• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.11.2021

13:17

SMEH JAČA PSIHU I ZDRAVLJE! Evo zašto je važno da se ne LJUTITE

unsplash.com

Zanimljivosti

SMEH JAČA PSIHU I ZDRAVLJE! Evo zašto je važno da se ne LJUTITE

Podeli vest

Ma koliko da vam je sada teško zbog sveopšte situacije sa koronavirusom, nasmejte se danas

I bolje je, kažu stručnjaci, da se uz šalu malo opustite. Više naučnih studija pokazalo je da smejanje opušta više od trista mišića u našem telu i da je najzdraviji ventil pomoću kog se čovek oslobađa negativnih osećanja kao što su strah, bes, agresivnost ili trema.

Čuva srce i mozak

Stručnjaci kažu da se smehom snižava hormon stresa i povećava protok krvi, pa se na taj način čuva srce i jača imuni sistem. Smehom se oslobađa endorfin u mozgu, a on čini da se osećamo dobro i pozitivno. Kako smeh ljudima daje snagu, ohrabruje ih i čini optimističnim, on dokazano podstiče i ubrzava proces ozdravljenja.

Foto: Shutterstock

Smeh je važan

Jača međuljudske odnose

- Našalite se sa ukućanima, putem društvenih mreža podsetite se sa prijateljima nekih anegdota i smešnih situacija.  - neki su od predloga psihologa kako možete da oraspoložite rođake i poznanike.

Američko udruženje psihologa podseća na studiju da i tokom teških situacija treba učiti o sebi i voditi računa o svojim potrebama i osećanjima.

- Oni koji se smeju nisu neozbiljni, već optimisti. Gledajući probleme na taj način, smanjićete nivo stresa, a obaveze ćete lakše ispunjavati. Osim toga, pričanje o vedrim temama pomoći će vam da se izborite s depresijom, anksioznošću ili nesanicom - objavljeno je u njihovoj studiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17