• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

14.06.2021

19:22

U Subotici obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Promo/Strahinja Babović

Vesti

U Subotici obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Podeli vest

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica danas je dodelom plaketa dobrovoljnim davaocima krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 35, 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektivima, dobitnicima plakete „Široko srce“ obeležila Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun. Na svečanosti upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće, nagrađenim dobrovoljnim davaocima krvi za njihov plemeniti čin davalaštva priznanja je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić

Obrćajući se prisutnima u Velikoj većnici, gradonačelnik Bakić je u ime Grada Subotice i svoje ime izrazio zahvalnost svima koji koji danas dobijaju više nego zasluženo priznanje za svoju veliku humanost.

„Dati krv više desetina, pa i više od stotinu puta zaista je podvig za svako poštovanje i nešto što je veoma važno da istaknemo i da vrednujemo kao društvo. Dragocenost vaše humanosti nikada nije bila jasnija nego u ovo doba pandemije za koju se nadamo da je, bar u svom najgorem izdanju, zauvek iza nas. Vi ste bili ti na koje je naš zdravstveni sistem uvek mogao da računa za preko potrebne količine krvi, kojima ste spasili mnogo života. Želim i pred vama da kažem danas da ćete uvek imati podršku vašeg grada“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Foto: Promo/Strahinja Babović

Uz podsećanje da je u gradskom budžetu za ovu godinu predviđeno 1,68 miliona dinara za  akcije dobrovoljnog davanja krvi i da su sredstva usmerena na Gradsku organizaciju Crvenog krsta koja, kako je rekao, svoju misiju obavlja na najvišem nivou, on je istakao da Crveni krst u Subotici predstavlja istinskog partnera Grada Subotice na zajedničkom trudu za unapređenje zdravlja i kvaliteta života Subotičana.

Foto: Promo/Strahinja Babović

„Ove godine sam bio čest gost na svečanostima Crvenog krsta, ne samo zato što proslavljamo 135 godina njegovog postojanja u Subotici, nego i zbog istinske posvećenosti i kvaliteta svih akcija koje sprovodi rukovodstvo lokalne organizacije koje se istaklo naročito tokom teških dana 2020. godine, kada smo zajedničkim snagama olakšali mnogim našim sugrađanima sve teškoće koje je donela pandemija“, kazao je Bakić.

Foto: Promo/Strahinja Babović

Čestitajući, još jednom, svim dobitnicima priznanja, podvukao je da zna da oni nisu bili tako posvećeni davaoci zbog bilo kakve nagrade.

„Mi vas danas darivamo, pre svega kao izraz naše zahvalnosti i da podstaknemo i druge naše sugrađane da se ugledaju na vaš primer, kao što ćemo i svi mi lično pokušati – da postanemo davaoci ako nismo bili do sada ili da krv dajemo češće ako smo imali iskustvo davalaštva“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Promo/Strahinja Babović

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica dr Siniša Trajković izrazio je zadovoljstvo što je zajedno sa Gradskom upravom Grada Subotice upriličen ovaj događaj sa željom da se iskaže duboko poštovanje i zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi iz ovog grada, zahvalnost za, kako je naveo, hiljade spašenih života njihovom humanošću, čovekoljubljem i nesebičnošću.

Foto: Promo/Strahinja Babović

„Hvala vam u ime svih onih kojima ste spasili život ili olakšali patnju. Danas, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi iskoristićemo priliku da u ime lokalne samouprave i Crvenog krsta Subotice, a u skladu sa pravilnikom o dodeli priznanja dobrovoljnim davaocima krvi Crvenog krsta Srbije, zahvalimo davaocima koji su u proteklih godinu dana dali krv po 35, 50, 75. ili 100. put. Nismo zaboravili ni dobrovoljne davaoce koji su krv dali više od 100 puta. Zahvalićemo vam se priznanjima, plaketama i skromnim poklonima u želji da svaki naredni Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležimo zajedno i u što većem broju, i da našem gradu uz epitete grad kulture i grad sporta dodelimo i epitet grad humanosti“, istakao je Siniša Trajković.

Prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće obratila se i dr Anastazija Mrđa, načelnica Službe za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set