• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

18.09.2019

14:09

MAMAC ZA LAKOVERNE POTROŠAČE: Lojalti kartice su najobičnija prevara!

Vesti

MAMAC ZA LAKOVERNE POTROŠAČE: Lojalti kartice su najobičnija prevara!

Podeli vest

Svetski trend lojalti kartica stigao je i u Srbiju, a gotovo da nema trgovinskog lanca koji svojim kupcima ne nudi plastiku kojom ostvaruju popuste.

Benzinske stanice, prodavnice, kafeterije, knjižare, pet šopovi, ali i avio-kompanije gotovo da se utrkuju ko će svojim kupcima ponuditi atraktivniju ponudu upravo kroz lojalti programe. Međutim, kolike pogodnosti zaista dobijaju njihovi korisnici?

Nije uvek sve tako svetlo kao što izgleda, jer da bi ostvarili mizerna sniženje u pojedinim radnjama, morate da potrošite nezamislivu svotu novca. Zbog toga dobro razmislite da li se odabir te radnje isplati samo zbog lojalti kartice.

VELIKA LOJALTI LUKOIL PREVARA: Ne nasedajte na reklamu naftne komanije

Stručnjaci sa kojima smo pričali o ovoj temi kažu da su u Srbiji lojalti programi napravljeni sa jednim ciljem, a to je da povećaju broj ponovnih kupovina i pobede konkurenciju.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže za Zaštitnik potrošača da lojalti kartice u pojedinim radnjama nameću potpuno nemoguću misiju. On navodi da u svetu, gde se potrošači poštuju, ovakve kartice mogu da pomognu da se ostvare realni popusti i da se zaista uštedi, ali da u Srbiji to često nije slučaj.

- To se najbolje oslikava u specijalizovanim radnjama jer kupci prosto nemaju potrebu da kupuju proizvode, recimo dečiju opremu, u ogromnom iznosu. U takvim slučajevima lojalti kartice su potpuna besmislica.

Kako funkcionišu lojalti kartice u svetu

1. Vlasnici mogu da uštede tako što će dobiti popust ili pak neku vrstu bonusa

2. Trenutno stanje na kartici se pokazuje u poenima ili novčanom iznosu

3. Kada nešto kupite, ta transakcija se odmah registruje i stanje na računu se menja

4. Vrednost na kartici se umanjuje ako sakupljena sredstva unovčite

Takođe, ovakve radnje sprečavaju konkurentnost jer potrošač na taj način ako namenski odlazi zbog sakupljanja poena, sličica, bodova izbegava da ide na druga mesta sa istom ponudom jer ne može da računa na sniženja, a koja su zapravo neostvariva u praksi - kaže Nikolić.

On dodaje da prodavcima niko ne može da zabrani da prave ovakve programe, ali da kupci treba dobro da razmotre da li im se to zaista isplati.

- Svaki potrošač treba da bude dovoljno mudar i da shvati kupovinu kao važnu ekonomsku odluku.

Treba da shvatimo da lojalti kartice možda možemo da upotrebimo, ali nikako da stvaramo sebi obavezu da pazarimo isključivo tamo gde je imamo - zaključuje Nikolić.

 

Pazite kad ostavljate lične podatke

Da biste dobili karticu sa popustima, potrebno je da prodavcima ostavite svoje lične podatke i prethodno potpišete saglasnost - po pravilu su to formalne izjave sa potpisima saglasnosti, koje naši građani olako potpisuju, bez nekog temeljnog čitanja. Podaci se smeju obrađivati samo na osnovu zakona ili saglasnosti. Saglasnost je po našem zakonu dobrovoljna i u pisanoj formi. Ako to neko ne poštuje, krši zakon.

 

KLIJENTI SE ŽALE, KRADU IM STRUJU: Postupak protiv SBB zbog nepoštene poslovne prakse




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17