• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: the sun/informer.rs

20.02.2020

16:43

TRUDNICE, OPREZ! Upotreba ovih LEKOVA povećava šansu da rodite bebu sa UROĐENIM MANAMA!

Ljubav

TRUDNICE, OPREZ! Upotreba ovih LEKOVA povećava šansu da rodite bebu sa UROĐENIM MANAMA!

Podeli vest

Ogroman broj žena koristi antibiotike tokom trudnoće čime povećavaju mogućnost da se beba rodi sa urođenim manama, piše britanski San

Stručnjaci ističu da makrolidni antibiotici koji se često koriste kao terapija za lečenje urinarnih infekcija, moraju da se koriste sa velikom predostrožnošću tokom trudnoće.

Lekari obično, kada postoji indikacija za to, ovaj lek prepisuju kao zamenu za penicilin, koji je poznat kao bezbedno sredstvo, odnosno nije štetan u trudnoći.

ODMAH IZBACITE IZ KUĆE OVAKVE SIJALICE! Izazivaju užasne pojave kod ljudi, A IMAJU VEOMA NEGATIVAN UTICAJ NA TRUDNICE!

TO ŠTO VAM SE JEDE KISELO, NE ZNAČI DA STE TRUDNE! Ovo može da bude razlog!

Naučnici sa Univerziteta u Londonu analizirali su podatke više od 100.000 porođaja kada su ustanovili da makrolidni antibiotici mogu da uzrokuju defekte kod bebe.

Studija "Britanskog medicinskog žurnala" (British Medical Journal) je pronašla da korišćenje makrolida u prvom tromesečju povećava rizik da se beba rodi sa urođenim manama za čak 55 odsto, u poređenju sa penicilion.

Foto: Pixabay

Korišćenje ovog leka u ranoj trudnoći je povezan sa 62 odsto većom šansom da beba ima srčane probleme.

Majke koje su koristile ovaj lek u bilo kom periodu drugog stanja su takođe imale 58 odsto veće šanse za nastanak promena na genitalijama.

Makrolidni antibiotici koriste se za lečenje širokog spektra bakterijskih infekcija i spadaju u najčešće propisane antibiotike tokom trudnoće u zapadnim zemljama. Makrolidi su grupa lekova (tipično antibiotika) čija aktivnost je posledica prisustva makrolidnog prstena, velikog makrocikličnog laktonskog prstena za koji je obično vezan jedan ili više dezoksi šećera, najčešće kladinoza i dezosamin

Foto: Pixabay

Komentarušići ovo otkriče, profesor sa univerziteta "Kings Koledž London", Endru Šenan,  savetovao je trudnice izbegnu korišćenje ovog leka, kao i da je najbolje da umesto njega koriste alternativne antibiotike poput penicilina.

- Iako su defekti prilikom rođenja bebe i dalje retki, a imajući u vidu da su ovi antibiotici i dalje potrebni jer sprečavaju ozbiljne infekcije, treba ih izbegavati samo ako postoje odgovarajuće alternative - istakao je Endru Šenan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija