• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

19.10.2020

11:14 >> 11:15

Ova bolest je TIHI KRADLJIVAC KOSTIJU! Uradite TEST i saznajte da li ste U RIZIKU!

Ljubav

Ova bolest je TIHI KRADLJIVAC KOSTIJU! Uradite TEST i saznajte da li ste U RIZIKU!

Podeli vest

Širom sveta jedna od tri žene u postmenopauzi i jedan od pet muškaraca starijih od 65 godina doživi prelom kosti izazvanog osteoporozom, pokazuju evropska istraživanja...

Zovu je tiha epidemija jer svoje simptome ispoljava kada je već uzela maha. Mada u našoj zemlji ne postoji registar koji bi pratio kretanje ove bolesti (procenjuje se da je reč o oko 400.000 ljudi, uglavnom žena), praksa pokazuje da se sve više ljudi javlja zbog osteoporotskih preloma.

Od apatije do pogrbljenosti

Reč je metaboličkoj bolesti u kojoj se menja sastav i gustina kostiju. Kosti postaju krhke uz povećanje rizika od preloma, naročito vrata bedrene kosti (kuka), pršljenova, karlične kosti, ručnog zgloba i nadlaktice. Osteoporoza ne boli i nema simptome, tako da 80 odsto pacijenata ne znaju da su oboleli. S toga se sa pravom naziva “tihim kradljivcem” jer godinama osiromašuje koštanu masu sve dok ne spadne ispod takozvanig “praga za frakture” kada se javljaju klinički dramatične komplikacije bolesti - prelomi. 

Foto: shutetterstock

Pre lomova mogu da se pojave tegobe u smislu malaksalosti, neraspoloženja, uznemirenosti, pojačanog znojenja ili apatije, ali se retko povezuju sa osteoporozom, a među prvim znakovima bolesti su i značajan gubitak u telesnoj visini, pogrbljeno držanje i bol u leđima.

Genetika i nekretanje

Ako su nekome majka i baka imale prelome, reč o riziku od pojave bolesti. Rana menopauza takođe povećava rizik od osteoporoze. Verovatnoću povećavaju i ženski pol (tri puta je češći prelom kuka i pršljenova kod žena), pušenje, mala telesna težina (ispod 58 kilograma), nekretanje kao stil života, konzumiranje alkohola. Sekundardni uzroci za bolest su pacijenti koji boluju od zapaljenskog reumatizma, bolesti vezivnog tkiva, inflamatorne bolesti creva, bubrežni i endokrinološki bolesnici, pacijenti koji su uzimali kortikosteroide, lekove za epilepsiju i koagulaciju krvi.

Foto: Pixabay

Ukoliko spadate u rizičnu grupu lekar može da vas uputi na preventivni pregled. Ovaj pregled se savetuje i svim ženama nakon 65, muškarcima nakon 70. godine života, kao i damama koje su izgubile menstruaciju rano, pre 45. godine.

Lečenje

Kada je reč o lečenju, postoji više vrsta medikamenata za ovu bolest (antiresorptivni lekovi koji zaustavljaju gubitak koštane mase, stimulatori izgradnje kosti, lekovi sa heterogenim efektom i dr.) i tačno se zna kada se koji propisuju. Oni mogu da poprave koštanu gustinu, spreče narušavanje i dalje kvarenje koštane gustine, a najvažnije je to što sprečavaju da dođe do novog preloma.

Foto: Shutterstock

Međutim, veliki broj obolelih ne uzima lekove redovno i procenjuje se da čak i u razvijenim zemljama samo 15 odsto njih uredno pije terapiju.

Aktivnosti za zdrave kosti

Osteoporoza i s njom povezani prelomi, međutim, mogu da imaju ozbiljne zdravstvene posledice i doprinose dugotrajnim bolovima, onesposobljenosti, gubitku nezavisnosti, pa čak i prevremenoj smrti.

Bez obzira da li imate rizične faktore ili ne, poželjno je da preduzimajte aktivnosti kojima možete da poboljšate zdravlje kostiju.

Foto: Shutterstock

* Budite fizički aktivni, upražnjavajte vežbe jačanja i istezanja mišića. Dokazano je da određene vežbe povoljno utiču na gustinu kostiju. Muskulatura se popravlja, telo je stabilno i ojačano, a ako dođe do pada, rizik od preloma je manji.

Foto: Shutterstock

* Neka vam ishrana bude bogata kalcijumom i proteinima, uz odgovarajući unos vitamina D i izlaganje sunčevoj svetlosti. Ne zaboravite na mleko, mlečne proizvode, zelene namirnice, orašaste plodove. Jabukovo sirće, supa od luka, mirođija, peršun i semenke lana pokazali su se kao odlični saveznici u borbi protiv osteoporoze.

* Izbegavajte nezdrave navike poput pušenja i prekomernog unosa alkohola.

Jednominutni test

Međunarodna fondacija za osteoporozu uvela je novi, jednominutni test procene rizika za osteoporozu. Svrha ovog testa nije da dâ dijagnozu, već da ukaže na rizik od njenog nastanka. Dakle, što je broj pozitivnih odgovora veći, i rizik od nastanka ove bolesti je veći.

Foto: Shutterstock

1. Da li je neko od roditelja imao osteoporozu?

2. Da li je neko od roditelja imao „grbu“?

3. Da li imate više od 40 godina?

4. Da li ste u odraslom dobu lomili kosti posle manjeg pada?

5. Da li često padate?

6. Da li vam se visina smanjila za više od tri centimetra posle četrdesete?

7. Da li ste mršavi (indeks telesne mase ispod 19)?

Foto: pexels.com

8. Da li ste ikada tri meseca ili više uzimali kortikosteroide?

9. Da li imate reumatoidni artritis?

10. Da li ste imali pojačan rad tiroidne ili paratiroidne žlezde?

11. Da li pijete više od dva pića dnevno?

12. Da li pušite ili ste pušili?

13. Da li ste fizički aktivni manje od pola sata dnevno (šetnja, rad u bašti, lake vežbe)?

14. Da li izbegavate mlečne proizvode i ne uzimate nadoknadu kalcijuma?

15. Da li provodite manje od 10 minuta dnevno izloženi suncu?

Foto: Pixabay

16. Da li ste ušli u menopauzu pre navršenih 45 godina?

17. Da li su vam menstrualni ciklusi nekada izostajali duže od godinu dana? (izuzev trudnoće i menopauze)

18. Da li su vam jajnici odstranjeni pre 50. godine?

Za koju biljku kažu da je LEK ZA CELO TELO pročitajte OVDE.

A da li je vaša želja za VOĐENJEM LJUBAVI normalna proverite OVDE.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija