• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

18.05.2022

20:00 >> 20:01

ZBOG OVE SIJALICE SU MOGLI DA OSTANU BEZ STANA! Žena apeluje: Hitno je povucite iz prodaje!

Zaštitnik potrošača

ZBOG OVE SIJALICE SU MOGLI DA OSTANU BEZ STANA! Žena apeluje: Hitno je povucite iz prodaje!

Podeli vest

Sijalica u lusteru je počela da se dimi odmah nakon uključivanja. To je alarm i za kompaniju i za nadležne, tvrde stručnjaci

Ako ste pomislili da je čuvena kompanija "Ikea" napokon rešila problem sa opasnim proizvodima koji mogu da vas otruju, povrede ili ubiju, i da ste sada bezbedni ako tamo kupujete, grdno ste se prevarili! Nakon komoda koje su usmrćivale decu, stolica za bebe kojima se otvarala bezbednosna kopča, dečjih lampi kojima su se mališani davili gajtanima, noćnih sijalica koje su izazivale strujni udar, portikli sa kojima su se deca gušila i putnih šolja u kojima su bile velike količine opasnih supstanci (pogledaj okvir), u asortimanu ove švedske kompanije našle su se i sijalice koje se dime nakon uključivanja i mogu da izazovu požar. 

Još nema informacija da li je "Ikea" ove opasne sijalice izbacila iz ponude, prekinula proizvodnju i pozvala ljude da ih ne koriste, ali i u slučaju da se to desi, i više je nego jasno da poznata švedska kompanija na sve obraća više pažnje nego na bezbednost proizvoda iz svog asortimana, a samim tim i kupaca. Stručnjaci i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača smatraju da nadležni organi moraju proveriti kako posluje ova kompanija i izreći rigorozne kazne, a uz to svim oštećenim kupcima mora biti nadoknađena i materijalna i ogromna nematerijalna šteta, što su izuzetno visoki iznosi.

Foto: facebook.com

Sporna sijalica iz Ikee

Poslednja u nizu nemilih scena sa "Ikeinim" proizvodima, koja pukom srećom nije bila fatalna, dogodila se Mariji Mihajlović, koja je svoje iskustvo javno podelila na Fejsbuk stranici ove kompanije s molbom da se sporna sijalica povuče iz upotrebe kako ne bi nekoga povredila ili izazvala požar većih razmera.

Kobna sijalica

- Ova sijalica, koja je radila oko godinu i po dana u "Ikea" lusteru, počela je da se dimi i mogla je da se zapali i napravi požar. Sve se desilo u par sekundi po uključivanju. Svakako ću je doneti i na reklamaciju. Razmislite o upozorenju potrošača, odnosno povlačenju iz prodaje - poručila je Mihajlovićeva nadležnima u "Ikei".

Foto: facebook.com

U "Pokretu za zaštitu potrošača Srbije" ističu da se ovako veliki broj opasnih i rizičnih proizvoda ne očekuje od firme takve reputacije i da se tome što pre mora stati na put.

- Bez obzira na to da li je neki proizvod njihov ili su ga nabavili od nekog drugog proizvođača, oni kao prodavci snose apsolutno svu odgovornost i ništa ih od nje ne oslobađa. Jedina dobra stvar u svemu tome je što makar obaveste potrošače da neki proizvod prestanu da koriste i povuku ga iz prodaje i to što pre moraju da urade i sa ovim sijalicama. Uz to moraju da utvrde i kako je došlo do ovoga. Svakako je u pitanju jedan ozbiljan problem koji se ne očekuje od tako velike firme, a kamoli ovoliko problema u nizu.  S obzirom na sve to oni bi morali i javnosti i nadležnim organima da dostave izveštaj kako se sve ovo desilo, šta su preduzeli, i šta će u budućnosti preduzimati da do ovakvih stvari više ne bi dolazilo - kažu u ovom pokretu.

Nadležni da reaguju

Oni smatraju da ovde ima dosta posla i za nadležne državne organe, da sve potanko ispitaju i da izreknu rigorozne kazne kako bi i sve druge firme iz inostranstva shvatile da moraju poštovati zakone Srbije, a ne da se ponašaju kako hoće: 

- Obeštećenje mora biti i materijalno, ali i nematerijalno, koje je mnogo veće. Zamislite koliki stres je preživela ova žena, mogla je da izgubi život, mogao je da joj se zapali stan, pa vreme dok je automobilom otišla da to reklamira, pa dok je zamenila taj luster, pa što nije imala svetla u međuvremenu.

Do zaključenja ovog izdanja od kompanije "Ikea" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja o spornoj sijalici.

Povučeni proizvodi iz asortimana "Ikea"

Sijalica je samo jedan u nizu opasnih proizvoda iz "Ikeinog" asortimana. Ovo je spisak opozvanih proizvoda koji su ugrozili bezbednost potrošača:

* putne šolje "troligtvis" - u njima su pronađene veće količine opasnih supstanci, a posebno dibutil ftalat
* plava i crvena dečja portikla "matvra" - zbog rizika od gušenja 
* oko 440.000 noćnih sijalica - zbog opasnosti od strujnog udara
* dečje lampe - zbog opasnosti od davljenja gajtanom
* stolice za bebe - zbog otvaranja bezbednosnih kopči
*komode "malm" - nakon smrti četvoro dece 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 1 godinu

Treba kazniti taj trgovački lanac jer nam uvaljuju svašta.

Nena

pre 1 godinu

Nema šta! Baš uspešna kompanija ta Ikea! Uvaljuju nam smeće od proizvoda. Jel' takve proizvode prodaju i u Švedskoj?

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14