• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

13.07.2021

08:08

MOĆNA VEŽBA TIBETANSKIH MONAHA KOJA LEČI DUŠU I GARANTUJE SREĆAN ŽIVOT! Počnite da primenjujete ova pravila već danas

Zanimljivosti

MOĆNA VEŽBA TIBETANSKIH MONAHA KOJA LEČI DUŠU I GARANTUJE SREĆAN ŽIVOT! Počnite da primenjujete ova pravila već danas

Podeli vest

Budistički monasi dobro znaju da ključ sreće leži u dostizanju "nulte tačke" i teranju svih misli koje nas opterećuju. Kao što je jedan mudrac govorio, naš um je divan sluga, ali i opasan gospodar... Sa njim treba pažljivo postupati

Naše misli su proizvod dualnosti našeg mozga ili svesti. Postoje negativne misli, postoje i one pozitivne. One su proizvod naizmeničnog rada dve hemisfere mozga. I jedna i druga vrsta misli nas zapravo koči na puti ka uspehu. Da bismo postigli duševni mir i bili spremni za velike stvari potrebno je postići sklad u našem mozgu i dosegnuti do te nulte tačke, tačnije do momenata kada smo potpuno oslobođeni svih stega i misli.

Šta se dešava kada um utihne?

Kada naš um zaćuti, nadilazimo sva dualistička ograničenja, strahove, komplekse i iluzije. To je stanje svesti kada verujemo da je sve moguće i kada za nas ne postoje ograničenja koja nam um nameće. Realnost je da je jako teško postići ovo stanje.

Foto: AP/Photo

Tibetanske tajne za sreću

Veštački napori ovde neće pomoći!

Nemoguće je zaustaviti tok misli, kako pokazuje iskustvo, veštačkim putem, jer je svaki napor funkcija uma, a um ne može sam da se zaustavi. Međutim, bidistički monasi dobro znaju kako doći do tog sklada.

Ispoštujte sledeće korake i postići ćete taj mir, spokoj i sreću:

Počnite da pratite sve svoje misli, samo ih posmatrajte kako dolaze i odlaze! Nakon posmatranja misli u trajanju od 5-10 sekundi, postavite sebi pitanje i gledajte šta se dešava odmah zatim: „Odakle dolazi moja sledeća misao?“ Ponovite ovu vežbu još nekoliko puta.

Postepeno, dok "gledate" kako misli odlaze i odlaze, pažnja će otkriti prazninu (prostor praznine između misli). Ovaj jaz između dve misli je čista svest - Nulta tačka. Vežbanjem, ovaj prostor će rasti i postajati sve duži i duži.

I to je taj sklad koji želite da dostignete. Kada je um u tom stanju, tada se dešava duševni mir, potpuno odsustvo od svih problema i stega koje vas muče. U tom momenatu ste pobedili stres.

Ova vrsta meditacije će vam pomoći da se pripremite za prepreke koje su pred vama, dobićete sve odgovore koji su vam potrebi, a nećete morati da uložite dodatni napor. Sve će vam postati kristalo jasno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20