• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

21.02.2021

15:44

Otključajte MOĆ NESVESNOG! Trener ZA MOZAK Džim Kvik otkriva kako da postanete BOLJA VREZIJA SEBE!

Ljubav

Otključajte MOĆ NESVESNOG! Trener ZA MOZAK Džim Kvik otkriva kako da postanete BOLJA VREZIJA SEBE!

Podeli vest

Učeći da prepoznajemo misli i obrasce, kako produktivne, tako i one koje su manje produktivne, možemo da oblikujemo kuda idu naši fokus i pažnja. Ovo direktno utiče na naše ponašanje, pomažući nam da brže i pametnije postignemo ciljeve

Džim Kvik (to mu je pravo ime) priznati je svetski stručnjak za poboljšavanje pamćenja, optimalizaciju funkcionisanja mozga i ubrzavanje učenja. Pošto je posle povrede u detinjstvu imao poteškoća u učenju, Kvik je osmislio strategije za drastično poboljšanje svojih mentalnih postignuća. Od tada je svoj život posvetio pomaganju drugim ljudima da oslobode iz okova svoju istinsku genijalnost i moći svog mozga, a među njegove klijente ubrajaju se i korporacije kao što su 'Gugl', 'Virdžin', 'Najki', 'Tventi senčeri foks', i takve institucije kao što su Ujedinjene nacije, Kalifornijski tehnološki institut, Harvard...

Uređaj za filtriranje

- Naš mozak je prvenstveno uređaj za filtriranje. Količina stimulansa u jednom trenutku je ogromna i naš mozak je evoluirao kako bi nam pomogao da sortiramo stimulanse na pravi način - kaže Džim Kvik.

Ne zaboravite na nagrade

Naš mozak ima snažan sistem nagrađivanja dizajniran da nam pomogne da stvorimo navike, kaže Kvik.
- Ovaj sistem možemo da upotrebimo u svoju korist kada biramo koje ćemo nove navike stvoriti jednostavnim davanjem nagrade svaki put kada ostvarimo ciljano ponašanje. Kada prvi put postavljamo ciljeve, moramo često da se nagrađujemo. To može da bude omiljena poslastica, fina kafa, ćaskanje sa prijateljem, šetnja, ručak u restoranu... Nagrade moraju da budu male, ali to ne znači da nisu moćne. Možemo da osmislimo sistem kupona ili žetona koje ćemo dodavati u teglu namenjenu masaži ili kupovini neke stvari koju stvarno želimo. Gledanje kako se tegla puni motivisaće nas da postignemo još više - naglašava Džim Kvik.

Nije neophodno da vidimo svako drvo ili list da bismo znali da su tamo. Vidimo automobile ne beležeći svaku pojedinačnu marku i model. Ali informacije su tu, razvrstane i najčešće odbačene dok spavamo.

- Postoji još jedan deo našeg nesvesnog mozga koji funkcioniše automatski, čineći naš život lakšim. Na primer, ne razmišljamo svesno o pojedinačnim koracima koji su uključeni dok peremo zube ili se vozimo na posao. Jednom naučene, ove aktivnosti stvaraju naviku, a naš mozak je svestan samo početnog koraka, prelazeći u automatski režim za ostale - navodi Kvik.

Budući da rad našeg nesvesnog dela mozga podržava naše svesno ponašanje, možemo da naučimo da iskoristimo svoju svest da preoblikujemo svoj mozak kako bismo prestali da filtriramo neke stvari ili da počnemo da filtriramo neke druge.

- Učeći da prepoznajemo misli i obrasce, kako produktivne, tako i one koje su manje produktivne, možemo da oblikujemo kuda idu naši fokus i pažnja. Ovo direktno utiče na naše ponašanje, pomažući nam da brže i pametnije postignemo ciljeve - sugeriše Kvik.

Budite otvoreni za promene

Otvorenost za promene je proces, objašnjava ovaj trener za mozak. To nije nešto što možemo jednostavno da uključimo ili isključimo, jer promena zahteva da budemo svesni svojih navika i da aktivno radimo protiv njih.

Foto: Shutterstock

- Za početak bi trebalo da se usredsredimo na određene stvari koje želimo da promenimo. Ako želimo da postanemo aktivniji, može nam biti cilj da hodamo pet minuta svakog dana. Možemo da zapišemo doba dana u kom smo taj cilj postigli. Na primer, parkirali smo se na kraju parkirališta ili smo koristili stepenice. Kada uspemo da dostignemo svojih pet minuta, možemo da proširimo cilj na duže vreme - savetuje Kvik.

Ako se držimo navedenog primera, još jedan način da podstaknemo naš nesvesni mozak je praćenje društvenih mreža sa fokusom na aktivni način života ili pridruživanje lokalnim forumima.

- Možemo da tražimo od prijatelja i porodice da nas više pozivaju u goste ili šetnju ili da nas opomenu kada se vratimo starim navikama. Kada se otvorimo za promene, možemo da aktiviramo svoj mozak da sagleda sve načine na koje je promena moguća - sugeriše Kvik.

Aktivno koristite pozitivne misli i afirmacije

Afirmacije i okruživanje pozitivnim stvarima aktivira centar nagrađivanja u našem mozgu.

- Tako nastaju navike i zato su one od vitalne važnosti za prekvalifikaciju našeg mozga. Iako će objavljivanje uopštenih pozitivnih povratnih informacija osloboditi hormone u našem mozgu od kojih ćemo se osećati dobro, mi želimo da odgovor povežemo sa određenim ponašanjem. Ako se vratimo na primer da nam je cilj da budemo aktivniji, trebalo bi da ponovimo pozitivnu frazu i mantru na početku vežbanja i jednu na kraju. Možemo da tražimo od ljudi da nam pomognu da dodatno ojačamo i kada smo aktivniji, takođe. Što više od sebe i drugih slušamo ove pozitivne poruke, to im više verujemo, što opet dovodi do viših nivoa motivacije - objašnjava ovaj trener za mozak.

Vizuelizujte uspeh

Jedan od najmoćnijih alata koji imamo za usavršavanje mozga jeste moć vizuelizacije.

- Kada se uključimo u vežbe vizuelizacije, naš mozak zapravo menja način na koji je organizovan i stvara nove neuronske veze. Vizuelizacija je toliko moćna da se koristi u vežbama rehabilitacije koje pomažu pojedincima da se oporave od traumatskih fizičkih povreda - navodi Kvik i dodaje:

- Ako provedemo pet minuta vizuelizujući svoj uspeh, kako izgleda, kako nam deluje, uključujući i senzorne stimulanse i sve detalje kojih možemo da se setimo, to pomaže da podesimo mozak na činjenicu da je važno biti aktivan (vraćamo se na primer), a on će početi da se reorganizuje kako bi pronašao mogućnosti za aktivnost. Možda čak i sami zaželimo da odemo u šetnju i potražimo načine da ispunimo taj fizički zahtev - sugeriše Džim Kvik.

KOMPROMITUJUĆA cifra! Ako ste VODILI LJUBAV sa OVOLIKIM BROJEM ljudi, onda ste 'LAKA ROBA'!

HRANA KAO LEK! 11 najboljih NAMIRNICA za STARIJE od 50 godina!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija