• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ordinacija.hr

26.05.2021

08:00

PET ZABLUDA O ISHRANI: Hrana je lek, a doručak moramo da...

Ljubav

PET ZABLUDA O ISHRANI: Hrana je lek, a doručak moramo da...

Podeli vest

Ishranu poslednjih godina prati veliki broj nedoumica i kontroverzi- do te mere da više ne znamo šta je dobro a šta ne za naš organizam. Evo nekih odgovora na to pitanje

Nutricionista je objasnio kako izgleda ishrana za 21. vek.

1."TREBAMO JESTI LOW-CARB DA BISMO SMRŠALI." – NE TREBA.

Trebate jesti manje kalorija nego što ih trošite. Bez obzira jedete li low-carb, low-fat ili low-sve, rezultat će u kontekstu kilaže biti jednak. Istina je da nekima više odgovara jedna, druga ili treća varijanta, zato i govorimo stalno o važnosti individualizacije ishrane. To ne znači da je u kontekstu zdravlja svejedno otkuda dolaze kalorije.

2. "AKO ZDRAVO JEDEMO, BIĆEMO FIT." – NE NUŽNO.

Foto: Shutterstock

Hrana je lek?

Jesti zdravo ne podrazumeva automatski jesti kalorijski uravnoteženo. Možete jesti najzdraviju hranu na svetu, ali ako jedete previše, imaćete višak kilograma i biti nezdravi. Možete jesti najlošiju, ali kalorijski uravnoteženu ishranu, i imaćete zdravu kilažu, ali će vaše zdravlje patiti.

3. "SUPERNAMIRNICE ĆE NAM DONIJETI ZDRAVLJE." – NEĆE.

Zdrava ishrana, zdrava telesna masa i telesna aktivnost će to učiniti. Supernamirnice su marketinški trik. Ne trebaju vam marketinški trikovi da jedete više voća i povrća.

4."HRANA JE LEK."

Bilo bi lepo u to verovati, posebno kao neko čiji hleb zavisi od promocije važnosti ishrane. Ali hrana ne leči bolesti. Hrana prevenira bolesti. Nemoj čekati bolest da počneš jesti zdravo, jer će možda biti kasno.

5. "MORAMO JESTI DORUČAK DA BIH BILI ZDRAVI."

Ne postoji nijedan obrok koji je važniji od drugih. Ako tokom dana unesete sve potrebne hranjive materije, skoro je nebitno kako ćete ih rasporediti, dok god je takav raspored za vas praktičan i održiv.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17