• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Conversation.com/informer.rs

27.10.2019

15:51

HITNO MOKRENJE, POREMEĆAJ SNA... Ove promene kod žena ukazuju da je menopauza blizu!

Ljubav

HITNO MOKRENJE, POREMEĆAJ SNA... Ove promene kod žena ukazuju da je menopauza blizu!

Podeli vest

Sve žene znaju da ih čeka trenutak kada će se menstruacija završiti, a one ući u menopauzu. Mnoge od ovog prirodnog procesa dobijaju napad panike, ali postoje i one koje ga željno iščekuju

Međutim, ono što mnoge žene ne znaju, jeste pojava simptoma koji ukazuju da se menopauza bliži, a to je perimenopauza.

Perimenopauza u proseku traje tri do četiri godine, i obično počinje u kasnim 40-tim. Nije redak slučaj da ona traje i svega nekoliko meseci, ali i čitavu deceniju, kada može početi u 30-tim.

(VIDEO) NIKAD OPRAN, FALI MU DUGME, IMA RUPU... Ovo je NAJSKUPLJI DŽEMPER na svetu, košta 334.000 dolara!

Tokom perimenopauze, menstrualni ciklus žene postaje nepravilan. Žene koje nikada nisu rađale, i one koje su rano ušle u pubertet ili imaju kratak menstrualni ciklus, imaju veću verovatnoću da će doživeti i perimenopauzu ranije.

Šta se događa sa hormonima?

Jajnici proizvode ženske hormone estrogen i progesteron, koji kontrolišu menstruaciju i ovulaciju. Od kasnih 30-tih broj jajnih ćelija u jajnicima se brže smanjuje.

Nivo estrogena se menja, tačnije naglo opada oko dve godine pred menopauzu i stabilizuje se oko dve godine posle.

OVO POVRĆE MOŽE DA BUDE OPASNO! Izbegavajte ga van sezone!

Progesteron takođe opada pred menopauzu, jer nastaje samo ako se jajna ćelija izbaci. Nedostatak progesterona može da rezultira neredovnim, težim i produženim menstruacijama tokom perimenopauze.

Foto: Shutterstock

Uobičajeni simptomi

Žene mogu da imaju niz simptoma tokom perimenopauze, uključujući: valunge, noćno znojenje (hladni znoj), anksioznost, depresivno raspoloženje ili promene raspoloženja, poremećaj sna i umor, učestalo ili hitno mokrenje.

Dobijanje kilograma

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da menopauzalni prelaz prate promene u telesnom sastavu i traju do dve godine nakon menopauze.

OVA BOLJKA JE ČESTA POJAVA TOKOM JESENI! Povećajte dozu leka, uz odobrenje lekara!

Otkriveno je da je dobijanje kilograma počelo u perimenopauzi i neprestano se povećavalo tokom perimenopauze, oko 0,4 kg godišnje.

Manjak vežbanja, nezdrava ishrana, niži nivo obrazovanja, nedovoljno sna, broj porođaja koje je žena imala, kao i porodična istorija gojaznosti, mogu značajno da doprinesu povećanju telesne težine u srednjem životnom dobu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija