• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.02.2024

18:02

Akcije Prištine na KiM prete da dovedu do egzodusa Srba! Srbija će tražiti svako rešenje kako bi pomogla našem narodu!

EPA, Beta, Profimedia

Politika

Akcije Prištine na KiM prete da dovedu do egzodusa Srba! Srbija će tražiti svako rešenje kako bi pomogla našem narodu!

Podeli vest

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da stanje koje već duže vremena traje na Kosovu i Metohiji zbog akcija Prištine, a tiče se posledica radikalnih mera poput zabrane dinara, prete da dovedu do egzodusa Srba sa KiM.

- Uslovljavaju praktično stanje pred egzodus. Jer ovo što mi gledamo, nemogućnost da ljudi normalno žive, da normalno pribavljaju hranu, nemogućnost da institucije funkcionišu, od kojih zavisi elementarni život. Mislim na vrtiće, na škole, na zdravstvo koje je najvažnije - rekao je Milivojević za Tanjug.

Za njega rezultat današnjeg sastanka u Briselu nije iznenađenje i podsetio je na najave iz Prištine pred sastanak - premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i glavnog prištinskog pregovorača Besnika Bisljimija, iz kojih se videlo da neće biti napretka u dijalogu, jer Priština, kako je naveo, ne odustaje od svojih maksimalističkih ciljeva.

- A bojim se da neće biti napretka ni na terenu, ukoliko ne bude neke ozbiljne intervencije zapadnih centara moći, koji su jedini u stanju da ovu stvar preseku i da spreče najgori mogući scenario, koji je na vidiku - istakao je Milivojević.

Foto: Beta

 

Prema njegovima rečima, očigledno je da nekome treba paravan da se održava dijalog i da se stvara utisak da "neki proces traje".

Objasnio je da dijaloga praktično nema i da je to očigledno i zbog današnjeg neuspelog razgovora i sa jasnom porukom da prištinska strana neće da odustane od svojih maksimalističkih ciljeva i politike koju najavljuje, vezanu i za pitanje dinara.

Tako je, Milivojević smatra, trenutno stanje dijaloga u vakuumu, za koji Srbija nije kriva, niti od nje nešto zavisi, već je, kako je naveo, Srbija opredeljena za dijalog i po svaku cenu će tražiti rešenje, kako bi pomogla svom narodu na Kosmetu.  

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Ocenio je da će Srbija koristiti sve političke i druge mehanizme da utiče da srpski narod na KiM nekako dođe do elementarnih uslova za život i dodaje da je izuzetno važno i da se međunarodna zajednica izjasni o tome.

- Pitanje je da li postoji politička volja, da li mogu i hoće. Ja bih rekao da mogu, ali da neće. Imam utisak da ne postoji politička volja da se odlučujuće utiče na prištinsku stranu. Ima mehanizama, ima sredstva i može da se utiče u ovom konkretnom slučaju, da se ova stvar spreči. To mogu da urade sada, iz prostog razloga što je korišćenje evra kao valute Evropske unije nelegalno na prostoru Kosova i Metohije- poručio je Milivojević.

Ukazao je na to da trenutna situacija produbljuje eskalaciju i ocenio je da je produktivno rešenje vraćanje dijalogu- da se opet počne govoriti o uspostavljanu Zajednice srpskih opština (ZSO).
Milivojević je naveo da bi situacija bila drugačija da Srbi imaju ZSO, ali smatra da se ZSO ne uklapa u strateške ciljeve Prištine i poručio je da ne bi mogao Kurti ovako da se ponaša da nema neku podršku iza sebe.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izuzetno teški razgovori! Petković iz Brisela: Nikada nećemo odustati od našeg naroda na KiM, učinićemo sve da nađemo rešenje! !
Politika

Izuzetno teški razgovori! Petković iz Brisela: Nikada nećemo odustati od našeg naroda na KiM, učinićemo sve da nađemo rešenje! !

U Briselu je danas održan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine tokom kojeg se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinarskog platnog prometa na teritoriji Kosova i Metohije. Sastanak beogradske delegacije na čelu sa glavnim pregovaračem u dijalogu i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i njegovim timom počeo je danas oko 12 sati, a prethodio mu je tet-a tet sastanak Petkovića sa Lajčakom.

27.02.2024

14:55

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija