• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

25.06.2021

13:27

RAVNICA U SRCU, BESKRAJ U DUŠI! Ovako su se besmrtnom pesniku, Miroslavu Miki Antiću, ODUŽILI UMETNICI I SUGRAĐANI/VIDEO/

V.N.

Vesti

RAVNICA U SRCU, BESKRAJ U DUŠI! Ovako su se besmrtnom pesniku, Miroslavu Miki Antiću, ODUŽILI UMETNICI I SUGRAĐANI/VIDEO/

Podeli vest

„Ako ti jave: umro sam, ti znaš-ja to ne umem“, napisao je u Besmrtnoj pesmi veliki pesnik, novinar, reditelj, slikar, u čiju je čast u Mokrinu, na dan kada je preminuo, održan 36. Memorijal Miroslav Mika Antić, pod sloganom „Ravnica u srcu, beskraj u duši“.

Izrazivši želju da mu na grobu sviraju  staru romsku baladu „Piro mange korkoro” („Šetam sam”) i damu se recituje njegova Besmrtna pesma, tako je i otvoren 36. Memorijal Miroslav Mika Antić, na mokrinskom Varoškom trgu.

Foto: V.N.

 

Delove Mikinog stvaralaštva, u kojem je ostavio neizbrisiv trag, govorili su glumci: Tamara Krcunović, Mina Nenadović, Bojan Žirović, Branislav Zeremski, Branislav Jevtić, Modrag Petrović i Miodrag Krstović.

- Ko iole voli poeziju ili prozu, mora da voli Miku. Zahvaljujući njemu znam puno divnih ljudi iz
Mokrina, a nisam prvi put ovde. Već sam pre nekoliko godina učestvovao na Memorijalu, kada je
urednik i scenarista programa bio pisac Mića Vujičić. To veče je ostavilo zaista lep utisak na mene, koji ću stalno pamtiti.

Foto: V.N.

 

Kada me je Gvozdenović pozvao ove godine, nisam uopšte razmišljao, odmah sam prihvatio. Vreme sad provodim van Beograda, na Dunavu, i došao sam pre tri dana da odigram predstavu , a zbog ove večeri i divnog našeg Mike ostao sam i došao u Mokrin.-rekao je glumac Miodrag Krstović.

Foto: V.N.

 

Za glumca Bojana Žirovića, rodom iz Zrenjanina i ravnice, Mikino stvaralaštvo ima poseban značaj.

-Mikina poezija i proza mi je bliže srcu i pomaže mi da još više zavolim prostor iz kojeg sam potekao. Manifestacija koja se, posvećena jednom pesniku, održava 36 godina u kontinuitetu je veličanstvena stvar.

Foto: V.N.

 

Prvi put sam učesnik Memorijala i zbog toga mi je izuzetno drago. Nedavno sam otkrio Mikinu esejistiku, pošto je pisao za „Dnevnik“ i to mi je bilo uzbudljivo da čitam. Inspiriše me, imao je dobre uvode kada je analizirao glumce, pozorište, slikare. Za ukupnu situaciju u kulturi često je imao i dobra predviđanja čiji smo svedoci danas i na neki način je upozoravao-izjavio je Žirović.

Foto: V.N.

 

Manifestaciju su muzički uveličali Madam Piano, tamburaški orkestar „Mokas” i Žarko Novakov, a održana je u organizaciji Mesne zajednice Mokrin, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Urednik, scenarista i učesnik programa bio je reditelj i glumac Nenad Gvozdenović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set