• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M.

29.05.2019

09:50

RUPE U VEKNI HLEBA, KATANAC NA PEKARE! Krenule ŽESTOKE PROVERE, inspektori NEMAJU MILOSTI!

Zaštitnik potrošača

RUPE U VEKNI HLEBA, KATANAC NA PEKARE! Krenule ŽESTOKE PROVERE, inspektori NEMAJU MILOSTI!

Podeli vest

Beograđanka kupila upakovani hleb gde je skoro svako parče izgledalo kao da ga je već neko jeo. Najveći propusti u proizvodnji specijalnih hlebova, tvrde inspektori

Kada kupujete hleb, bilo da je beli, crni, integralni, sečeni, upakovani, ili na kilogram, dobro pazite, jer ono što piše na pakovanju i njegova cena ne znači da je to kvalitetan proizvod koji treba da bude u potrošačkoj korpi!

Ozbilje kazne

Propusti u pekarama i netačno deklarisanje hleba bili su glavni razlozi za rigorozne kazne
Ministarstvo poljoprivrede

Da stvar bude još gora, neprijatnost možete doživeti kada kupite i već upakovani i isečeni hleb, jer njegovi parčići mogu izgledati kao da ih je neko već jeo, pa vratio u pakovanje (pogledajte slike).

Na ovu nimalo prijatnu situaciju ukazala nam je čitateljka Sandra Bosić iz Beograda, koja je kupila pakovanje sečenog crnog hleba, ali kada ga je otvorila, bila je šokirana.

Foto: Informer ZP

Unija pekara: Čitajte deklaracije!

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica objašnjava da je tržište preplavljeno različitim vrstama pekarskih proizvoda koji su polubeli, tamni, crni, dijetalni, integralni i veliki broj potrošača često je zbunjen ili u zabludi šta je najbolji izbor.
- Recimo, integralni hleb u svojoj osnovi mora da sadrži žitarice ili jedne ili više vrsta, kao što su ječam, ovas, raž, uz minimalni dodatak i belog brašna, pa njihova prisutnost u hlebu mora biti veća od 50 odsto. Slično je i sa svim ostalim vrstama brašna i testa. A ono što je najbitnije je da sve to mora biti istaknuto na deklaraciji proizvoda da bi kupac znao šta kupuje i jede - objašnjava Pralica i napominje da sve ono što nema sastav niti originalno pakovanje, a tiče se ovih zdravijih proizvoda, potrošači ne bi trebalo da uzimaju.

- Pravili smo roštilj sa prijateljima i rešili smo da kupimo nekoliko pakovanja hleba, među njima je crni hleb, koji je malo skuplji jer je navodno i zdraviji. Ali to je očigledno mamac za nas lakoverne potrošače. Otvorila sam dva pakovanja i stavila na tanjir, međutim, kada sam otvorila i treće, bila sam šokirana. Iako je u regularnom roku trajanja, hleb je delovao kao da ga je neko jeo i nakon toga stavio u paket. Nekoliko parčića je imalo samo koricu, a na okrajcima je nedostajao deo sredine testa. Toliko sam bila besna i nemoćna da sam ga samo bacila, jer tu očigledno nisu krivi prodavci, već isključivo proizvođači, pa nije bilo svrhe ni da ga vraćam u market - ispričala nam je Sandra.

KRAJ PREVARAMA SA HLEBOM I PECIVIMA! Pekari će ubuduće u Srbiji mesiti po novim pravilima!

U prilog ovoj "problematici" sa ovom vrstom pekarskog proizvoda ide i nedavna akcija poljoprivredne inspekcije, koja je pročešljala čak 1.000 proizvođača i zatekla nehigijenu i manjkavosti u opisivanju hleba, zbog čega je naloženo zatvaranje čak 18 pekara.

Prema rečima nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede, propusti u pekarama i netačno deklarisanje hleba bili su glavni razlozi za rigorozne kazne pekarskim gazdama.

ZGROZIĆETE SE I ŠOKIRATI: Da bi hleb što duže ostao svež u njega stavljaju...

Foto: Informer ZP

- Pekari najviše zarađuju na pravljenju specijalnih vrsta hleba, kojih kod nas ima čak 50 vrsta, ali pojedine ne sadrže sve propisane sastojke. Naša inspekcija privodi kraju kontrolu hleba. Poljoprivredni inspektori obišli su oko 1.000 proizvođača i zatekli neadekvatne higijenske uslove i manjkavosti u deklarisanju robe, a to su i bili razlozi za zatvaranje objekata. Tako da je katanac stavljen na 18 objekata. Za sve specijalne vrste hleba propisano je koliko koje supstance moraju da sadrže da bi mogli da se nazovu integralnim - objašnjavaju u ministarstvu.

1.000 

proizvođača proveravala je poljoprivredna inspekcija
18 pekara je zatvoreno

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ističe da pekari najviše zarađuju upravo na tim vrstama hleba koje su i po pet puta skuplje od običnih i da pribegavaju raznim trikovima kako bi ostvarili što veću dobit.

- Zaista, to je jedna velika igra pekarske industrije, jer osim što nude veliku razliku u kvalitetu i ceni, pakuju tako felerične proizvode, baš kao što je bio ovaj hleb što mu nedostaju delovi. Da ne govorim o tome koliko prevara ima sa ovim skupim, navodno ražanim, integralnim hlebovima, a tek o crnom hlebu koji kod nas gotovo i ne postoji... Zato je odlično što inspekcija proverava ovakve stvari i trebalo bi to da radi mnogo češće i rigoroznije - navodi Papović.

 


 


 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17