• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.03.2024

08:10

Drama! Amerika odlučila da uništi Orbana! Najsnažniji udarac tek sledi, Mađarska na meti veoma opasnih igrača!

Shuterstock/Reuters

Vesti

Drama! Amerika odlučila da uništi Orbana! Najsnažniji udarac tek sledi, Mađarska na meti veoma opasnih igrača!

Podeli vest

Američki ambasador u Mađarskoj izjavio je da će Vašington reagovati zbog "upornih antiameričkih poruka" koje dolaze od zvanične Budimpešte i na mađarsko "produbljivanje odnosa sa Rusijom", prenosi "Gardijan".

U Budimpešti je u četvrtak ambasador Dejvid Presmen komentarisao spoljnu politiku mađarskog premijera Viktora Orbana i optužio vladu Mađarske za proširenu korupciju i za "podrivanje nezavisnih institucija."

"Reč je o dugogodišnjem prijatelju i savezniku, koji govori i čini stvari koje potkopavaju poverenje i prijateljstvo. Ne možemo da ignorišemo to što predsednik mađarske skupštine tvrdi da rat u Ukrajini zapravo vode SAD -  izjavio je Presmen. 

- Ne možemo ni da razumemo zašto premijer u SAD prepoznaje glavnog protivnika Mađarske, kao ni njegovu tvrdnju da vlada SAD nastoji da zbaci mađarsku vladu – bukvalno, da je `porazi` - dodao je on.

Ambasador je dodao i da, "dok Orbanova vlada želi da čeka na novu vladu u Vašingtonu, SAD sigurno neće čekati Orbanovu administraciju. Dok Mađarska čeka, mi ćemo delovati."

Američki zvaničnici su ranije izrazili zabrinutost zbog odluke Budimpešte da odloži prijem Švedske u NATO.

Govor američkog ambasadora, održan povodom obeležavanja 25. godišnjice pridruživanja Mađarske Severnoatlanstkom vojnom savezu, predstavlja prekretnicu u dugogodišnjem udaljavanju Budimpešte od zapadnih saveznika, dodaje "Gardijan".

Prošle nedelje Orban je otputovao u SAD, gde se sreo sa Donaldom Trampom, koji je obećao da će okončati rat u Ukrajini.

Ova poseta Trampu je navela američkog Džozefa Bajdena da izjavi kako Orban želi da izgradi "diktaturu". Zbog Bajedonovog komentara mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova u utorak je pozvalo Presmena na razgovor.

Foto: EPA

 

Posle nedavne posete SAD, u intervjuu mađarskim medijima, Orban je Trampa nazvao "čovekom mira".

- Tramp neće dati ni centa za ukrajinsko-ruski rat. Zbog toga će se ovaj rat da se završi, jer je očigledno da Ukrajina više ne može da stane na noge - rekao je Orban.

Presmen je očigledno imao u vidu Orbanove aktivnosti u SAD.

- Orban, koji neosnovano tvrdi da vlada SAD pokušava da zbaci njegovu vladu, javno poziva na politički poraz predsednika Bajdena i aktivno učestvuje u političkim dešavanjima u SAD - dodao je.

Ambasador je osudio i veze Mađarske sa Moskvom:

- Sada saveznici Mađarske upozoravaju Mađarsku na opasnosti od njenih bliskih i proširenih odnosa sa Rusijom - rekao je Presmen.

- Ako je ovo politički izbor Mađarske – a postaje sve jasnije da jeste, sa šestim putovanjem ministra spoljnih poslova u Rusiju od početka konflikta u Ukrajinu, sa njegovim sledećim putovanjem u Rusiju zakazanom za dve nedelje, posle njegovog ovomesečnog susreta sa ruskim ministrom spoljnih poslova i na sastanak sa Vladimirom Putinom u Kini, mi moramo da štitimo naše bezbednosne interese. - dodao je on.

Presmen, koji je insistirao na tome da SAD žele dobre veze sa Mađarskom i da će nastaviti da održavaju kontakte sa mađarskom vladom, rekao je da ponašanje Budimpešte dovodi u pitanje njene dalje odnose sa SAD: "Divlja retorika mađarske vlade u medijima može zapaliti izbornu bazu. Slanje opasnih antiameričkih poruka može da promeni odnose Mađarske sa Amerikom".

Ambasador je naveo i druge razloga za zabrinutost Vašingtona: "Nezavisne sudije koji iznose mišljenja nepovoljna za vladu, ili se sastaju sa američkim ambasadorom, nazivaju se političarima koji se finansiraju iz inostranstva."

- SAD obično ne drže ovakve govore u drugim savezničkim zemljama. Sa drugim saveznicima sarađujemo, čak i ukoliko postoje neke razlike - dodao je američki ambasador.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14