• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.01.2024

18:00

Ovo je prirodni antibiotik! Čisti pluća, štiti kožu, a uništava 30 vrsta bakterija

Shutterstock

Zdravlje

Ovo je prirodni antibiotik! Čisti pluća, štiti kožu, a uništava 30 vrsta bakterija

Podeli vest

Ulje divljeg origana koristilo se kao pomoćno lekovito sredstvo još u vreme drevne Grčke, a otac medicine Hipokrat često ga je koristio kao antiseptik.

Fitoterapeuti ističu da ulje divljeg origana efikasno deluje na oko 30 vrsta bakterija, među kojima je i ešerihija koli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme.

Često se koristi kao obloga za ublažavanje simptoma atletskog stopala ili gljivice na noktima. Pri upotrebi bilo kao obloga na površini kože ili u vidu kapi kao lek, treba da se pomeša sa nekom drugom vrstom ulja zbog svoje jačine.

Od menstruacije do inhalacije

Osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu (crvenilo kože na licu) spas često pronalaze u ovom ulju. Za ova kožna oboljenja ono se meša s uljem jojobe, kokosovim ili maslinovim uljem, a pre nanošenja treba prvo testirati na malom delu kože. Ukoliko posle upotrebe nema peckanja, svraba, osipa ili bilo kakve druge pojave, onda ga možete i dalje koristiti.

Foto: Shutterstock

Divlji origano

Ovo ulje je jedan od biljnih proizvoda koji često koriste žene koje imaju problema sa bolnim ili neredovnim menstrualnim ciklusom.

Dve do tri kapi ovog ulja dovoljne su za stimulisanje rada organa za varenje, a istovremeno smanjuju nadutost i regulišu lučenje žuči.

Jedan od njegovih glavnih sastojaka - karvakrol, poznat je kao čistač disajnih puteva, pa ga u inhalaciji koriste oboleli od astme i bronhitisa. Stručnjaci tvrde da umiruje i probleme sa alergijama.

Bogato je magnezijumom, cinkom, vitaminom C i E, gvožđem, kalcijumom, manganom...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija