HLEB SA SEMENKAMA KOJI SE NE MESI! Veoma ukusan!

Pixabay

20:33 Recepti 0

stvarukusa | 07. 11. 2019.

HLEB SA SEMENKAMA KOJI SE NE MESI! Veoma ukusan!

Uz ovaj recept uvek ćete imati svež hleb u kući

Sastojci:

300 g svenamenskog brašna
30 g integralnog brašna
25 g ovsenih pahuljica
25 g heljdinih pahuljica
2 kašike semenki bundeve
2 kašike semenki suncokreta
1 kašika semenki susama
pola kašike crnog susama
2 kašike krupno mlevenog kukuruznog brašna
1 kašika lanenih semenki
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
5 g suvog kvasca
350 do 400 ml mlake vode
dodatne semenke za posipanje

NARODNI PROVERENI RECEPTI ZA KISELJENJE KUPUSA! Detaljna procedura, saznajte i koliko soli i vode ide!

Priprema:


Sve sastojke staviti u zdelu i promešati. Ako koristite suvi instant kvasac, stavite ga direktno u brašno. Sipati prvo 350 ml mlake vode i sve kašikom ili varjačom sjediniti. Ako vam se čini da je testo previše gusto, dodajte vode po potrebi tako da možete da ga mešate varjačom. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu nekoliko sati da se testo podigne. Ovo testo se može napraviti i uveče i ostaviti da odstoji preko noći u kuhinji, ali onda smanjite količinu kvasca na pola. Na radnu površinu staviti pek papir, posuti kukuruznim brašnom.

Na radnu površinu posuti brašno, sipati testo uz pomoć varjače. Pobrašnjenim rukama oblikovati okrugli hleb i pažljivo preneti na pek papir. Mokrim rukama skinuti brašno sa gornje strane testa i posuti semenkama koje ste ostavili sa strane. Prekriti providnom folijom i pokriti nekom većom vanglicom preko i ostaviti da testo raste dok vi grejete šerpu.


Uključiti rernu na 230°C i staviti šerpu od tučenog gvožđa ili, ako je nemate, onda neku zemljanu ili keramičku, koja ima poklopac i može da izdrži visoku temperaturu i grejati oko 45 minuta.
Izvaditi šerpu iz rerne (pazite da se ne opečete), otklopiti i pažljivo spustiti pripremljen hleb, poklopiti i vratiti nazad u rernu i peći oko 35 do 40 minuta.


Otklopiti, smanjiti temperaturu na 185°C i peći samo dok vam gornja korica ne porumeni, a da semenke ne potamne – oko desetak minuta.
Izvaditi pažljivo hleb sa pek papirom, staviti na žicu i pažljivo izvući papir.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]