• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

28.01.2021

10:33

PAPAGAJI BRAĆE TAŠIĆ PRKOSE ZIMI! Milan i Dragan poseduju najveselije dvorište u Krćevcu, za njih su OVE PTICE VIŠE OD LJUBIMACA /FOTO/

Vesti

PAPAGAJI BRAĆE TAŠIĆ PRKOSE ZIMI! Milan i Dragan poseduju najveselije dvorište u Krćevcu, za njih su OVE PTICE VIŠE OD LJUBIMACA /FOTO/

Podeli vest

Papagaji su tropske ptice i najčešće se mogu videti u kavezima kao kućni ljubimci. Međutim, u dvorištu braće Tašić iz sela Krćevac, papagaji su više od ljubimaca i ima ih čak 80 na jednom mestu. Milan i Dragan su svoje dvorište pretvorili u odgajivačnicu papagaja a sve je počelo pre deset godina kada su kupili par Tigrica na vašaru.

„Od malih nogu smo maštali da nam papagaj bude kućni ljubimac, kada smo sakupili prvi novac kupili smo Tigrice i od tada je sve krenulo. Sami smo napravili odgajivačnicu, i počeli da nabavljamo različite parove papagaja, tako da imamo oko 30 različitih parova, odnosno oko 80 papagaja ukupno. 

Gajimo Tigrice, Nimfe, pevajuće papagaje, Edela, Patagonce, Sunčane Aratinge, Braunouhe, Mali Aleksandri, Rozele, Kozice. Edel priča, od Patagonaca se kuva supa iako je mi nismo probali, a mali Aleksandar oponaša zvuk telefona. Jednom prilikom sam bio napolju u blizini naših kaveza i čuo sam zvuk kao da mi zvoni viber, znam da sam ostavio telefon u kući, onda sam shvatio da je Aleksandar skinuo zvuk vibera u originalu.

Foto: Toppress

 

Može i ostale zvukove uspešno da oponaša. Imena najlakše izgovaraju, ali kad se sa njima vežba i radi onda i pričaju. Mi imamo dosta pa ne možemo stići da se svakom papagaju posvetimo, ali kad je to jedna dve ptice u kavezu onda je razgovor sa njima zagarantovan. Skuvate kaficu i pričate sa papagajom“, kazao je za TopPres Dragan Tašić.

Upravo zbog različitih glasova njihovo dvorište je najveselije u Krćevcu, a ovim tropskim pticama čak ni debeo minus i sneg ne smetaju.

Foto: Toppress

 

„Zamislite tu galamu kad  Mića, Kića, Živadinka, Šarko, Crvenka, Rumenka, Zelenko ukrste glasove, pa to je neverovatno. Najpričljiviji su kada smo kod njih u blizini, dok ih hranimo, čistimo. Smešteni su u kavezima,  imaju zatvoren i otvoren deo tako da su im uslovi prilagođeni i letu i zimi. Dobro podnose sve promene vremena, jedino što im ne prija to je vetar i promaja.

Sada je napolju sneg dosta je hladno, tako da su smešteni u unutrašnjem delu objekta koji je dobro izolovan od hladnoće. Čak i na debelom minusu oni cvrkuću tako da su vrlo otporni. Nisu zahtevni kad je hrana u pitanju, hrane se dva puta dnevno, jabuke, svo voće, povrće, zrnevlje, dodajemo im vitamine, Kalcijum uglavnom“, objašnjava Dragan.

Foto: Toppress

 

Dodaje da papagaji brzo pamte i jako su privrženi vlasniku. Vole da se hrane iz ruke i na taj način se stvara veza između vlasnika i ptice. Žive u proseku 20-30 godina.

„Papagaji se ležu 22-25 dana, za to vreme i otac i majka leže na jajima, briga o podmlatku je zajednička. Zavisno koliko mladih izvede toliko i imamo da prodamo, nekad je to 4-6 jaja nekad manje, zavisi. Prodajemo male da bi kupili velike ptice.

Foto: Toppress

 

Zarade tu nema sve se svodi na ljubav. Papagaji su tražene ptice, dosta se kupuju naročito deci kao kućni ljubimac“, navodi Milan Tašić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set