• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.05.2024

12:34

Amabasadorka Konrad poručila: Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica Evropske unije!

Tanjug

Politika

Amabasadorka Konrad poručila: Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica Evropske unije!

Podeli vest

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je danas na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove nemačke fabrike PWO Grupe u Čačku, da Nemačku i Srbiju povezuje istorija puna promena i sadašnjost sa brojnim izazovima, ali da je zajednička želja ulazak Srbije u EU, što će omogućiti da se stvore nove ekonomske predispozicije za dalji ekonomski razvoj.

- Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica Evropske unije. I bez obzira na sve što nas trenutno razdvaja, možemo da se uzdamo u iskren dialog ispunjen poverenjem. Mislim da su to dobre predispozicije kako bismo se zajedno posvetili unapređenju okvirnih ekonomskih uslova za sve kompanije u Srbiji. Pre svega u unapređenju dualnog stručnog obrazovanja kao i jačanju pravnog okruženja za borbu protiv korupcije. Radujem se tome da zajedno sa vama i novom vladom jačamo našu saradnju u svim oblastima. Možete računati na nas - poručila je ambasadorka Nemačke.

Konrad je navela da je već sada 30 odsto svih nemačkih investicija u Srbiji posvećeno automobilskom sektoru.

- Ove investicije kreirale su 38.000 radnih mesta. PVO će da unapredi taj angažman, uložiće 105 miliona evra i otvoriti 500 novih radnih mesta - rekla je ona.

Ona je dodala da će PWO Grupacija doprineti i jačanju veza između Nemačke i Srbije u profesionalnom stručnom obrazovanju i nauci, zasnovanom na angažovanju kompanija, kao i na angažovanju Nemačke vlade kroz razvojnu saradnju.

- Mi se radujemo mogućnostima koje će se otvoriti u Srbiji za mlade ljude, da istraže svoje talente, kako bi mogle da se pridruže globalnim lancima proizvodnje. PWO se pridružuje danas uspehu u oblasti Nemačko-srpske ekonomske saradnje, obimu od devet milijardi evra koliko je iznosio prošle godine, impresivne investicije u poslednjih 20 godina. Naše ekonomske veze oslanjaju se na politički dijalog, na naš regionalni angažman u okviru Berlinskog procesa, a i na našu podršku transformaciji srpskog energetskog sektora, kako bi mala i srednja preduzeća bila spremna za budućnost - rekla je ona.

Direktor PWO Grupe Srbija Karl Lazarini istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je danas ovde, jer je ovo je veoma važan dan za PWO grupu.

- Srbija je postala magnet za mnoge kompanije u međunarodnoj auto industriji. I to zato što u Srbiji možete da osetite volju da se napreduje i želju da se napreduje. Svaka peta strana investicije u Srbiji je u oblasti mobilnosti. Srbija je postala pobednik u reorganizovanju proizvodnje u oblasti mobilnosti u Evropi. Posebno kada se radi o elektrovozilima. Srbija je jedna od top tri zemlje sa najvećim relativnim rastom u izvozu komponenti za elektrovozila. Mi verujemo u ovu lokaciju kao i mnogi od naših kupaca koji već rade u oblasti inženjerstva i proizvodnje ovde - rekao je on.

Kako je naveo, PWO je klasična srednja nemačka kompanija veoma inovativna sa devet proizvodnih lokacija i 3.000 zaposlenih svuda u svetu i sa jasnim fokusom na održivoj transformaciji.

- Već više od 100 godina proizvodimo čelične komponente i sisteme koji se ugrađuju u vozila. Ono što mi proizvodimo može se pronaći u skoro svakom automobilu - u sedištima, vazdušnim suspenzijama, kućištima za električne motore, instrument tablama, u delovima šasije i svim baterijama i gorivnim ćelijama. Naša glavna kompetencija leži u razvoju i proizvodnji lakih metalnih komponenti i sistemima. Kao što volimo da kažemo, mi čelik pravimo lakim. To znači manje težine u automobilu što znači niska potrošnja energije i troškovi vožnje. I pošto smo potpuno nezavisni od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, mi imamo velike koristi od toga, rastemo, kontinuiramo i to je naša priča s kojom ćemo nastaviti - dodao je Lazarini.

On je zahvalio predsedniku Vučiću što je postavio cilj da se Srbija ekonomski razvija i da se priprema za bolju budućnost. Kako je istakao Lazarini, timski rad je ključan za uspeh, a to je kako je naveo prepoznao kod ljudi iz Srbije i Čačka.

- On zahteva da verujete drugima i da budete uvereni da će oni uraditi svoj posao onako dobro kao i vi svoj. Ako ste u stanju da to uradite, ako ste u stanju da svakome prenesete koliko je njihov rad važan i vredan, onda ste kreirali klimu koja podstiče inovacije, koja ohrabruje nove ideje i ciljeve i utire put izvrsnosti. A uveren sam da je upravo izvrsnost ono za šta postavljamo danas kamen temeljac - rekao je on.

On je istakao da je Nemačka najveći kupac srpskih izvoznih proizvoda i usluga i 13,7 odsto ukupnih izvoza ide u Nemačku. S druge strane, Nemačka je takođe drugi najveći dobavljač Srbije i trgovinski bilans je skoro i ujednačen. Kako je naveo, nova fabrika uposliće 500 ljudi, a cilj je da se ostvari i saradnja sa školama i visokoobrazovnim institucijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija