• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.09.2024

12:28

Projekat "Jadar" koriste za prikupljanje jeftinih političkih poena, nanose štetu rudarskoj struci! Ministarstvo: Ne postoje istraživanja litijuma i bora na području Knića i planine Kotlenik!

Privatna arhiva

Politika

Projekat "Jadar" koriste za prikupljanje jeftinih političkih poena, nanose štetu rudarskoj struci! Ministarstvo: Ne postoje istraživanja litijuma i bora na području Knića i planine Kotlenik!

Podeli vest

Ministarstvo rudarstva i energetike demantuje neutemeljene tvrdnje iznesene na tribini o istraživanju i rudarenju litijuma u Ravnom Gaju kod Knića da će se u tom kraju vršiti istraživanje i rudarenje litijuma.

Neistina je da postoje istraživanja litijuma i bora u na području Knića i planine Kotlenik i da strane kompanije imaju interesovanje za rudarske aktivnosti u ovom kraju. Ministarstvo rudarstva i energetike više puta je demantovalo dezinformacije da u Srbiji postoji opasnost od otvaranja desetina rudnika litijuma, od Loznice, Valjeva, Čačka, Jagodine do Vranja. Jedina istina je da overene rezerve litijuma postuje samo u dolini Jadra i nigde više. Od 2003. godine do danas u Srbiji je otvoren samo jedan rudnik metala – "Čukaru Peki" kod Bora, što je pokazatelj da je otvaranje rudnika višedecenijski složen proces.

Predsednik narodnog pokreta Srbije i narodni poslanik Miroslav Aleksić rekao je na istoj tribini da je "novo rudarenje smrtna kazna za Srbiju, da neće biti Srbije i da će ruda uzimati a Srbiji ostaviti uništena priroda". Podsećamo da je Srbija zemlja bogata rudama i mineralima i da je razvoj održivog rudarstva interes s obzirom da se radi o baznoj industriji od koje živi više od 150.000 građana. Danas su protiv razvoja rudastva upravo oni koji su se zalagali za rudarenje dok su bili na vlasti. Kao donosioci odluka doveli su kompaniju Rio Tionto još 2001. godine, izdavali dozvole 2004. i menjali zakon u korist investitora. Zbog političkih interesa šireći nestine i dezinformacije projekat "Jadar" koriste kao temu za prikupljanje jeftinih političkih poena, nanoseći štetu rudarskoj struci koja je jasno rekla da su principi stručnosti i odgovornosti jedini u dugoročnom i održivom razvoju rudarske industrije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Hitno! Hteo da ubije Putina i Kima! Obavljene stravične vesti iz SAD: Raut u Ukrajini izneo jezive planove!
LUDILO

Hitno! Hteo da ubije Putina i Kima! Obavljene stravične vesti iz SAD: Raut u Ukrajini izneo jezive planove!

Rajan Vesli Raut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Volstrit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rautom u Kijevu 2022. godine.

17.09.2024

10:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija