• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

25.08.2019

15:11

MANJE SOLI, VIŠE ZDRAVLJA! Višak natrijuma u ishrani rizik za INFARKT I ŠLOG!

Ljubav

MANJE SOLI, VIŠE ZDRAVLJA! Višak natrijuma u ishrani rizik za INFARKT I ŠLOG!

Podeli vest

Dnevno, poručuju stručnjaci, ne treba uzimati više od šest grama (jedna kašičica) soli, ali se većina ljudi ne pridržava ove preporuke. Umesto soli idealno bi bilo koristiti namirnice poput mirođije, celera i peršuna jer one sadrže prirodni natrijum, a možete da napravite i svoju biljnu mešavinu

So je neophodna za dobro funkcionisanje organizma, pa je važno da je svakodnevno unosimo, i to u optimalnim količinama. Dnevno, poručuju stručnjaci, ne treba uzimati više od šest grama (jedna kašičica), ali se većina ljudi ne pridržava ove preporuke. Ovaj problem je u toj meri uzeo maha da je 29. avgust proglašen Danom više bilja, manje soli (More herbs, less salt day). Umesto soli idealno bi bilo koristiti namirnice poput mirođije, celera i peršuna jer one sadrže prirodni natrijum, a možete da napravite i svoju vlastitu biljnu mešavinu.

Važnost deklaracije

Višak natrijuma u ishrani smatra se glavnim uzrokom visokog krvnog pritiska i povećava rizik od srčanog i moždanog udara, problema sa srcem i bubrezima, osteoporozom, povišenim holesterolom, a svakodnevno konzumiranje prerađene hrane, mlečnih proizvoda i slanih sireva, suhomesnatih proizvoda i mineralne vode samo "doliva ulje na vatru". 

Foto: Pixabay

Bilje ili začin?

Pod začinskim biljem se podrazumevaju one trave čije se lišće, cvetovi ili stabljike koriste u kuvanju, dok su začini u užem smislu cvet, seme ili koren, uglavnom osušeni.

Žene prosečno dnevno unesu oko 10,2 grama soli, muškarci nešto više od 13,3 grama, a gotovo 80 odsto potrošnje odnosi se na "skrivenu" so u gotovoj ili polugotovoj hrani. Iz tog razloga obavezno obratite pažnju na deklaraciju i pre nego što bilo šta stavite u korpu, pažljivo proučite sadržaj natrijuma, apeluju stručnjaci.

PARLE VU IRSKI? Ovaj jezik je proglašen za NAJSEKSEPILNIJI na svetu!

Napravite začinsku so

Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlašca, majorana, majčine dušice, nane, lovora i niza egzotičnih začina najbolja je zamena za so, a uz malo truda možete ga i sami uzgajiti kod kuće.

Foto: Pixabay

Napravite i svoju sopstvenu biljnu mešavinu kombinovanjem određenog bilja i koristite kao zamenu za so (crvena paprika, beli luk u prahu, crni biber, žalfija...), dobro ga osušite (po potrebi) i sameljite u mlinu za kafu ili blenderu kako biste dobili prah. Dovoljno je uzeti malo začinske soli i posuti je preko pečenog mesa, krompira ili drugog povrća, jer je slana hrana više navika nego potreba.

Za začinsku so možete upotrebiti sušeno bilje (ruzmarin, žalfija, origano, bosiljak, vlašac), začine (kim, korijander, kari, crvena paprika, beli luk u prahu, semenke slačice), suve pečurke (vrganji, šitake), pržene orašaste plodove (orasi, lešnici, bademi) i semenke (lanene, suncokretove, bundevine, susam). Eksperimentišite s različitim kombinacijama dok ne pronađete najbolju mešavinu koja vama odgovara.

Foto: Shutterstock

Idealne kombinacije

Istina je da većina začina dobro ide uz većinu namirnica, ali postoje neke kombinacije koje su posebno uspešne.

