• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

25.12.2018

14:19

VELIKA NOVOGODIŠNJA "HJUNDAI" PREVARA! Dobijete gume na poklon, ALI PLATITE UGRADNJU I BALANSIRANJE i izgubite kasko!

Zaštitnik potrošača

VELIKA NOVOGODIŠNJA "HJUNDAI" PREVARA! Dobijete gume na poklon, ALI PLATITE UGRADNJU I BALANSIRANJE i izgubite kasko!

Podeli vest

Ukoliko kao poklon uz automobil odaberete zimske gume, morate kod ove kompanije da platite ugradnju i balansiranje, a obećano kasko osiguranje odnosi se samo na deo štete. To iz reklame nećete saznati, što je višestruko kršenje zakona, tvrde stručnjaci
Prećutkivanje

To vam je kao kada bih ja nekoj mladoj dami rekao da sam visok 190 centimetara i da imam zelene oči, a prećutao da imam preko 50 godina
Goran Papović, NOPS

Ako kupite neki od "Hjundaijevih" modela, možete da izaberete jedan od tri novogodišnja poklona - set zimskih guma, troškove prve registracije ili jednogodišnje kasko osiguranje... Ova reklama mogla bi čak da zvuči i primamljivo, da se ne radi o marketinškoj prevari poznate kompanije, jer kupci uz kupljen automobil ne mogu da računaju u potpunosti na poklone koji su im obećani. 

Naime, kada dođete da potpišete ugovor i odaberete jednu od pogodnosti, "Hjundaijev Deda Mraz" vam na samom kraju ponude sitnim slovima objasni da, ukoliko želite zimske gume, morate kod ove kompanije da platite ugradnju i balansiranje, a obećano kasko osiguranje odnosi se samo na deo štete koja može da vam se dogodi. Samim tim, iako se novogodišnjem poklonu u zube ne gleda, jasno je da ga "Hjundaiju", uprkos onome što piše na reklami, ipak morate platiti ili ga, kao u slučaju kaska, dobiti samo delimično.

Prekršeni svi kodeksi oglašavanja

Marketinški stručnjak Saša Borojević ističe da u ovim reklamama postoje čak i elementi krivičnog dela prevare.
- Ovde su na prvom mestu prekršeni nacionalni i međunarodni kodeksi o oglašavanju, koji jasno predviđaju da marketinško komuniciranje i oglašavanje moraju da budu zakoniti, istiniti, časni i pristojni. Jasno je da su u novoj "Hjundaijevoj" reklami svi ti principi prekršeni i to se može smatrati krivičnim delom prevare i dovođenjem potrošača u zabludu. Mislim da bi Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo za trgovinu morali da reaguju u cilju zaštite potrošača, ali i zato što je grubo prekršen kodeks MTK (ICC) o oglašavanju i marketinškoj komunikaciji - objasnio je Borojević.

Predstavnici potrošačkih udruženja i marketinški stručnjaci su za Zaštitnik potrošača konstatovali da je ovo klasičan primer prevarnog oglašavanja i obmane potrošača i da kompanija "Hjundai" mora da bude rigorozno kažnjena i da joj se zabrani reklama.

SIPALI MU DIZEL UMESTO BENZINA, SAD NEĆE DA ISPLATE ŠTETU! Zoran Ilić prolazi pravu GOLGOTU sa naftnom kompanijom MOL

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović tvrdi da zakon predviđa oštre kazne za ovakve reklame, koje iznose i do dva miliona dinara.

Prevara

Reč jeo prevarnom oglašavanju i dovođenju potrošača u zabludu
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

- Prevarne reklame sa tim sitnim i gotovo nevidljivim slovima u fusnotama, kao što je i ova za "Hjundai", jedan su od najvećih problema sa kojima se susrećemo. Ovde vidimo očit primer skrivanja bitnih informacija, koje su potrošačima izuzetno značajne prilikom odabira automobila. To vam je kao kada bih ja nekoj mladoj dami rekao da sam visok 190 centimetara i da imam zelene oči, a prećutao da imam preko 50 godina. Samim tim je jasno da ovde imamo grubo kršenje Zakona o oglašavanju, a uz to i obmanjujuće poslovanje, nepoštenu poslovnu praksu i očito dovođenje potrošača u zabludu. Smatram da nadležni organi moraju hitno da ukinu ovu reklamu i kompaniji "Hjundai" izreknu kaznu propisanu zakonom od 300.000 do 2.000.000 dinara. Jedini način da se napokon izborimo sa ovim velikim problemom jeste da jedan broj tih velikih firmi koji se ovim služe zaista dobije drakonske kazne - jasan je Papović.

2.000.000 dinara 

je maksimalna kazna za ovaj prekršaj

Sa njim je saglasan i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević, koji smatra da bi potrošači trebalo da traže ono što im je obećano u reklami, makar i sudskim putem.

- Ako je neko u reklami obećao zimske gume, a potom vam traži da platite ugradnju i balansiranje, ili kasko, a ispostavi se da on pokriva samo deo štete, onda je jasno da se tu radi o prevarnom oglašavanju i dovođenju potrošača u zabludu. To predstavlja kršenje i Zakona o oglašavanju i Zakona o zaštiti potrošača. Ono što bi potrošači trebalo da znaju je činjenica da imaju pravo na ono što im je obećano u reklami i na tome treba da insistiraju. Ako u ovom slučaju kompanija "Hjundai" to neće da im da, savetujem im da pokrenu sudski spor, koji će sigurno dobiti. A u međuvremenu od tržišne inspekcije očekujem da ovoj kompaniji izrekne višemilionsku kaznu, kako i predviđa zakon - decidiran je Bogosavljević.

NENORMALNO NEPOVOLJNO! "Dačija" s lubenice prešla na "AJVAR MARKETING"!

Do zaključenja ovog izdanja Zaštitinika potrošača od "Hjundaija" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maki

pre 5 godina

Cista prevara. Svaka cast sto objavljujete ovakve stvari!

CVeki

pre 5 godina

Hvala vam na ovom obaveštenju,ipak ću zaobići Hjundaji I 20 u malo većem krugu.Prevara mi je najodvratnija stvar na svetu.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17