• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

10.06.2019

14:05

NIJE DO VAS, DO TIROIDE JE! Da li je vaša žlezda nedovoljno ili previše aktivna?

Ljubav

NIJE DO VAS, DO TIROIDE JE! Da li je vaša žlezda nedovoljno ili previše aktivna?

Podeli vest

Preko 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema sa štitastom žlezdom, od čega čak polovina njih nije svesna tog stanja. Zato često lečimo nešto drugo, ne znajući da je problem nastao baš zbog tiroide. Evo kako da najlakše prepoznate bolest

Zamor i malaksalost, osetljivost, depresija ili, s druge strane, uznemirenost, napetost, ubrzani srčani rad, pojačano znojenje... mogu lako da budu simptomi i neke druge bolesti, a ne poremećaja rada štitaste žlezde ili se jednostavno pripisuju stresnom načinu života. Važno je što pre dijagnostikovati o čemu je reč, a ako se ustanovi da je reč o tiroidi, problemi sa ovom žlezdom u najvećem broju slučajeva su izlečivi. Ali, ako se ne leče, mogu da dovedu do teških poremećaja, čak i smrti.

Metabolizam na udaru

Štitasta žlezda je najveća endokrina žlezda u organizmu i ukoliko se bilo koji od hormona koje proizvodi poremeti, remeti se ceo organizam. Postoje dva osnovna tipa poremećaja funkcije štitaste žlezde - hipotireoza i hipertireoza, a oba poremećaja imaju različite uzroke i simptome.

OD NJIH NIŠTA NEĆETE DOBITI! Koji znaci vole samo sebe?

Hipotireoza ili nedovoljno aktivna štitasta žlezda javlja se kada štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno tiroidnih hormona potrebnih za pravilan rad, pa se telesni metabolizam usporava. Uzroci hipotireoze su brojni i uključuju autoimuna oboljenja, hirurško odstranjivanje štitaste žlezde, povećano prisustvo ili nedostatak joda i radioterapija. Ako se hipotireoza zapostavi i ne leči, simptomi će se najverovatnije pogoršati i može doći do ozbiljnijih komplikacija.

Učestalost

Oko 17 odsto žena i osam odsto muškaraca do 60 godina starosti pati od nedovoljno aktivne štitaste žlezde. Previše aktivna štitasta žlezda javlja se deset puta češće kod žena nego kod muškaraca. Najčešće se pojavljuje od 20. do 40. godine starosti, iako se može javiti u bilo kojem dobu života.

Hipertireoza ili previše aktivna štitasta žlezda javlja se kada štitasta žlezda luči previše tiroidnih hormona u krvotok i na taj način ubrzava telesni metabolizam. Često je nasledna i najčešće se javlja kod mladih žena. U najvećem broju slučajeva uzrok hipertireoze je Grejvsova bolest - antitela u krvotoku aktiviraju štitastu žlezdu, usled čega ona raste i počinje da luči previše tiroidnih hormona. Drugi tip hipertireoze uzrokuju izrasline ili čvorići na štitastoj žlezdi, zbog kojih se povećava nivo tiroidnih hormona u krvi. Veoma je važno da se simptomi hipertireoze leče, jer kao i kod hipotireoze, može doći do ozbiljnijih komplikacija.

Dijagnoza i lečenje

Da bi se dijagnostikovalo da štitasta žlezda ne radi dobro, koristi se nekoliko metoda - fizikalni pregled, pre svega palpacija (opipavanje) štitaste žlezde, ultrazvučni nalaz i laboratorijski nalaz hormona T4 i TSH.

Foto: Shutterstock

MAGIČNA ZELENA ZRNCA! Grašak ubija kancer, dobar za dijetu u imuni sistem!

Hipotireoza se lako i uspešno leči sintetskim preparatom tiroksina, koji je sličan prirodnim, nedostajućim hormonima. Terapija se uzima doživotno, jer je i poremećaj funkcije doživotne prirode.

Hipertireozu, s druge strane, karakterišu faze smirenja (remisije) i faze pogoršanja, odnosno ponovne pojave bolesti, a smisao lečenja je da se na početku daje određena doza antitireoidnih lekova, koja se vremenom smanjuje do doze održavanja. Ukoliko se za godinu do godinu i po ne uspostavi hormonska ravnoteža, pristupa se trajnijem rešenju - operativnom uklanjanju cele žlezde ili primenom radioaktivnog joda, koji lokalnim zračenjem onesposobljava lučenje hormona.

UPITNIK ZA HIPOTIREOZU/Da li je vaša tiroidna žlezda nedovoljno aktivna?

- Da li imate porodičnu istoriju tiroidnih oboljenja?
- Da li imate neku autoimunu bolest, kao što je dijabetes tipa 1?
- Da li ste operisali tiroidnu žlezdu?
- Da li se osećate umorno i pospano u većini slučajeva?
- Da li se osećate nemotivisano, ponekad depresivno?
- Da li su vaša koncentracija i pamćenje slabi?
- Da li ste osetljivi na hladnoću?
- Da li ste dobili na težini ili imate poteškoće da izgubite kilograme?
- Da li imate problema sa varenjem?
- Da li vas bole zglobovi ili mišići?
- Da li su vam koža i kosa suvi?
- Da su vam nokti krti i lomljivi?
- Da li imate više od 50 godina?
- Da li je vaš libido smanjen?
- Da li patite od erektilne disfunkcije?
- Da li imate problema sa plodnošću?

KAKO PROTIV VRUĆINE? 8 vrhunskih trikova!

Ako ste odgovorili pozitivno na pet ili više postavljenih pitanja, trebalo bi da posetite svog lekara i da ga obavestite o svojim simptomima. Postoji mogućnost da je vaša tiroidna žlezda nedovoljno aktivna.

Foto: Shutterstock

UPITNIK ZA HIPERTIREOZU/Da li je vaša tiroidna žlezda previše aktivna?

- Da li osećate lupanje srca?
- Da li osećate nervozu ili razdražljivosti?
- Da li imate izražene, buljave oči?
- Da li ste osetljivi na toplotu?
- Da li osećate slabost?
- Da li se dosta znojite?
- Da li vam se tresu ruke?
- Da li vam brzo rastu nokti?
- Da li imate česte pokrete creva?
- Da li gubite više kose nego obično?
- Da li je vaša koža tanka i glatka?
- Da li gubite na težini bez promene vaše ishrane?
- Da li patite od erektilne disfunkcije?
- Da li imate probleme sa plodnošću?

Ako ste odgovorili pozitivno na pet ili više postavljenih pitanja, trebalo bi da posetite svog lekara, jer je moguće da je vaša tiroidna žlezda previše aktivna.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17