• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

12.10.2020

08:34

SVAKOG DANA 13 žena u Srbiji oboli od OVOG KANCERA! Evo kako ćete se NAJBOLJE SAČUVATI!

Ljubav

SVAKOG DANA 13 žena u Srbiji oboli od OVOG KANCERA! Evo kako ćete se NAJBOLJE SAČUVATI!

Podeli vest

Nemilosrdna statistika pokazuje da se na godišnjem nivou ova vrsta malignog tumora dijagnostikuje kod 4.600 pripadnica nežnijeg pola

Svakog dana 13 žena u Srbiji oboli od raka dojke, od kojih četiri izgube bitku sa ovom bolešću. Nemilosrdna statistika pokazuje da se na godišnjem nivou ova vrsta malignog tumora dijagnostikuje kod 4.600 pripadnica nežnijeg pola. Početkom oktobra, međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, podsećamo da je zahvaljujući ranom otkrivanju i savremenom lečenju ovaj najčešći kancer kod žena danas hronična bolest. Dovoljno je da odgovorno brinete o svom zdravlju i redovno idete na preglede, poručuju lekari.

Rizici i pregledi

Ženski pol (obolevaju i muškarci) i godine starosti najčešći su faktori rizika za rak dojke, ali se u suštini bolest javlja kao posledica kombinacije različitih činilaca koji deluju putem hormona. Rizik naglo raste posle 40. godine, a genetska predispozicija je odgovorna za 5 do 10 odsto slučajeva. Kao i kod ostalih kancera, u rizike treba ubrojati i pušenje, alkohol, prekomernu težinu i fizičku neaktivnost.

Foto: Shutterstock

Ono što, međutim, može da promeni tok bolesti jeste redovan preventivni pregled. Mamografija je najvažniji i najpouzdaniji među njima, a skrining se organizuje (na svake dve godine) od pedesete do šezdeset devete godine života, kada je ova vrsta raka najčešća. Ukoliko se otkrije pre nego što može da se napipa, a to znači kada je promena manja od jednog centimetra, reč je o fazi kada je bolest ograničena unutar kanalića dojke i ne širi se dalje, te je lečenje efikasnije.

Ako imate više od 50 godina, a niste dobili poziv za mamografiju, informišite se kod svog izabranog lekara o načinu i mestu na kom možete da uradite pregled.

Sam svoj dijagnostičar

U međuvremenu, dojke lako možete da pregledate i sami, vizuelno ili opipavanjem prstima, i to u drugoj nedelji menstrualnog ciklusa, kada bolna osetljivost na dodir najmanja. Samopregled ima ograničenja, kao što su subjektivnost ili nedovoljna preciznosti kod velikih dojki, ali je najjednostavniji i najdostupniji i preporučuje se od 20. godine života.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci naglašavaju da su simptomi koji bi trebalo da budu alarm za odlazak na vanredni pregled: bol u dojci koji nije u vezi sa ovulacijom ili menstruacijom, trajan je i uvek na istom mestu, crvenilo kože, spontana pojava iscetka iz bradavice, uvlačenje kože ili bradavice, izbočenje ili opipljiva tvrdina u dojci, uvećani limfni čvorovi u pazuhu, rečju, situacija koja je nova i nije postojala prilikom prethodnog samopregleda dojki.

Ukoliko se utvrdi da je reč o kanceru, lečenje podrazumeva kombinaciju hirurškog zahvata, hemioterapije, radioterapije, hormonoterapije i ciljane imunoterapije, dok prognoza zavisi od stadijuma u kome je rak otkriven i niza (merljivih) osobina bolesti.

Promena životnog stila

Osim pregleda i samopregleda, postoji još mnogo toga što možete sami da učinite kako biste predupredili "ono najgore".

* Prvi korak je da uvedete redovnu fizičku aktivnost - preporučuje se svakodnevna šetnja od najmanje pola sata, a bilo bi poželjno i do sat. Telo u pokretu dobija više kiseonika, što utiče na smanjenje rizika od oboljenja.

* Svakog dana unesite što više voća i povrća, po mogućstvu sirovog, kao i namirnice bogate vlaknima. Preporuka je da se izbegavaju crveno meso i mesne prerađevine, a uvede riba, najmanje dva puta nedeljno. Ugljene hidrate i alkoholna pića treba svesti na minimum, pušenje takođe.

Foto: Shutterstock

* Vodite računa o telesnoj težini, jer ako je prekomerna, u kombinaciji sa fizičkom neaktivnošću povećava rizik za obolevanje i do 30 odsto.

* I stres je često glavni okidač bolesti - bez obzira na to što ne možemo u potpunosti da ga eliminišemo, važno je da naučimo da ga kontrolišemo i upravljamo njime. Odvojte, stoga, dovoljno slobodnog vremena da se relaksirate na dnevnom nivou: šetajte, trčite, potopite se u kadu, slušajte muziku koja vam prija, provodite vreme sa ljudima koji su vam dragi, bavite se nekim hobijem... Kućni ljubimac takođe može da bude odličan pomoćnik u borbi sa stresom.

Uputstvo za samopregled dojke

Foto: Shutterstock

1.
Posmatrajte grudi u ogledalu dok su vam ramena ispravljena, a ruke na bokovima. Obratite pažnju na sledeće stvari: da li su dojke uobičajene boje, veličine i oblika, da li su proporcionalne jedna drugoj, bez većih razlika u veličini i vidljivih otoka.
2.
Podignite sada ruke uvis i potražite neke od navedenih promena.
3.
Usput, proverite da li primećujete bilo kakvu tečnost koja izlazi iz bradavica - providnu, mlečnu, žućkastu ili pak krv.
4.
Sada lezite i opipajte desnom rukom levu dojku, pa zatim levom rukom desnu dojku. Pravite male kružne pokrete dok opipavate. Opipajte celu dojku od vrha ka dnu i sa strane - od ključne kosti do stomaka i od pazuha do dekoltea. Pratite određenu šemu kako biste bili sigurni da niste preskočili neki deo. Najbolje je da krenete od strane dojke i da napravite redove odozgo na dole, kao da kosite travu. Koristite lagani pritisak za tkivo neposredno ispod kože i jači pritisak da osetite tkivo dojke skroz do grudnog koša.
5.
Najzad, opipajte dojke dok stojite ili sedite. Ovaj korak je najbolje uraditi pod tušem, jer ruke lakše klize po površini. Opipajte grudi na isti način opisan u koraku 4.

 

O DRUGOM NAJČEŠĆEM malignitetu u Srbiji - 5 UPOZORAVAJUĆIH smptoma i 4 koraka PREVENCIJE - čitajte OVDE.

A o ZAČINU koji ubija bakterije, sprečava KANCER i podmlađuje, a stomak ga OBOŽAVA čitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija