• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.08.2023

17:16

Pogledajte koliko je Srba bilo u Kninu 1991 - Ove brojke su dokaz da su Hrvati sproveli etničko čišćenje

printscreen

Politika

Pogledajte koliko je Srba bilo u Kninu 1991 - Ove brojke su dokaz da su Hrvati sproveli etničko čišćenje

Podeli vest

Na današnji dan pre 28 godina počela je zločinačka akcija “Oluja”, koja je predstavljala najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

 Zločin je počeo ofanzivom hrvatske vojske i policije, uz pomoć muslimanske armije iz BiH (Petog korpusa pod komadom Atifa Dudakovića) i NATO pakta na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na teritoriju Republike Srpske Krajine.

Napad je počeo rano ujutro 4. avgusta, a dan kasnije hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno teško granatiran Knin, prestonicu RSK.

Zločinačka operacija je zvanično trajala četiri dana, a završila se padom Republike Srpske Krajine, ubistvom gotovo 2.000 i progonom 250.000 Srba. I posle završetka “Oluje”, nastavljena su masovna ubistva preostalih srpskih civila.

Na Vikipediji može da se nađe podatak kakav je bio popis stanovništva u Kninu od kraja 19. veka do danas koji jasno ukazuje na to da operacija „Oluja“ predstavlja etničko čišćenje nad srpskim narodom.

Foto: printscreen

 

Ako se pogleda popis 1991. godine i uporedi sa 2001. godinom, jasno se vidi da je procenat Srba u Kninu pao sa 85 odsto na 20 odsto, što je čvrsta činjenica da je nad Srbima počinjen stravičan zločin. Sa druge strane, procenat Hrvata u nekadašnjoj prestonici RSK porastao je sa 10 na 75 odsto.

I dok Hrvati slave, Srbi se i danas sećaju stradalih sunarodnika, dece, žena i staraca, čiji je jedini „greh“ u očima hrvatskih vojnika bio taj što su bili Srbi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kraj dinastije Zidan u Madridu nakon 23 godine!
Fudbal

Kraj dinastije Zidan u Madridu nakon 23 godine!

Više od dve decenije prošlo je od kako je prvi iz porodice Zidan kročio na "Santijago Bernabeu", od tada sve od 30. juna uvek je makar jedan bio deo "kraljevskog kluba", ali odlaskom Tea i Elijaza - dinastija se završava.

28.05.2024

23:41

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31