• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.05.2024

15:08

Obeležen Dan srpske diplomatije! Đurić poručio: Bezbednost Srba na KiM diplomatskim putem naš glavni prioritet!

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Politika

Obeležen Dan srpske diplomatije! Đurić poručio: Bezbednost Srba na KiM diplomatskim putem naš glavni prioritet!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić obeležio je danas sa kolegama Dan srpske diplomatije, koji se Odlukom Vlade Republike Srbije obeležava od 2015. godine, i tom prilikom rekao da je očuvanje Kosova i Metohije u granicama Srbije od najvećeg nacionalnog značaja, a da je osiguranje bezbednosti Srba na KiM diplomatskim putem glavni prioritet.

Prisutnim zvanicama, predstavnicima diplomatskog kora i zaposlenima u MSP obratili su se ministar Đurić i ambasador Kraljevine Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž, kao doajen šefova misija u Beogradu.

"Naša odgovornost i naša obaveza je da u današnjem vremenu bremenitom brojnim izazovima i vremenu koje zahteva da se brže nego ikada adaptiramo na promenljive međunarodne okolnosti i budemo u stanju da odgovorimo na sve izazove i dostojno predstavljamo zemlju i diplomatiju sa ovakvom tradicijom", rekao je Đurić.

Dodao je da je vreme da Srbija uloži sve napore u modernizaciju i profesionalizaciju diplomatske službe i da stvori instituciju koja će biti adekvatna da pomogne zemlji da se suoči sa kompleksnostima savremenog sveta.

"Srbija mora da preuzme proaktivnu, a ne reaktivnu ulogu na međunarodnoj sceni. Naša  zemlja će nastaviti da vodi nezavisnu spoljnu politiku orjentisanu našim nacionalnim prioritetima koje je dobro definisao naš predsenik Aleksandar Vučić. Osnovni principi koji vode našu spoljnu politiku su ukorenjeni u poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, zajedno sa posvećenošću i posticanjem dijaloga i međusobnog uvažavanja", kazao je ministar.

Ocenjuje da će Srbija biti prepoznata kao odgovoran, kredibilan i pouzdan partner koji se zalaže za mir, stabilnost i ekonomski rast regiona Balkana.

"Poštovani gosti stara srpska poslovica kaže 'od stisnute pesnice ništa se ne gubi, ali ništa se i ne dobija', tako je Srbija prepoznajući značaj angažovanja sa velikim globalnim i evropskim akterima usvojila pristup pružene ruke u svojoj spoljnopolitičkoj orijentaciji i nastaviće da pruža svoju ruku svim partnerima širom sveta. Naši odnosi sa evropskim partnerima, poput Nemačke, su ključni uprkos povremenim razlikama", naveo Đurić. 

Dodaje da se Srbija trudi da postane punopravni član EU i da će nastaviti da sprovodi agendu reforme, kao i da ceni svoja istorijska prijateljstva i vremenom gradi i stvara nova.

"Ja se zaista radujem radu sa svima vama ponaosob u cilju unapređenja naših diplomatskih odnosa. Očuvanje KiM u granicama Srbije je od najvećeg nacionalnog značaja. Osiguranje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji diplomatskim putem ostaje naš glavni prioritet. Posvećeni smo procesu dijaloga uz pomoć posredovanja EU, zalažući se za prava naših sunarodnika i okončanje njihovog sistemskog ugnjetavanja.
Srbija je odlučna da prekine ciklus sukoba i razlika angažijući se u dijalogu sa svim regionalnim akterima kako bi prevazišla nasleđe prošlosti. Umesto da podstičemo sukobe mi zastupamo etos Otvorenog Balkana promovišući povezanost i prosperitet u regionu u odnosu na terete nedavne prošlostio. Ostajemo otvoreni za regionalnu saradnju verujući da samo kroz stabilnu političku klimu možemo stvoriti bolje ekonomske uslove za naše građane"
, rekao je šef srpske diplomatije.

Mohamed Amin Belhaž kazao je da je obeleževanje Dana srpske diplomatije simbol uspeha srpske diplomatije u odbrani nacionalnih interesa svog naroda, promovisanju vrednosti slobode, mira i dobrosusedstva i uspostavljanju mostova u neposrednom okruženju.

"Srpski diplomata i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ivo Andrić jednom je rekao da diplomatija nije za svakoga, ali se bez rezerve može reći da samo mali broj ljudi zaista ima dar i poziv za taj posao. Pošto danas sa vama slavim odličan rad sposobnih žena i muškaraca srpske spoljne službe u svetu u odbrani nacionalne stvari, promovisanju multilateralizma i poštovanja međunarodnog prava i predstavljanju bogate i živahne zemlje, poželeo bih Republici Srbiji svaki uspeh u organizaciji Ekspo 27 u Beogradu, što je zaista fantastičan uspeh srpske diplomatije", naveo je ambasador Kraljevine Maroka.

Kako navode iz Ministarstva spoljnih poslova Dan diplomatije, 29. maj, ustanovoljen je 2015. između ostalog i kao sećanje na prvu diplomatsku misiju srpske države koja datira od pre 835 godina. 

Proslavlja se u znak sećanja na 1839. godinu, kada je mlada srpska država formirala Knjaževsku kancelariju inostranih dela - preteču današnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

Đurić je obišao Muzej diplomatije, gde se čuvaju dokumenta koja pokazuju dugu tradiciju srpske diplomatije koja ove godine baštini 835 godina. Ministar se upisao u knjigu utisaka Muzeja koji je obnovljen 2016. godine. 

Istim povodom, ministar Đurić danas je položio venac ispred zgrade Ministarstva u znak sećanja i odavanja počasti tragično stradalom kolegi Nenadu Nikoliću tokom Nato agresije. Nikolić je izgubio život 30. aprila 1999. godine. Lovorov venac je položen i u znak sećanja na sve stradale kolege koje su dali živote u tokom diplomatske službe.

Počast kolegama su odali i državni sekretar Goran Aleksić i pomoćnici ministra Jagoda Lazarević i Ljiljana Nikšić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija