• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Stanković

20.10.2023

10:54

Pročitajte Rezoluciju 1244 da vidite ko su teroristi na KiM! Evropski parlament opet na strani lažne države - želi da kazni Srbiju!

Tanjug/AP

Politika

Pročitajte Rezoluciju 1244 da vidite ko su teroristi na KiM! Evropski parlament opet na strani lažne države - želi da kazni Srbiju!

Podeli vest

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom je od država članica EU zatražio da se Srbiji uvedu sankcije ukoliko se 'dokaže' da je Beograd direktno učestvovao u sukobu u Banjskoj 24. septembra, u kojem je od eksplozije nastradao 'kosovski policajac', dok su ekstremisti Aljbina Kurtija brutalno likvidirali trojicu Srba!

Evroposlanici zahtevaju i da Srbija izruči Prištini bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je sam priznao da je na svoju ruku organizovao protest Srba u Banjskoj i već je pokrenuta istraga protiv njega.

Rezolucija je usvojena većinom glasova, a među protivnicima ovog dokumenta bili su evroposlanici Fidesa mađarskog premijera Viktora Orbana. Ova rezolucija nije obavezujućeg karaktera, a za bilo kakve eventualne sankcije Srbiji potreban je konsenzus unutar EU, koji trenutno ne postoji.

Foto: Tanjug

Vladimir Bilčik

 

Jednaka odgovornost?!

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, izjavio je da ova rezolucija 'nije samo poruka za jednu stranu već da šalje poruku da prošlost mora da se prevaziđe kako se ne bi ponovila'.

- U njoj se ističe podjednaka odgovornost Beograda i Prištine. Potrebna nam je puna istraga o napadu Banjskoj i ispunjenje pravde. Beograd i Priština moraju takođe da se vrate mirnom i konstruktivnom dijalogu uz posredovanje EU - rekao je Bilčik, potpuno ignorišući činjenicu da je u više navrata rečeno da Beograd nema veze sa dešavanjima u Banjskoj i da je pokrenut proces protiv Radoičića, dok Priština nema nameru ni da pokrene istragu o brutalnoj likvidaciji trojice Srba - Igora Milenkovića, Bojana Mijailovića i Stefana Nedeljkovića.

Foto: Pedja Milosavljević

Goran Petronijević

 

Advokat Goran Petronijević, komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta, na drugoj strani, kaže da su mnogi zahtevi nerealni, uključujući i zahtev za izručenje Milana Radoičića Prištini.

- Kosovo i Metohija je ustavno-pravno i međunarodno-pravno sastavni deo Srbije, te sa te strane bilo kakvo 'izručenje' ne dolazi u obzir. Kada pričamo o samoj rezoluciji, dokument deluje prilično uravnoteženo. Kad god se čuje neki uravnoteženiji ton, kao što je, recimo, i obaveza Prištine da formira ZSO, shodno Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, njima to ne odgovara i odmah dižu galamu - ističe Petronijević.

Čekajte, bre!

Andor Deli evroposlanik Fidesa
Ovakve rezolucije su kontraproduktivne i ne služe deeskalaciji situacije, niti ubrzanju pregovora Beograda i Prištine. Ne služe ni jačanju ionako poljuljanog poverenja građana Srbije u objektivnost evropskih institucija. Delegacija Fidesa glasala je protiv ove rezolucije jer se ne slažemo s ovakvim stavom Evropskog parlamenta.

Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost, međutim, naglašava da ovo pokazuje koliko su duboko ukorenjeni antisrpski stereotipi pojedinih evropskih poslanika.

Foto: Zoran Sinko

Petar Đurđev

 

- Ni u jednom delu nije dokazano da je taj napad imao veze sa Beogradom i to pokazuje koliko će biti težak evropski put Srbije. Ali to ne treba da nam smeta jer mi znamo koja je naša budućnost. Naši glavni ciljevi su zaštita građana, interesi Srbije i pokušaj približavanja Evropi kako bismo produbili i još poboljšali ekonomiju. Ipak, treba reći da nam je ovo pokazalo još jednom da, ma šta uradili, negativni stereotipi nadjačavaju zdrav razum i istinu - objašnjava Đurđev.

Dežurni krivci

General-major u penziji Vladimir Lazarević ocenjuje da je izglasavanje ovakve rezoluciju u Evropskom parlamentu sasvim očekivano.

- Nema sumnje da je deo članica EU sa SAD i Velikom Britanijom bio sponzor lažne države i da su oni zapravo organizatori događaja u Banjskoj. Krajnje licemerno i neprijateljski zvuči ocena o 'terorističkom' napadu na 'kosovsku' policiju. Predlažem svima njima da dobro pročitaju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i još dve rezolucije iz 1998. godine kako bi konačno saznali ko su teroristi na KiM - zaključuje Lazarević.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija