• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti

13.05.2021

23:30

ZAŠTO NE MOŽEMO DA SPAVAMO KADA SE ZALJUBIMO? Stručnjaci su došli do neverovatnog otkrića!

Ljubav

ZAŠTO NE MOŽEMO DA SPAVAMO KADA SE ZALJUBIMO? Stručnjaci su došli do neverovatnog otkrića!

Podeli vest

Ako ste „taze“ zaljubljeni, onda vas ovih dana možda muči nesanica, jer u fazi omamljenosti, koja je karakteristična za početak veze, organizam je uzbuđen i otuda osoba ne uspeva da zaspi tako lako

Etli An Vejr, autorka knjige „Zavisnost od ljubavi: Seks, romantika i ostale opasne droge“ objašnjava da je nauka dokazala da zaljubljenost utiče na naš mozak na isti način kao i droga.

– Zaljubljena osoba često noćima ne spava, a znamo koliko je san važan za zdravlje – navodi Vejrova.

– U takvim okolnostima iscrpljenost se taloži kao kamenčići koje na početku ne osećamo kao teret, ali kada se pretvore u stenu, onda nam postaje teško da se sa njom izborimo. -

Foto: Shutterstock

Zaljubljenost može biti uzročnik nesanice

Kako nesanica značajno umanjuje moć koncentracije, a u fazi zaljubljenosti smo opsesivno fokusirani isključivo na partnera, teško nam je da obavljamo redovne aktivnosti, iako smo na početku bili poletni.

Studija tokom koje je skeniran mozak 75 zaljubljenih osoba, otkrila je da oni često osećaju bol u grudima, što je prouzrokovano pojačanom aktivnošću u delu korteksa povezanim sa osećajem straha. Većina ispitanika je imala i laganu nervozu u želucu, sličnu onoj koja je prisutna pre ispita, intervjua za posao ili javnog nastupa.

To je samo jedan od pokazatelja šta zaljubljenost radi, ali u ovom slučaju, na sreću, ta faza ne traje predugo, pa posledice ne moraju da budu toliko pogubne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17