta" nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića prema privrednicima sa kojima nije bio u dobrim odnosima i dodao da je ovo nauk da ne treba da se donose zakoni ni u korist pojedinaca, a ni protiv pojedinaca.

- Zakon se ne donosi za pojedince, već za opšte dobro kako bi zemlja napredovala, a ovaj zakon je za opšte dobro i napustimo više to Kardeljevsko upravljanje građevinskim zemljištem - poručio je Vesić.

Istakao je da je ove izmene i dopune podržala čvrsto EU i dodao da ne može da veruje da neko ko se zalaže za to da Srbija uđe u EU bude protiv toga.

- Ajde da gledamo u budućnost i podržimo stvari koje su dobre za sve. Pokušali smo da popravimo konverziju, nije moglo. Nikakvih prihoda nije bilo, zašto nam treba institucija koja koči razvoj i ne donosi prihode i zato glasajmo za ovaj zakon jer on znači da Srbija kreće napred - istakao je Vesić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija