• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vecernji.hr

16.02.2021

13:19

SEDAM namirnica bogatih holesterolom koje treba jesti UMERENO

Ljubav

SEDAM namirnica bogatih holesterolom koje treba jesti UMERENO

Podeli vest

Holesterol je poznat kao rizični sastojak za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolest, ali i supstanca koja je neophodna za dobro funkcioniranje organizma

Način ishrane, tj. količine i vrste masti koje se unose organizam utiču na sintezu holesterola u telu. Da bi se održao zdrav nivo holesterola u organizmu potrebno je smanjiti unos masti na najviše 30% od ukupnog unosa energije, unos zasićenih masti ispod 10% ukupnog unosa energije, a unos holesterola ispod 300 miligrama na dan.

Pogledajte koje namirnice sadrže visok nivo holesterola, pa treba ograničiti njihov unos.

Žumanca

Trebalo bi ograničiti konzumaciju jaja na najviše 4 nedeljno, uključujući ona koja se koriste kod pripreme drugih jela. Prema healthaliciousness.com, jedno žumance će osigurati 210 miligrama, a celo jaje nešto više od 212 miligrama holesterola.

Foto: Shutterstock

Žumance

Džigerica

Holesterol se sintentiše u jetri pa je životinjsku jetru potrebno ograničiti u ishrani. Sadrži 564 miligrama holesterola na 100 grama ili 188% dnevne vrednosti.

Morski plodovi

U 100 grama škampa nalazi se 195 miligrama holesterola, odnosno 65% dnevne vrednosti. Jedna kozica sadrži 11 miligrama (4% dnevne vrednosti). Ograničite unos školjki, rakova i glavonožaca (škampi, lignje, kamenice, dagnje, jastog).

Piletina

Pileće meso sadrži malo masnoće, ali pileći batak s kožom ima više masti i holesterola nego šoljica sladoleda ili hamburger. Kada pripremate belo meso, uklonite kožu jer ona obiluje holesterolom.

Foto: Shutterstock

Brza hrana

Brza hrana

Brza hrana obiluje holesterolom i pružiće vam više od 50 % dnevnih vrednosti. Ograničite konzumiranje brze hrane i birajte laganije namirnice poput povrća, belog mesa i ribe.

Sir

Sir je odličan izvor proteina i kalcijuma, a na 100 grama sir bri sadrži 100 miligrama holesterola, ementaler 92 miligrama, a parmezan 80 miligrama.

Teletina

Crveno meso pokušajte što češće zameniti belim. Teletina na 85 grama sadrži 93 miligrama holesterola, jagnjetina 78 miligrama, svinjetina 77 miligrama holesterola, ali ima i najviše grama masnoće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17