• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.03.2024

18:48

Ana Brnabić izabrana sa predsednicu parlamenta: Završeno glasanje u Skupštini, izbrani i potpredsednici

Informer

Politika

Ana Brnabić izabrana sa predsednicu parlamenta: Završeno glasanje u Skupštini, izbrani i potpredsednici

Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su konstitutivnu sednicu raspravom o izboru predsednika parlamenta.

Sednica je nastavljena u 10 časova, a kako je najavio predsedavajući Stojan Radenović, danas je poslednji dan za glasanje.

18.35 - Izabrani potpredsednici skupštine

 

Za sve kandidate za potpredsednike glasalo je 155 poslanika. Nakon glasanja, usledio je aplauz većine u parlamentu spram buke koju prave opozicija.

18.30 - Brnabić o neredu koji pravi opozicija: Da ste pokazali zrno ove energije na konsultacijama, lako bismo se dogovorili

 

- Nema razloga, zaista. Da bi građani Srbije razumeli zašto u ovom trenutku skupština izgleda ovako. Tri dana su trajale konsultacije za radna tela i izbor potpredsednika. Nijedna od ta tri dana se ovi poslanici nisu pojavili na konsultacijama. Svi predlozi koji su došli od strane opozcije koja je došla, mi smo prihvatili. Samo da ste pokazali mrvu poštovanja da se odazovete na konsultacije. Mogli smo da se dogovorimo civilizovano. Nažalost cilj im je da se pravi cirkus u skupštini. Da ste zrno energije pokazali na konsultacijama kao sad lako bismo se dogovorili - izjavila je Brnabić.

 

18.16 - Opozicija "divlja" po parlamentu prilikom glasanja za izbor potpredsednika

 

Prilikom glasanja o predlogu da se glasa javno za izbor potpredsednika, opozicija koja se vratila na sednicu, krenula je sa "divljanjem".

- Da li ste bili zainteresovani za konsultacije i po pitanju predsednika i potpredsednika parlamenta? Ne. Pošto niste ni bili prisutni, ta tema je završena - rekla je predsednica skupštine.

Opozicija se novoj predsednici skupštine obratila uvredljivim rečima, a zatim su počeli da udaraju poslovnikom po poslaničkim klupama kako bi ometali rad sednice.

 

Foto: Printscreen/RTS

 

Ćuta je nakon toga bacio hrpu papira ka stolu predsednice Brnabić.

 

Foto: Printscreen/RTS

 

 

18.14 - Brnabić utvrdila listu kandidata za potpredsednike skupštine

 

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zahvalila je poslanicima koji su joj dali poverenje i odmah je prešla na sledeću tačku dnevnog reda - izbor potpredsednika.

- Obaveštena sam da su konsultacije obavljene, da se postigla saglasnost oko potpredsednika Narodne skupštine i radnih tela - rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je utvrđena lista kandidata za potpredsednike: Sandra Božić (SNS), Marina Raguš (SNS) Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Jovan Janjić (Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović), Elvira Kovač (SVM), Snežana Paunović (SPS). Odlučeno je da se glasa javno, odnosno prozivkom poslanika.

18.00 - Ana Brnabić izglasana za predsednicu parlamenta

 

17.35 - Glasa se javno, prozivkom narodnih poslanika

 

Većinom glasova odlučeno da se glasanje za izbor predsednika parlamenta održi javno, prozivkom narodnih poslanika.

Od prisutnih 158 poslanika za je glasalo 154, protiv su bila 3, a jedan poslanik nije glasao.

 

17.20 - Glasanje o izboru predsednika parlamenta

 

Predsedavajući Skupštini Stojan Radenović zaključio je pretres o izboru predsednika parlamenta i odredio desetominutnu pauzu, nakon čega će se glasati.

Zaključen pretres

 

Predsedavajući je zaključio pretres i objavio da će glasanje o predsedniku NS početi za 10 minuta.

 

16.35 - Jovanov Aleksiću: Ko ste vi da vam se iko obraća?

 

Nakon izlaganja Miroslava Aleksića koji je govorio da aktuelnu vlast zanima samo interes i da mu se pojedini članovi SNS-a obraćaju po hodnicima skupštine, oglasio se Milenko Jovanov koji je izjavio:

- Naravno da ideolog koji je obrazovan, normalno da proziva nas da smo ovde iz interesa. Ono kako je radio, kad je mogao da pokaže svoje poštenje, videli smo šta je radio sa tastom. Kada lažete morate da vodite računa. Ko ste vi da vam se iko obraća? Vi ste pocepali stranku koja vam je davala hleb. Vama neko da se javlja?

 

16.05 - Brnabić: Vi ste tražili da se mediji privatizuju

 

 

Nakon izlaganja poslanika iz Zeleno-levog fronta Bogdana Radovanovića, oglasila se Ana Brnabić.

- Lokalni mediji su privatni i da vas podsetim da ste svi vi tražili punu privatizaciju medija. Ako su privatni mi ne utičemo na uređivačku politiku, kao ni vi. Šta je na lokalnim medijima to je pitanje za njihove vlasnike, a vi ste tražili privatizaciju. Što se tiče držanih medija, ako pročitate izveštaj ODIHR-a stoji da su svi nacionalni mediji poštovali zakon i da je "Srbija protiv nasilja" dobila veću predstavljenost - rekla je Brnabić.

 

15.50 - Brnabić ponovila činjenice o izbornom procesu

 

Brnabić je ponovila činjenice koje se tiču izbornog procesa i istakla da su opozicija i civilni sektor imali daleko više kontrolora i članova biračkih odbora od liste Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane.

Ona je iznela brojke o posmatračima i članovima biračkog odbora.

- Svi zapisnici su potpisani. Ako kažete da su izbori pokradeni, vi kažete da su vaši posmatrači budale, a valjda nisu. Oni su potpisali zapisnike i stoje iza toga. jedinstven birački spisak postoji, a nije ga bilo u vreme vaše vlasti upravo da bi mogli da manipulišu izborima. Danas taj spisak postoji na sajtu MDULS i ažurira se na svaka tri meseca. Što se tiče istrage, ova zemlja ima svoje institucije u kojima učestvujete i vi. Ja ću sutra kao predsednica NS poštovati institucije ove zemlje.

 

 

15.30 - Marković opoziciji: Nećemo vam biti džak za udaranje

 

Poslanik Aleksandar Marković je istakao da do sada nisu čuli nijedan argument zašto Ana Brnabić ne treba da postane predsednica Narodne skupštine.

- To da vam mi budemo džak za udaranje i da ne očekujete odgovor sa ove strane, toga neće biti. Kao apsolutni pobednici izbora koji su bili slobodni, fer i pošteni izlazimo sa Anom Brnabić kao kandidatom. Za nju neće glasati oni kojima je važnije mišljenje Viole ili bilo kog drugog albanskog lobiste nego mišljenje srpskog građanina. Čak ni oni koji su tobože nacionalno orijentisani šetaju ruku pod ruku sa onima koji bi momentalno predali KiM. Kratak je put od nacionaliste do "Žena u crnom". Nema tu ni politike ni program, njih je spojila jedna jedina stvar a to je mržnja prema Aleksandru Vučiću - rekao je Marković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija