• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

15.10.2018

08:02

BEOGRADSKI TRGOVCI DUŠU NEMAJU! Naplaćuju začine koji se dele besplatno!

Zaštitnik potrošača

BEOGRADSKI TRGOVCI DUŠU NEMAJU! Naplaćuju začine koji se dele besplatno!

Podeli vest

Na rafovima marketa pojavile su se kesice "kotanyi" bosiljka i origana, koji na poleđini imaju vidno oštećenje na ambalaži i nemaju bar-kod. Reč je o kesicama koje su se poklanjale uz litarsku "koka-kolu"

Ukoliko u prodavnici zateknete proizvod bez bar-koda, znajte da je reč o promotivnom primerku koji je bio namenjen za poklon i kao takav nikako nije smeo da se nađe u prodaji. Ovih dana na rafovima marketa pojavile su se kesice "kotanyi" začina, tačnije bosiljka i origana, koji na poleđini imaju vidno oštećenje na ambalaži i nemaju bar-kod. Oni se uredno prodaju, negde po punoj, a negde po akcijskoj ceni. To je ozbiljna prevara, tvrde stručnjaci.

Oštećeni potrošači

Svaki potrošač koji uz "koka-kolu" nije dobio svoj besplatan primerak origana ili bosiljka je oštećen
Nenad Bumbić, "Zaštita potrošača"

Po svoj prilici reč je o kesicama koje su se delile besplatno uz litarsko pakovanje "koka-kole". Naime, našoj redakciji javilo se nekoliko čitalaca koji su nam skrenuli pažnju na ovu prevaru. Zato je ekipa "Zaštitnika potrošača" tragom ove priče obišla nekoliko velikih prestoničkih marketa i uverila se da ovo ipak nije bila samo šala, već su se trgovci zaista dosetili da na ovaj način prevare svoje kupce.

Nijedan kupac nije mogao da ne primeti štand na kome su stajali čitavi nizovi kesica "kotanyi" bosiljka ili origana sa više nego vidljivim oštećenjima i tragovima lepka na pakovanju, očigledno nastalih kada su ih skidali sa "koka-koline" ambalaže. Bili su posebno izdvojeni od ostalih proizvoda istog tipa, a prodavali su se ili po 99,9 dinara (koliko zaista košta kesica ovih začina), ali i po akcijskoj ceni od 39,9. Ono što nam je posebno upalo u oči jeste to što ni na jednoj od ovih kesica nije stajao bar-kod, pa smo se zapitali na koji način će nam naplatiti robu na kasi.

KOKA-KOLA I BOSILJAK SU SPOJ NESPOJIVOG! Da li je ovo dobar marketing ili PROMAŠENA KOMBINACIJA!

Varaju i državu

Varajući kupce, trgovci varaju i državu, jer izvršavaju krivično delo utaje poreza, ukazuje Nenad Bumbić.
- Ako te kesice začina uopšte nije trebalo da se prodaju, postavlja se pitanje kako trgovci uopšte evidentiraju tu robu?! To nisu čista posla. Na ovaj način trgovci su utajili porez od države. Pod hitno treba alarmirati tržišnu i poresku inspekciju da što pre izađe na teren i ispita kako su začini smeli da se nađu u prodaji - jasan je Bumbić.

Na još jednom, manje uočljivom mestu, na rafu sa začinima ponovo su stajale iste "kotanyi" kesice, ali ovaj put sa dosta manjim oštećenjima i izmešane sa regularnim ambalažama namenjenim za prodaju (na poleđini su imale uredan bar-kod).

Kada smo stigli na red da platimo robu koju smo planirali da pazarimo, željno iščekujući da vidimo kako će nam naplatiti kupovinu nezakonite robe, kasirka je prvo bez pardona okrenula svaku kesicu i pogledala poleđinu kako bi proverila da li nam prodaje ono što bi trebalo da bude akcijski besplatni primerak ili ne. Tek tada smo pored kase primetili papir zalepljen na pult na kome su bila odštampana dva bar-koda. Kasirka je prinela papirićima ručni laserski čitač bar-kodova i naplatila uredno račun.

99,99 dinara 

košta "kotanyi" začin

Predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić kaže da je prodaja besplatnih akcijskih primeraka bez bar-koda višestruka prevara.

- Ne mogu da verujem da su se prodavci dosetili da na taj način zavlače svoje kupce! Pa to je višestruka prevara! Ako "koka-kola" odluči da svojim kupcima uz napitak pokloni kesicu začina, onda svako ko kupi litarsku ambalažu ima pravo da to i dobije. A na ovaj način im je to uskraćeno. Kesica "kotanyi" začina košta 99,99 dinara, što nije malo. To znači da je svaki potrošač koji uz ovo piće nije dobio svoj besplatan primerak origana ili bosiljka oštećen za taj iznos - kaže Bumbić.

Foto: informer


 

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Lopovi u lopovskoj državi,kojima niko ne može stati na put.

Pera

pre 5 godina

Pa sto ne napisete koja je prodavnica u pitanju?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17