• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.09.2021

12:25

DOBRE ZA ZDRAVLJE, JOŠ BOLJE ZA DIJETU! Ovo VOĆE treba da jedete ČEŠĆE ovih DANA

Shutterstock

Ljubav

DOBRE ZA ZDRAVLJE, JOŠ BOLJE ZA DIJETU! Ovo VOĆE treba da jedete ČEŠĆE ovih DANA

Podeli vest

Uz lubenicu, dinja je mnogima jedna od prvih asocijacija na letnje ukuse. Osim što osvežava na visokim temperaturama, dinju je i veoma zdravo jesti. Narandžasta boja ovog sočnog ploda ukazuje na obilje karotena, koji je snažan antioksidans

- Jedite dinju tokom leta zato što se zahvaljujući njoj nadoknađuje sve što se zbog znojenja izbaci iz organizma. Idealna porcija tokom dana je 250 grama ili dve kriške srednje veličine - kažu nutricionisti.

Foto: Shutterstock

Dinja je dobra za zdravlje

Zamena za vodu

Dinja je odlična ako ste na dijeti, jer 150 grama sadrži svega 53 kalorije, 13 grama ugljenih hidrata, a pregršt vlakana i vitamina A i C. Osim toga, dinja obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta-karotenom, koji pružaju zaštitu od niza bolesti - od obične prehlade, pa sve do raka. S obzirom na to da skoro 90 odsto dinje čini voda, ona je idealna za hidrataciju tokom vrelih letnjih dana. Posebno se preporučuje osobama koje imaju probleme sa bubrezima i kamenom u bubregu.

Kako da odaberete slatku i zrelu dinju

Pri kupovini obratite pažnju na peteljku. Ako se oko nje stvaraju kapljice vode, to je znak da je plod ubran prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na tom mestu ostaje malo udubljenje. Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična, koja nije mekana na dodir i koja je bez vidljivih oštećenja. Pre sečenja dobro je operite pod mlazom tople vode da nečistoće sa kore ne bi ušle u jestiv deo. Isečeni plod čuvajte u frižideru maksimalno tri dana u zatvorenoj posudi zbog jake arome koja se prenosi na druge namirnice.


Jedu se i semenke

U Indiji se semenke melju i ubacuju ih u napitak od jogurta, kao i u mleko, a cele semenke u slatkiše i alve. Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju, smanjuje rizik od astme, reguliše krvni pritisak, pomaže varenje, ali doprinosi i lepoti kože i kose. Ulje od semenki dinje nekada je bilo lek protiv kašlja, visoke temperature, a koristilo se i da olakša varenje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rada

pre 2 godine

Ja cesto koristim dinju kao namernicu jer je veoma korisna i zdrava za nase zdravlje a takodje i za dijetu, ko zeli da smrsa i skine kolograme. Volim zutu biju i voce nesto me inspirisu isto kao kurkuma koja je zute boje i veoma lekovita a sada se dosta koristi kao dijetetski suplement u kapsulam cuva zdravlje i jaca imunitet, stiti organizam od infekcije i preporucuje se za sve uzraste.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59