• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

09.06.2021

17:20

SEM FABRICI U KLADOVU! Šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, obišao radove na REKONSTRUKCIJI TVRĐAVE FETISLAM/FOTO/

ministarstvo

Vesti

SEM FABRICI U KLADOVU! Šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, obišao radove na REKONSTRUKCIJI TVRĐAVE FETISLAM/FOTO/

Podeli vest

Šef delegacije EU u Republici Srbiji , ambasador Sem Fabrici sa saradnicima posetio je Opštinu Kladovo i sa predsednikom Opštine ovog podunavskog grada, Sašom Nikolićem razgovarao o projektima koje finansira Evropska unija, kroz program ,,# EUzaTebe –za kulturno nasleđe i turizam

- Radujem se i veoma mi je drago što sam u dvodnevnoj poseti Istočnoj Srbiji, jer se EU i Srbija ponovo otvaraju prema svetu, nakon pandemije COVID-19. Važno je promovisati doprinos koji će turizam i kulturno nasleđe dati društvenom i ekonomskom oporavku. Evropska unija je dugogodišnji partner u promociji turizma Srbije i očuvanju njenog jedinstvenog kulturnog nasleđa

Foto: ministarstvo

 

Sada sprovodimo program od 16,6 miliona evra koji finansira Evropska unija i ovo je prilika da se upoznam sa postignutim rezultatima projkta, koji uključuje tekuće radove na rekonstrukciji Tvrđave Fetislam. Za obnovu i rekonstrukciju ovog veoma važnog kulturnog nasleđa izdvojeno je 1,6 miliona evra i jako sam zadovoljan što će se sredstvima koje je izdvojla EU udahnuti nov život tvrđavi Fetislam 

Foto: ministarstvo

 

Kulturno nasleđe je sjajan motor za promociju turističke privlačnosti regiona, a naš projekat je usmeren na kombinovanje obnove kultrunog nasleđa i podizanje kvaliteta i standarda tuističkih usluga, posebno onih koje pružaju mala, često porodična turistička preduzeća, poručio je danas u Kladovu ambasador Fabrici.

Foto: ministarstvo

 

Predsednik Opštine Kladovo Saša Nikolić istakao je ovom prilikom da je turizam jedan od glavnih pokretača, odnosno zamajac razvoja Opštine Kladovo jer doprinosi privrednom napredku i otvaranju novih radnih mesta .

Foto: ministarstvo

 

Ambasador Sem Fabrici sa svojim domaćinima lično je obišao radove na rekonstrukciji tvrđave Fetislam koja datira iz 1524. godine i lično se uveri u dimaniku radova koji su obuhvaćeni projetom EU. U pitanju je obnova Varoš kapije od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, potom kapije, letnje pozornice i priobalne kule u Malom gradu .

Foto: V.J.

 

Osim toga kroz projekat #EU zaTebe –za kulturno nasleđe i turizam pored ulaganja u kulturno-istorijske objekte, cilj je i prenošenje znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma, zatim da se unapredi kvalitet turističke ponude plasiranim bespovratnim sredstvima , ali i da se poradi na prezentaciji kako bi se na viši nivo podigla postojeća prepoznatljivost i atraktivnost Istočne Srbije , Donjeg Podunavlja sa svim postojećim trističkim destinacijama.

Prilikom posete Kladovu ambasador Sem Fabrici posetio je i dva domaćinstva koja su korisnici bespovratnih sredstava korz projekat # EUza Tebe-za kulturno nasleđem i turizam, i naglasio da je lepo videti da mali preduzetnici svojom inovativnošću i posvećenošću unapređuju loklanu turističku ponudu.

- Kroz sredstva projekta , turistička domaćinstva koja sam danas posetio je prošlo korišćenje fosilnih goriva na solarnu energiju što me dodatno raduje s obzirom na važnost koju EU pridaje zelenoj agendi rekao je Fabrici.

Šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici, u četvrtak će posetiti Opštinu Negotin i obići sve turističke potencijale sa kojima raspolaže ova Opština.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set