• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Kosovo Online

23.12.2023

20:40

Skandalozna tortura Srba u Kurtijevim kazamatima! Trajković u zatvoru godinu dana bez svedoka optužbe!

Tanjug

Politika

Skandalozna tortura Srba u Kurtijevim kazamatima! Trajković u zatvoru godinu dana bez svedoka optužbe!

Podeli vest

Srbin rođen u selu Banjska, Slađan Trajković, koji je i dalje u zatvoru u Podujevu, postao je jedan od simbola represije Prištine nad srpskim narodom, prenosi Politika.

Navršilo se čak godinu dana otkako je Slađan Trajković (52), bivši pripadnik kosovske policije, interno raseljeno lice iz Vučitrna, u zatvoru visokog rizika u Podujevu, a još uvek nije saslušan nijedan svedok koji bi potvrdio optužnicu specijalnog tužioca iz Prištine. Terete ga za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na teritoriji vučitrnske opštine, to jest proterivanje više hiljada Albanaca. Međutim, kako je i ranije rečeno za „Politiku” u porodici pritvorenog Trajkovića, „tužilaštvo navodno ima neke svedoke, ali ako zaista postoje, zašto ih ne izvedu pred sud i ne suoče sa Slađanom”.

Članovi porodice su se pitali i zašto je optužnica podignuta tek posle deset meseci, a za sve to vreme „Slađanu, koji je višegodišnji dijabetičar, u zatvoru su se otvorile rane” i smršao je oko 30 kilograma.

Trajković je deset godina radio kao kosovski policajac, gde je prošao sve bezbednosne provere bez kojih ne bi mogao da bude primljen u ovu službu, a uhapšen je u Kosovskoj Mitrovici 15. decembra. Posle dvodnevnog policijskog pritvora upućen je u zatvor u Podujevu, gde se inače nalaze osumnjičeni ili optuženi Srbi koje kosovsko pravosuđe tereti za navodna najteža krivična dela. U više navrata porodica Trajkovića se obraćala svim relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice na tzv. Kosovu, kao i predstavnicima kosovskih institucija zahtevajući da se Slađanu odredi „blaža mera” upravo zbog teških zdravstvenih razloga, koji su se boravkom u zatvoru vidno pogoršali.

Foto: printscreen Kosovo online

 

Između ostalog, zdravlje mu je jako narušeno, jer neredovno prima terapiju koja stoji u medicinskoj dokumentaciji. Trajković s porodicom živi u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici, gde se posle nasilnog izgnanstva iz Vučitrna skrasio, da bi posle 23 godine kosovsko pravosuđe protiv njega pokrenulo krivični postupak, a nijedan svedok se ni posle godinu dana s njim nije suočio. Specijalni tužilac produžio je Trajkoviću pritvor do 15. januara.

Ovaj Srbin rođen u selu Banjska postao je jedan od simbola represije Kurtija nad srpskim narodom, naročito od kada su početkom novembra prošle godine oni napustili kosovske institucije na lokalnom i centralnom nivou, usled jednostranih odluka vlasti tzv. Kosova. Trajković je bio jedan od oko 600 policajaca sa severa tzv. Kosova koji je skinuo policijsku uniformu u znak protesta protiv nasilja i terora nad Srbima u ovom delu tzv. Kosova.

Iako je deset godina proveo u kosovskoj policiji, specijalno tužilaštvo mu je na teret stavilo da je kao pripadnik srpske vojske i policije navodno odgovoran za događaje u selu Reznić i delo okvalifikovalo kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Trajković je pred specijalni sud u Prištini prvi put izveden nakon deset meseci, kada se izjasnio da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a porodici je bilo dozvoljeno da prisustvuje ročištu. Prethodna dva ročišta, na kojima je trebalo da bude pročitana optužnica, bila su odložena jer tužilaštvo nije dostavilo kompletnu dokumentaciju advokatu optuženog.

Foto: A.Grbović

 

U više navrata advokat Dejan A. Vasić, kojeg je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, zatražio je da se njegovom klijentu izrekne „blaža mera jer se Trajković nalazi u jako lošem zdravstvenom stanju”, a sve kako je naveo advokat „u skladu s praksom na Kosovu za ovu vrstu krivičnih dela, s obzirom na to da su mnogi dosadašnji slučajevi uspešno sprovedeni odbranom sa slobode”, ali je osnovni sud, odnosno odeljenje za teška krivična dela to ignorisalo. Čak je ignorisalo i odluku apelacionog suda iz maja ove godine prema kojoj se poništava rešenje o produžetku pritvora za još dva meseca.

Inače, samo pet dana pre Trajkovića, na administrativnom prelazu Jarinje, uhapšen je takođe bivši policajac Dejan Pantić (55) iz Severne Mitrovice. O njemu se danima ništa nije znalo, da bi se ispostavilo da je skoro deset dana proveo na stolici u ilegalno sagrađenoj policijskoj bazi specijalne jedinice kosovske policije nadomak prelaza Jarinje. Hapšenje Pantića, koji se tereti za navodno „rušenje ustavnog poretka tzv. Kosova” za događaje iz decembra prošle godine, a koji se odnedavno branio sa slobode, a potom i Trajkovića, dovelo je do toga da su Srbi podigli barikade na celom severu tzv. Kosova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nastavlja sa kampanjom laži! Petković: Kurti napadom na Beograd želi da skrene pažnju sa situacije na KiM
Politika

Nastavlja sa kampanjom laži! Petković: Kurti napadom na Beograd želi da skrene pažnju sa situacije na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer i ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti i Dželjalj Svečlja, žele da, verbalnim napadom na Beograd i pominjanjem događaja iz Banjske od 24. septembra, žele da skrenu pažnju sa loše ekonomske situacije i brojnih vatrenih obračuna u pokrajini.

23.12.2023

14:41

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija