• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.06.2024

18:19

Potpisan memorandum o saradnji! Sastanak ministara poljoprivrede Srbije i Republike Srpske

Tanjug

Politika

Potpisan memorandum o saradnji! Sastanak ministara poljoprivrede Srbije i Republike Srpske

Podeli vest

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske Aleksandar Martinović i Savo Minić potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja, Memoradnum o saradnji u oblasti upravljanja vodama upravljanja vodama, kao i Sporazum o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka reke Drine.

Ministar Martinović istakao je da će na sastanku nakon potpisivanja memoranduma i sporazuma sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske i njegovim saradnicima biti jedan širok tim ministarstva poljoprivrede Srbije, svi direktori Uprava koji su u sastavu Miinstarstva. 

"Ovo je prilika da pošaljemo jednu jasnu poruku ,pre svega našem narodu, da smo složni i jedinstveni u vrlo teškim trenucima za srpski narod i za Srbiju i Republiku Srpsku. Ova poseta najviše delegacije Republike Srpske Beogradu dolazi u trenutku kada se srpski narod nalazi pod veoma snažnim pritiscima, dolazi nakon što je u Generalnoj skupštini, doduše tesnom većinom, ali nekavom većinom, izglasana rezolucija o tzv. genocidu u Srebrenici koja ima za cilj da žig genocidnog naroda stavi na čelo svim Srbima", rekao je Martinović.

Ne samo nama, nego i generacijama koje će doći posle nas mi se tome oštro suprotstavljamo, mi nismo genocidan narod, ako je bilo koji narod bio žrtva genocida to su upravo Srbi, naročito u Drugom svetskom ratu, istakao je Martinović i dodao da se to događalo naročito u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj i tokom devedesetih godina prošlog veka. 

Foto: Tanjug

 

 

"Etnički su nas skoro potpuno očistili iz Hrvatske, etnički su očistili mnoge proistore BiH koji su tradicionalno bili srpski - Glamoč, Grahovo, Drvar i tako dalje. Ali, pokazali smo da smo uprkos tome i dalje živi, idemo dalje, borimo se i pokazjemo zajedništvo, a potpisivanjem ovih dokumenata i saradnju", rekao je Martinović. 

Sutra će biti prikazana saradnja naše dve Vlade i naša dva predsednika, dodao je Martinović, i biti pokazano da je srpski narod jedinstven, da Drina nije granica koja nas deli, već reka koja spaja.

"Dva dela, dva krila jednog istog naroda, Srbe iz Srbije i Srbe iz Republike Srpske", rekao je ministar. 

Foto: Tanjug

 

 

Minić je zahvalio na srdačnom dočeku, koji je ocenio kao više nego bratski i prijateljski i naglasio da potpisivanjem ova tri dokumenta Srbija i Republika Srpska samo proširuju saradnju. 

"Pravimo jednu veoma kvalitetnu priču sa svim onim što nas spaja - upravo dva dokumenta se eskplicitno odnose na ono što nas spaja, a to je reka Drina. Kada je u pitanju vaša Uprava za agrarna plaćanja Srbije i naša Agencija za agrarna plaćanja, vi ste tu napravili mnogo veći iskorak kada je u pitanju primena nekih informacionih sistema i načina da tu razvijemo maksimalnu saradnju", rekao je Minić. 

Sa ministrom za brigu o selu Milanom Krkobabićem je, dodaje Minić, razgovarao o učešću Republike Srpske u manifestaciji "Miholjski susreti sela" koju sprovodi to ministarstvo. 

Foto: Tanjug

 

 

"Mi imamo niz izuzetno dobrih i ustaljenih saradnji koje se odnose na promet roba, usluga, ljudi, nama je Srbija najveći, najozbiljniji i najdraži spoljnotrgovinski partner", rekao je Minić. 

Rekao je da se nada da će pokazati svima onima, kojima to možda i smeta "da nas niko nikada ne može etiketirati kao nekoga ko je zločinac".

"Mi smo narod koji je ponosan, koji ima svoju istoriju i nećemo se obazirati na te stvari, želimo da pošaljemo jasnu poruku - nama je Srbija više od prijatelja, nama je Srbija roditelj, u svakom smislu te reči tako doživljavam sve vas ovde. Ne očekujemo da to bude samo pomoć, već i saradnja", poručio je Minić. 

Foto: Tanjug

 

 

Krkobabić je istakao da su sela oličenje postojanja i Srbije i Republike Srpske. 

"Najbitnija je stvar da smo konačno na pragu definisanja jasne političke volje, da Srbija i Republika Srpska u narednom periodu nastupaju jedinstveno. Ne, ovo nisu samo posete da bismo se sreli, ovo je novi pravac delovanja, pravac koji je zacrtao predsednik Vučić, a mi smo tu da to u praksi i realizujemo - saradnja ministarstva, zajedničko delovanje i postavljanje ciljeva", rekao je Krkobabić. 

Dok postoje sela u Republici Srpskoj i Srbiji, dotle će i one postojati, dodao je Krkobabić, i poručio da mora da se učini sve da se sela očuvaju, revitalizuju. 

Martinović je naglasio da je na sastanku i predsenika skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević i da ga je pozvao, kako je rekao, jer smatra da Srbija treba da ima jednu poljoprivrednu politiku koju zajednički sprovode i Skupština i Vlada Srbije, a konkretno resorno ministarstvo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51