JUNETINA - bosiljak, lovor, kim, kumin, đumbir, beli luk, majoran, crni luk, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica

PILETINA - anis, bosiljak, lovor, vlašac, cimet, kumin, mirođija, grčko seme, beli luk, đumbir, majoran, crni luk, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

RIBA - anis, bosiljak, vlašac, mirođija, komorač, beli luk, đumbir, majoran, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

TRAŽI RAZVOD JER JE MUŽ PREVIŠE FIN!? Kupuje mi poklone i ne svađa se!

JAGNJETINA - bosiljak, lovor, cimet, korijander, kumin, mirođija, beli luk, đumbir, majoran, nana, crni luk, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

SVINJETINA - anis, kim, kardamom, mirođija, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Ratatuj

Sastojci: maslinovo ulje, veći plavi patlidžan, isečen na kockice, so i biber prema ukusu, 2 srednje tikvice, isečene na kockice, 3 čena belog luka, sitno iseckana, 5 grančica majčine dušice, 2 crvene, narandžaste ili žute paprike babure, 4 srednja paradajza, sitno iseckana, šaka svežeg bosiljka.
Priprema:
Iseckajte povrće, patlidžan i tikvice posolite da puste višak vode i obrišite papirnatim ubrusom. Na maslinovom ulju propržite patlidžan 10-12 minuta, izvadite iz tiganja, pa dodajte tikvice na 4 minuta i njih izvadite. Dodajte iseckani crni luk, grančice majčine dušice, beli luk i paprike. Posle 4 minuta dodajte paradajz i pržite još 8-10 minuta, u međuvremenu posolite. Na kraju dodajte patlidžan i tikvice, kuvajte sve još 5 minuta, sklonite s vatre i dodajte bosiljak. Poslužite najbolje uz kus-kus. 

Foto: Shutterstock

Lignje sa začinskim biljem

Sastojci: 1 kg svežih lignji, trup seckan na kolutove plus pipci, krupna so i biber, maslinovo ulje, 4 čena belog luka, isečenog na tanke listiće, 2 ljutike (ili manji crni luk), iseckane, 1-2 kašike rendane kore limuna, grančica svežeg ruzmarina, sitno iseckana, kašika svežeg origana, sitno iseckana, 5 grančica majčine dušice, 2 kašike vlašca, iseckanog, pola šake peršuna, iseckanog, pola šolje suvog belog vina, so i biber.
Priprema:
U većem tiganju zagrejte maslinovo ulja i na jakoj vatri pržite lignje u četiri ture, ako ih stavite sve odjednom dobićete kuvane lignje jer puštaju dosta tečnosti. Lignje se prže dosta brzo, 1-2 minuta, kada meso postane "nategnuto". Pošto se ispržili lignje, smanjite temperaturu i ispržite ljutiku i beli luk, dodajte ruzmarin, majčinu dušicu, origano, koru limuna, na kraju sipajte belo vino. Kuvajte 2-3 minuta, dodajte so i biber, potom lignje, pa isključite vatru. Na kraju dodajte peršun i vlašac. Služite uz kuvani krompir i blitvu.

Foto: Shutterstock

Aromatični puter

Sastojci: 150 g putera, 2-3 grančice estragona, 2 kašike iseckanog vlašca, 2 kašike iseckanog peršuna, mali čen belog luka, kašičica limunovog soka ili još bolje rendane kore limuna, so i biber prema ukusu.
Priprema:
Izvadite puter iz frižidera da malo omekša. Iseckajte vrlo sitno svež estragon, vlašac, beli luk, narendajte koru limuna. Dodajte puteru začinsko bilje, so i biber po ukusu i sve dobro promešajte viljuškom. Zatim puter prebacite na plastičnu foliju i oblikujte dok ne poprimi oblik salame. Stavite ga u frižider da se stegne i spreman je za služenje. Čuvate ga u frižideru nedelju dana. 

BONUS VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17