• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

10.06.2021

20:45

Gradonačelnik Stevan Bakić: Vaznesenje Gospodnje u Subotici se slavi skoro puna tri veka!

promo/Strahinja Babović

Vesti

Gradonačelnik Stevan Bakić: Vaznesenje Gospodnje u Subotici se slavi skoro puna tri veka!

Podeli vest

Pravoslavni vernici Subotice svečano su danas proslavili Spasovdan – hramovnu slavu crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, koja se praznuje od izgradnje ove bogomolje u 18. veku, kao svojevrsna slava grada. Ove godine uloga domaćina i kuma slave pripala je gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću

Praznovanje je započelo Svetom Liturgijom kojom je načalstvovao protojerej Miodrag Šipka, arhijerejski namesnik novosadski prvi, uz sasluženje subotičkog, novosadskog i sveštenstva iz drugih gradova. Molitvenog učešća uzeo je i iguman drevnog manastira Bođani, otac Zaharije.

Svečanom bogosluženju su, pored gradonačelnika Bakića sa suprugom, prisustvovali i odbornici u Skupštini grada, pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća, šef kabineta gradonačelnika, direktori javnih ustanova, javnih i javno-komunalnih preduzeća, sekretari Gradske uprave i predstavnici zavičajnih udruženja, kao i gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici Zdenko Gruber i počasni konzul Republike Italije Karmine Taralo.

Nešto posle deset časova litija koju je predvodio gradonačelnik prošla je kroz centralne gradske ulice, zadržavši se ispred Gradske kuće i na raskrsnici Zmaj Jovine i ulice Đure Đakovića, gde je čitano jevanđelje, uz molitve za zdravlje, napredak i blagostanje svih Subotičana.

Foto: promo/Strahinja Babović

Arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić, zahvalio se u svojoj besedi gradonačelniku Bakiću na njegovom kumovanju i istakao da je dar crkvenih odeždi za sveštenike i đakona, koje je kum priložio sa porodicom, dragocen za zajednicu, jer se radi o bogoslužbenim odorama koje su svakom sveštenoslužitelju potrebne i koje će dugo godina ulepšavati Svete Liturgije u najstarijoj crkvi u gradu Subotici.

Foto: promo/Strahinja Babović

Na večernjem bogosluženju gradonačelnik Bakić je predao zalog kumstva porodici Rankov, koja će tu veliku čast imati sledeće godine. On se tom prilikom zahvalio na poverenju koje je dobio i počasti koja mu je učinjena izborom za ovogodišnjeg kuma, o čemu je odlučeno još pre njegovog stupanja na dužnost gradonačelnika. Potom je podsetio prisutne da se Vaznesenje Gospodnje slavi u Subotici skoro puna tri veka, otkad su, 1726. godine, podignuti svodovi crkve posvećene tom prazniku.

- Svaki Srbin koji je dolazio u ove krajeve, bilo u šesnaestom, osamnaestom i dvadesetom veku ili danas, najpre se starao o svojoj veri. Da je očuva, da je osnaži, da joj podigne i ulepša dom. Crkvu, koja nas sve okuplja, kako međusobno, tako i sa onima koji su nas napustili i onima koji se nisu još ni rodili. Decenijama je ovo zdanje bilo u lošem stanju, a sada je velelepno, kroz trud i darivanje vernog naroda ali i podršku grada i države - istakao je gradonačelnik Bakić.

Foto: promo/Strahinja Babović

Nakon ovih reči, on se osvrnuo na odnos Subotice prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim poglavarima.

- Subotica je imala poseban odnos sa blaženopočivšim patrijarhom Irinejem, a Njegova svetost patrijarh Porfirije je njegov dostojan naslednik, koga Subotičani takođe dobro poznaju i sa kojim će unapređenje odnosa Crkve i države nastaviti u najboljem smeru, na radost svih nas verujućih - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Foto: promo/Strahinja Babović

Predajući kumstvo porodici Rankov, on je istakao njihov doprinos subotičkom duhu i ugostiteljstvu i poželeo da im ta velika čast bude na radost, zdravlje i spasenje. Čestitajući još jednom svim okupljenima slavu gradonačelnik je naglasio da će Grad Subotica i on lično uvek biti tu, kako za Srpsku pravoslavnu crkvu u celini, tako i za Eparhiju bačku i Arhijerejsko namesništvo subotičko.

Foto: promo/Strahinja Babović

Nakon večernje službe, usledio je kulturno-umetnički program u porti hrama, uz tradicionalne i duhovne pesme koje je izvodio crkvenih hor „Sveti Roman Melod“ i mnogobrojni mladi Subotičani.

Foto: promo/Strahinja Babović

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set