• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

17.11.2020

16:56

SANDRA JE MAJKA PREVREMENO ROĐENIH TROJKI: Bila sam uplašena i srećna, sada imam TRI MALA DIVA!

Vesti

SANDRA JE MAJKA PREVREMENO ROĐENIH TROJKI: Bila sam uplašena i srećna, sada imam TRI MALA DIVA!

Podeli vest

Kroz najsrećniji i ujedno najneizvesniji period u životu, Sandra Mihaljev (40) iz Kikinde, majka prevremeno rođenih trojki, prošla je zajedno sa svojim bebama, Tadejom, Janom i Elenom

Prvi i uspešan pokušaj vantelesne oplodnje pre sedam godina, uneo je radost, ali i strepnju i strah u njen život.

Pre deset dana Tadej, Jana i Elena proslavili su rođendan, tačno onoliko koliko ih deli od međunarodnog Dana prevremeno rođene dece 17. novembra. Danas srećna i razdragana deca, pohađaju prvi razred osnovne škole.

Foto: V.N./privatna arhiva

 

- Ponosna sam majka tri mala diva. Moja deca imaju sedam godina, a po rođenju, njih dvoje je bilo u inkubatoru. Tadej je bio jedan dan, a Jana 5 dana. Bila sam zbunjena, a ujedno i srećna, jer sam imala mleka i sve vreme sam bila sa njima, dok su ležali u inkubatoru.

Verujem da je majke koje nisu imale mleka, to staklo koje ih razdvaja, razdiralo-priseća majka Sandra Mihaljev. Uspešnim prvim pokušajem vanntelesneoplodnje, donela je na svet u 35. gestacijskoj nedelji dve devojčice teške 1.600 grama i dečaka 1.800 grama.

Po povratku kući, nakon dve nedelje provedene u novosadskoj Dečijoj bolnici, sin i jedna ćerka su imali preko 2 kilograma, a druga devojčica 1.900 grama. Period straha, suza i neizvosnosti sada je daleko iza ove majke, jer, kako, kaže, sve lepo se pamti, a ružno zaboravlja.

- Postojao je strah i sreća, pomešana osećanja. Bila sam uplašena kad sam ih videla u inkunbatoru. Plašilo me je da li će sve biti u redu, da li će naučiti kako treba da jedu, da li će moći da sede, puze...

Foto: V.N./privatna arhiva

 

Međutim, uz upornost i pun podršku, a deca to osete, sve je prošlo u najboljem redu-kaže majka- Devojčice su u svemu naprednije i one su vukle brata sa sobom. Svi su prohodali sa 13 meseci -dodaje zadovoljno.

Veliku pomoć, kaže, dobila je na samom početku, u bolnici, od drugih majki prevremeno rođenih beba, jer su jedna drugoj bile podrška. Stručna pomoć lekara i medicinskih sestara bila je nemerljiva, uz pruženu psihološku podršku u novosadskoj Dečijoj bolnici.

- Dr Spomenke Kovljenić pedijatar iz Kikinde mi jepuno pomogla i dan danas se čujemo, ali i neonatolog iz Novog Sada prof.dr Aleksandra Doronjski bila mi je od velike pomoći-kaže Sandra.

Danas ima poruku za sve majke, naročito za one sa prevremeno rođenom decom. Bolja poruka, čini se, ne postoji.

- Treba samo verovati u svoju decu i pružiti im puno ljubavi i sve će doći na svoje - navodi ova majka iz Kikinde.

 
Preko 4.000 prevremeno rođenih

 

Svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije se smatra prevremeno rođenom bebom. U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba. U Srbiji na svet dođe više od 4.000 sićušnih bića, od kojih čak 60 odsto zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja.

To znači da u našoj zemlji svakoga dana 7 beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške. U obzir treba uzeti i činjenicu da je prevremeno rođenje u Srbiji vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina.

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece "Mali Div" je jedino nacionalno udruženje koje se bavi ovom problematikom, čije aktivnosti obuhvataju teritoriju cele Republike Srbije.

 

I Kikinda u ljubičastom

 

Kikinda se danas, na međunarodni Dan prevremeno rođene dece,  pridružila ustanovama u mnogim gradovima širom Srbije koje su zasvetlele ljubičastom bojom, kao podrška bebama koje su na svet stigle ranije.

Foto: Grad Kikinda

 

Gradska kuća u Kikindi osvetljena ljubičastom svetlošću ostavila je bez daha prolaznike,a zapravo u sebi krije podsetnik na svetlo iz inkubatora. Za borbu beba i njihovih mama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set